hirdetés

Intim kehely a menstruációs napokra

A menstruációs kehely az intim betétekhez és tamponokhoz hasonlóan véd a szivárgás ellen, hosszú idejű költségei viszont lényegesen alacsonyabbak, és mellékhatása is kevés.

hirdetés

Annak ellenére, hogy az alkalmazását megismerő nők többnyire kedvelik, a menstruációs kehely használata – leginkább az ismertség hiányában – nem terjedt el. A kehely egy rugalmas, magas minőségű orvosi szilikonból készült hipoallergén, összenyomható, csésze (kehely) alakú tárgy, melyet egy talp nélküli (3 méretben készülő) pálinkás stampedlihez lehet hasonlítani. Rövid szára az eltávolítást könnyíti meg, 4-12 órán át alkalmazható.

A lányoknak és asszonyoknak a reprodukciós képességet jelző menstruációs napokra hatásos, biztonságos és elfogadható költségekkel járó intim termékekre van szükségük. A világon összesen kb. 1,9 milliárd nő (a Föld népességének 26%-a) van menstruációs korban, ami minden egyes nőnél évente kb. 65 vérzéses napot jelent (1,9 milliárd x 65 nap). Az olyan szegény országokban, ahol nehéz, vagy drága az intim termékekhez való hozzáférés, ezek alkalmazásának hiánya komoly egészségügyi problémákkal járhat.

Dr. Anna Maria van Eijk (Liverpool School of Tropical Medicine in the UK) és munkatársai 2019 július 16.-án jelentették meg a különböző intim termékekről szóló tanulmányukat a Lancet Public Health-ben. A szerzők 43 vizsgálat 3319 szereplőjének véleményét értékelték a szivárgás, az elfogadottság, a felhelyezés és eltávolítás nehézségei, a komfort, a biztonságosság és a mellékhatások tekintetében. Az elsődleges kérdés a szivárgás volt. A résztvevők különböző területekről származtak, különböző korúak, és eltérő anyagi helyzetűek voltak. A 43 vizsgálat közül 4 egyebek mellett kifejezetten a szivárgást figyelte, melyek közül 3 úgy találta, hogy a különböző intim eszközök hasonlóan sikeresek, de a kehely jobban véd a szivárgás ellen. A ritkán előforduló szivárgás a túlzottan erős vérzés (menorrhagia), a méh eltérő anatómiája, a kehely nem megfelelő mérete, illetve a kehely nem megfelelő felhelyezése miatt történhetett.

Biztonságosság szempontjából nem láttak összefüggést a kehely használata és bármilyen vaginális vagy cervikális eltérés között, ritkán számoltak be irritációról vagy fájdalomról. Az egyik vizsgálatban 3 allergiás reakciót írtak le. Gyakori, váratlan mellékhatás volt, hogy a kelyhet csak segítséggel lehetett eltávolítani (49 eset, 47 cervikális, 2 vaginális kehely). A többi intim készítményhez képest nem fokozódott a kismedencei vagy a szisztémás fertőzések kockázata, sőt a kehely némileg védelmet nyújtott a candidiasis ellen. 5 esetben mikrobiológiailag igazolt toxikus shock szindrómát jegyeztek fel: a szám alacsonynak tűnik, bár nem áll rendelkezésre a toxikus schock szindróma előfordulási gyakoriságára vonatkozó összehasonlítás a menstruációs kehely, a tamponok és a vaginális diafragma használata esetén.

A 11 vizsgálatban azt tapasztalták, hogy a 1251 résztvevő 3%-a nem tudta felhelyezni a kelyhet, 10 vizsgálatban 1190 nő 11%-a abbahagyta a kehely alkalmazását. További 17 vizsgálat 1061 résztvevőjének 20%-a kezdetben bajlódott a felhelyezéssel, de 2-5 hónap után ez már nem okozott nehézséget számukra. A vizsgálatba vontak 73%-a döntött úgy, hogy továbbra is alkalmazni fogja a menstruációs kelyhet. Összességében mind a minőségi, mind a mennyiségi mutatók arról tanúskodnak, hogy a menstruációs kehely pozitívan hat a viselője életére, mobilitására, kevesebb a szivárgás okozta foltok miatti stressz, ami megmutatkozik az iskolai hiányzások csökkenésében, a koncentráció képesség fokozódásában is. Bár kétségtelenül kissé problémás a kehely kiürítése és elmosása az iskolai WC-kben, vagy az egyéb közös illemhelyeken. 

A menstruációs kehely 99 országban (hazánkban is) kapható átlagosan 23 USD-nek megfelelő összegért. Ha a 10 éves költségeket összeadjuk, a menstruációs kehely lényegesen olcsóbb az intim betéteknél vagy tamponoknál: ciklusonként 12 betétet számolva a menstruációs kehely a betét vagy tampon csak mintegy 5%-ába kerül és a környezeti műanyag hulladékterhelés is csak 0,4%-os, 12 tampon esetén a kehely ára a tamponok költségének mindössze 7%-a, a kehelyhasználat miatti műanyag hulladék pedig 6%-a tampon miatti hulladéknak. Az ismertség igen gyenge: 27 országban a pubertás és menarche körüli időkkel kapcsolatos oktató anyagokban 77%-ban kerül a betét, 65%-ban a tampon, és csak 30%-ban kerül a kehely került említésre. A hazánkban is számos helyen, drogériákban is kapható termék ára nagyjából 7 doboz tampon árának felel meg, és 10 évig ezután sem tampont, sem betétet nem kell vásárolni.”

Dr. Julie Hennegan (Johns Hopkins Bloomberg Scool of Public Health, Baltimore, Maryland) kommentárjában kifejtette, hogy a kérdés igen fontos, és további kutatásokat is igényel. A menstruációs kehely biztonságos és olcsó lehetőség, de persze sok kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy melyik a legjobb megoldás? Nagyon lényeges a célközönség üzleti érdekektől mentes felvilágosítása.  

 

Források:

1. Lancet Public Health

2. Lancet Public Health

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.