hirdetés

Kell-e kezelni a nem súlyos hipotireózist terhesség alatt?

A nem súlyos terhességi hipotireózis kezelésének elmaradása nem vezet semmilyen hátrányhoz sem anyai, sem magzati szinten.

hirdetés

Egy idén megjelent, nagy esetszámú, amerikai vizsgálat szerint nincs terápiás előnye a nem súlyos terhességi hipotireózis kezelésének. A vizsgálat tanúsága szerint az anya kezelése sem a koraszülés gyakoriságát, sem a megszületett gyermek IQ-ját nem befolyásolja.

A terhesség alatt jelentkező hipotireózist – különösen annak kezeletlen eseteit - a gyermek alacsony intelligenciájával, kis születési súlyával, koraszüléssel, vetéléssel hozzák összefüggésbe. Az anya pajzsmirigyhormon szintjeit a terhesgondozás során hazánkban rutinszerűen ellenőrzik. Már enyhe hipotireózis esetén is megkezdik a hormonszubsztitúciót, az anya tiroxint kap. A hipotireózis stádiumbeosztása, kategorizálása 1999-ben kezdődött. Ekkortól ismeretes a nómenklatúrában az enyhe, a szubklinikus és a klasszikus kórforma. Az USA-ban nagy szakmai vitát váltott ki, hogy szükséges-e minden várandós nőt szűrni hipotireózisra ill. hogy a két első, sokszor tünetmentes csoportot kell-e kezelni? (Az Egyesült Államokban ez éves szinten 4 millió kismamát jelent.)

Jelen kutatás előzménye, egy a 2000-es években dr. Brian Casey, neves nőgyógyász vizsgálatsorozata volt. Öt év leforgása alatt, mintegy 25 000 várandós nőt vizsgáltak a texasi Parkland Kórházban. Érdeklődésük középpontjában a tünetmentes hipotireózisok álltak. Tapasztalataikat 2006-ban kamatoztatták egy nagy, multicentrikus vizsgálathoz csatlakozva. Ekkor indult ugyanis egy közel egy évtizedes, 15 neves amerikai kórház bevonásával működő kutatás, melynek eredményei idén jelentek meg a New England Journal of Medicine hasábjain. A tíz éves periódusban mintegy 97 000 kismamát közül  1203-at emeltek ki kóros pajzsmirigy funkció: szubklinikus hipotireózis vagy izolált hipotiroxinémia miatt. Előbbi magas TSH melletti alacsony szabad tiroxin (T4) szinttel jár, utóbbiban pedig  normál TSH-szint melletti alacsony a szabad T4- szintje. A beválasztott betegek egyik fele szintetikus pajzsmirigyhormont, levotiroxint kapott, másik fele placebót. Az 5 éves követés során a szülészeti szövődmények arányát és  a gyermek neuro-kognitív fejlődését figyelték. Az intelligencia tesztek és IQ pontok terén nem volt eltérés a szubsztituált és a nem szubsztituált anyák gyermekei között. A szubklinikus hipotireózis miatt levotiroxint szedő anyák gyermekei átlagosan 97, a placebót szedő anyák gyermekei 94 pontot értek el az IQ teszten. Hasonló eredmények születtek a hipotiroxinémiás csoportban. A szubsztituált anyák gyermekei 94, a nem szubsztituált anyák gyermekei 91 pontot hoztak. A csoportokban elért eredmények mindegyike a normál tartományban volt. A két csoport közti legnagyobb különbség (3 pont) sem tekinthető szignifikánsnak.

(A vizsgálat előzetes eredményein felbuzdulva az angol nőgyógyászok, endokrinológusok is megszervezték saját kutatásukat. 2012 óta 20 000 várandós nőt válogattak be, előzetes eredményeik nagyon hasonlóak. 3 éves követés mellett a gyermekek kognitív funkciói közel egyeznek a kezelt és kezeletlen csoportban.)

A jelenlegi adatokat figyelembe véve az Amerikai Szülész-Nőgyógyász Társaság kiadott egy ajánlást, mely az univerzális szűrés ellen foglal állást. Brian Casey, a kutatás koordinátora így fogalmazott: „Sem az anyának, sem a gyermeknek nem lesz abból előnye, ha az anya kezelést kap az enyhe hipotireózis esetén. Egyelőre semmi nem szól amellett, hogy a pajzsmirigy szubsztitúciónak kedvező szülészeti hatása lenne, vagy hogy hiányában a gyermek az első öt évében fejlődésneurológiai vagy viselkedési károsodást szenvedne.”

Casey véleményének természetesen gazdasági előnyei is lennének. 2009-es árfolyamon egy TSH meghatározás 25, T4 vizsgálat 13 dollárba került. A levotiroxin becsült éves költsége 170 dollár körül mozog. Ezen felül számolni kell az orvos és az asszisztencia bérével ill. a későbbi kontrollokkal is.

 

Forrás: ScienceDaily

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.