Képzett immunitás: a korábbi fertőzések pozitív hatása

Az élő kórokozókat tartalmazó vakcinák éberebbé teszik a veleszületett immunrendszert, így BCG-, kanyaró-mumpsz-rubeola- vagy orális poliovirus-vakcináció után csökkenhet a SARS-CoV-2-fertőzésre való fogékonyság vagy a kialakult betegség súlyossága.

Az elmúlt évtized során derült ki, hogy ha bizonyos pathogének előzetesen aktiválják a veleszületett immunrendszert,  az fokozott reakcióképességet eredményezhet a más típusú pathogénekkel való későbbi találkozás során. Ezt a többek között a hollandiai Mihai Netea és munkatársai által leírt folyamatot nevezik képzett immunitásnak (trained immunity). A korábbi fertőzés a veleszületett immunrendszer sejtjeinek epigenetikus, transzkripcionális és funkcionális újraprogramozása révén felkészültebbé teszi a szervezetet a további fertőzések kivédésére.

 

A COVID-19-járvány első hulláma során már felmerült, hogy a BCG-oltásnak ilyen aspecifikus pozitív hatása is van. Most pedig egy Hollandiában tanult mexikói kutató és munkatársai mutatták ki, hogy a kanyaró-mumpsz-rubeola emlékeztető oltás serkenti az veleszületett immunrendszer működését, és csökkenti az oltás után kialakuló COVID-19-betegség súlyosságát. Désirée E. Larenas-Linnemann és kutatócsoportja munkáját az segítette, hogy Mexikóban a COVID-19-járvány kialakulása egybeesett a kanyarós megbetegedések számának növekedésével, ezért a helyi Egészségügyi Minisztérium emlékeztető kanyaró-oltások beadását ajánlotta.

 

A Mexikóváros legjobb kórházában (Hospital Médica Sur) dolgozó Larenas-Linnemann és munkatársai 2020 márciusától egy prospektív obszervációs vizsgálat keretében azt javasolták betegeiknek – különösen azoknak, akik családjában covidos esetek fordultak elő -, hogy oltassák be magukat MMR-vakcinával. Mint arról a kutatók az Allergy, the European Journal of Allergy and Immunology című szaklapban megjelent tanulmányukban beszámolnak, 255 újravakcinált betegük közül a későbbiekben 36 esetében lehetett kimutatni COVID-19-fertőzést, ami azonban mind a 36 fő esetében igen enyhe formában zajlott le. Mindez azért is fontos eredmény, mert idősebb korosztályba tartozó krónikus betegekről van szó, akik közül sokan beteg családtagjaikat ápolják.

 

Egy, a napokban elindult nagy nemzetközi kutatás (Brace-study) a BCG-oltás immunrendszer-érzékenyítő hatásával foglalkozik. A vizsgálatban részt vevő országokban (Ausztrália, Hollandia, Spanyolország és Brazília) 10.000 egészségügyi dolgozó esetén követik, hogy BCG-oltás után kisebb eséllyel alakul-e ki COVID-19-fertőzés, illetve a kialakult fertőzés enyhébb lefolyású-e. A vizsgálatról beszámoló BBC-cikk idéz egy májusi Lancet-tanulmányt, aminek egyik szerzője a WHO-t igazgató Tedros Ghebreyesus; a tanulmány szerint a BCG-oltás segíthet átvészelni azt az időszakot, amire a specifikus SARS-CoV-2 elleni oltás kifejlesztéséhez szükség van, hiszen a BCG-oltás a specifikus tuberkulózis-ellenes hatáson kívül nonspecifikus hatásokkal is bír. Rutinszerűen használják húgyhólyagrák kezelésére, egy serdülők körében végzett vizsgálatban 73%-kal csökkentette a légúti fertőzések számát, egy másik vizsgálatban 38%-kal csökkentette a bármilyen okból bekövetkező újszülöttkori mortalitást, míg egy harmadik vizsgálatban 71%-kal csökkentette a sárgaláz-vakcinációt követő viraemiát. A SARS-CoV-2 a sárgalázt okozó vírushoz hasonlóan egyszálú pozitív RNS-vírus, így a remények szerint a megismételt (azaz nem a már gyengült hatású gyermekkori) BCG-oltás a SARS-CoV-2-expozíció utáni viraemiát is csökkenti, így enyhébb lehet a covidos megbetegedés és gyorsabb a felépülés.

 

Larenas-Linnemann és munkatársai azonban kételkednek a BCG-oltás hasznosságában COVID-19-fertőzés esetén, mivel a BCG-oltás által éberebbé tett immunrendszer egyik jellemzője a nagyobb fokú interleukin-6-termelés, márpedig a súlyos COVID-19-betegekben épp az IL-6 túltermelődése okoz problémát. Másrészt a világszerte rendelkezésre álló BCG-készleteket az újszülöttek számára kell fenntartani, mondja Larenas-Linnemann, és hozzáteszi: az MMR-oltás biztonságossági és hatékonysági profilja is megfelelő, retrospektív vizsgálatok szerint kanyaró-oltás után 26-49%-kal csökken a bármilyen okból bekövetkező mortalitás.

 

Hogy az MMR-oltás valóban csökkenti a COVID-19-betegség súlyosságát, azt persze randomizált vizsgálatokkal kell bizonyítani; az mBio-ban megjelent hipotézisük után a Louisiana State University kutatói már így vizsgálják, hogy MMR-oltással képzett immunrendszer esetén kevésbé alakul-e ki a súlyos covid-betegség gyakori velejárója, a kezelhetetlen szepszis.

 

Dr. K. A.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.