hirdetés

Késleltetett köldökzsinór elszorítás

Egyre gyakoribb, hogy az újszülöttet nem azonnal választják el a méhlepénytől, de a koraszülött babáknál ez kifejezetten előnyösnek bizonyult.

hirdetés

A 30 hetes terhesség előtt született babák rokkantsági és halálozási kockázata továbbra is magas, különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban. A köldökzsinór késleltetett (30-180 másodperc múltán történő) elszorításával jelentősen csökkenthető e koraszülött babák mortalitása és rokkantsága.

A The Lancet Child & Adolescent Health folyóiratban megjelent tanulmányban Kristy P. Robledo, PhD, a Sydney-i Egyetem (Ausztrália) és munkatársai közel 1500 csecsemő vizsgálatával igazolták, hogy a születés után legalább 60 másodpercig tartó késleltetett köldökzsinór elszorítás jelentősen csökkentette a 30 hetesnél fiatalabb csecsemők halálozását vagy rokkantságát.

A vizsgált, igen korán született babák közül véletlenszerűen kiválasztott 767 eseteben a születés után legalább 60 másodpercet vártak a köldökzsinór elszorításával, míg 764 esetben az azonnali elszorítást alkalmazták. Az újszülöttek közül 384 volt iker (őket egyénileg randomizálták), 862 volt a fiú, 505 kisbaba született a 27. terhességi hét előtt. Az elsődleges kimenetelnek a 2 éves korig kialakult rokkantságot vagy az elhalálozást tekintették. Súlyos fogyatékosságként definiálták az agyi bénulást, súlyos látásvesztést, hallókészüléket vagy cochleáris implantátumot igénylő süketséget, súlyos nyelvi vagy beszédproblémákat vagy kognitív késedelmet a korrigált 2 éves életkorig. A köldökzsinór elszorításáig eltelt idő medián 60 másodperc volt a késleltetett csoportban és 5 másodperc azoknál, akiknél azonnali elszorítást alkalmaztak.

Az elsődleges kimeneti adatok 1419 csecsemő esetében álltak rendelkezésre. Elhalálozás vagy súlyos fogyatékosság a késleltetett szorításban részesült csecsemők 29%-ánál fordult elő, míg az azonnali elszorításban részesülők 34%-ánál (relatív kockázat 0,83, P = 0,010). A 2 éves korig történő elhalálozás a késleltetett elszorítás esetén 8% volt, míg a súlyos fogyatékosságé 23%, illetve 26%. A késleltetett elszorítás tehát 30%-kal csökkentette a2 éves korig történő elhalálozás relatív kockázatát 2 éves korban, de nem volt jelentős hatással a súlyos fogyatékosságra.

A vizsgálat korlátai közül a nem vak vizsgálati elrendezés, a szívfrekvenciára vagy az első lélegzetvételig eltelt időre vonatkozó adatok hiánya említendő, továbbá az, hogy a késleltetett elszorítás a csecsemők 26%-ánál a 60 másodperc előtt végét ért a csecsemőkkel kapcsolatos klinikai aggályok miatt.

Az eredményeket azonban megerősítette a nagy méret, az elfogultság alacsony kockázata és a konkrét elsődleges kimenetel. Az adatok alátámasztják a közelmúltban végzett szisztematikus áttekintések eredményeit, és rávilágítanak arra, hogy további kísérletekre van szükség a késleltetett szorítás különböző időpontokban történő értékelésére, nagyobb populációkkal, az első lélegzetvételig eltelt idő és a pulzusszám figyelembevételével, valamint a fogyatékosság mértékének javításával – tették hozzá a kutatók.

A koraszülés óriási terhet ró az egészségügyi rendszerre és a társadalom egészére. Épp ezért is szerepel az ENSZ 2030-ra kitűzött fenntartható fejlődési céljai az újszülöttek és az 5 év alatti gyermekek megelőzhető halálozásának megakadályozása, az, hogy az újszülöttek halálozását 1000 élveszületésre számítva legalább 12-re, az 5 évesnél fiatalabbak halandóságát pedig 1000 élveszületésre számítva legalább 25-re csökkentsék a gyengébben fejlett országokban is.

A tanulmány eredményei alátámasztják számos nagy szervezet ajánlásait. Az Egészségügyi Világszervezet azt javasolja, hogy a születés után legalább 1 percig várjunk a köldökzsinór elszorításával olyan csecsemőknél, akiknél nincs szükség pozitív nyomású lélegeztetésre. Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium és az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia javaslata szerint is várni kell a köldökzsinór elszorítással a születés után legalább 30-60 másodpercig, a The Royal College of Obstetricians and Gynaecologists pedig legalább 2 perces várakozást javasol. Ez az ajánlás azonban csak az élénk, erőteljes babákra vonatkozik, nem szabad, hogy ez a várakozás veszélyeztesse az újszülöttek létfontosságú újraélesztésére teendő erőfeszítéseket. A koraszülötteknél a késleltetett köldökzsinór leszorítás az átmeneti keringés javulásával, a vérátömlesztés szükségességének csökkenésével, valamint a necrotizáló enterocolitis és az intraventrikuláris vérzés előfordulásának csökkenésével jár. Azt az aggodalmat, hogy a késleltetett leszorítás túlzott transzfúziót és következményes policitémiát eredményezhet, egyelőre semmilyen adat sem támasztotta alá, azt sem, hogy veszélyeztetné a szülés körüli anyai szövődmények, például a vérzés kezelését.

A vizsgálatot az Australian National Health and Medical Research Council támogatta.  

 

Forrás

https://www.thelancet.com/pdfs/journals/lanchi/PIIS2352-4642(21)00373-4.pdf

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.