hirdetés

Kísérleti szer eozinofil asztma kezelésére

A Knopp Biosciences fázis II EXHALE vizsgálatában a dexpramipexol hatóanyag ígéretes eredményeket mutatott eozinofil asztma kezelésében.

hirdetés

A Knopp Biosciences LLC (Pittsburgh, Pennsylvania, USA) január 15-én nyilvánosságra hozta a fázis II EXHALE dóziskereső klinikai vizsgálatának eredményeit, melyek szerint a dexpramipexol vizsgálati hatóanyaguk súlyos mellékhatások nélkül jó hatásosságot mutatott középsúlyos-súlyos eozinofil asztma kezelésében.

 

A hatóanyagról (dexpramipexol)

A korábbi klinikai vizsgálatokban KNS-760704 kóddal szereplő kis molekulás hatóanyagot a Knopp Biosciences és a Biogen közösen fejlesztette ki, de nem asztma, hanem amiotrófiás laterálszklerózis (ALS), másként Lou Gehrig betegség kezelésére. 2009-ben az FDA-tól a gyorsított engedélyezés előszobájának számító „fast track” minősítést kapott, majd az EMA és az FDA egyaránt ritka betegségek gyógyszere (orphan medicine) jelöléssel látta el, és egy 2010-es fázis II vizsgálat szerint ugyan lassította az ALS progresszióját, ám a túlélést és funkciómegtartást értékelő fázis III vizsgálatokon végül elbukott. A Biogen 2013 januárjában be is jelentette, hogy kiszáll a szer fejlesztéséből, így a hatóanyag a Knopp kizárólagos tulajdonába került. A dexpramipexol a pramipexol enantiomere (optikai izomere), egy kis molekulasúlyú, vízoldékony, orálisan szedhető, a vese által kiválasztott vegyület, amelyet az emberi szervezet a vizsgálati eredmények szerint meglehetősen jól tolerál. A Knopp a hatanyagot eozinofil asztma mellett hipereozinofil szindrómában is vizsgálja, és már ebben az indikációban is a fázis II tesztelésnél járnak.

 

Az EXHALE klinikai vizsgálatról

A randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos, dóziskereső fázis II EXHALE vizsgálatot (NCT04046939) a Knopp Biosciences 28 vizsgálati központban 103 eozinofil asztmában szenvedő beteg bevonásával végezte. A hatóanyagot 37,5mg-os tabletták formájában adagolták naponta két alkalommal, a legkisebb napi dózis 75 mg volt, emellett a 150 és 300 mg-os napi adagot is vizsgálták, így a placebóval együtt összesen négy vizsgálati kart alakítottak ki. Az elsődleges végpont a vér abszolút eozinofil szintjének (AEC; absolute eosinophile count) változása volt a kiindulástól a 12. hétig tartó kezelési időszakban, illetve négy másodlagos végpontot is meghatároztak a pre- és poszt bronchodilatációs FEV1 paraméter, valamint életminőségi tényezők nyomon követésére. Az elsődleges végpontot a hatóanyag sikeresen teljesítette, azaz az eredmények szerint a kezelés statisztikailag szignifikáns, dózisfüggő eozinofilszám-csökkenést okozott súlyos mellékhatások nélkül, és itt különösen hangsúlyos, hogy a fertőzések száma és súlyossága sem növekedett jelentős mértékben.

 

Az eozinofil asztmáról

A nem-allergiás eozinofil asztma együtt járhat aszpirin által kiváltott légúti betegséggel (AERD), de anélkül is előfordulhat. Jellemzője, hogy az ilyen betegeknél bármikor − külső behatás nélkül is − bekövetkezhet állapotromlás, főként olyankor, amikor a szteroid adagot megpróbálja az orvos mérsékelni. Állapotromlás esetén csökken a FEV1, romlanak a tünetek és megnő a vér és a köpet eozinofilsejt tartalma. A kilélegzett levegő FeNO koncentrációjának több mint 30%-kos emelkedése az exacerbáció előjele. Exacerbáció esetén néhány napig nagy adag kortikoszteroidot kell adni, utána vissza lehet térni a fenntartó adagra. Ha az állapotromlást a szteroid adag csökkentése okozta, akkor a fenntartó adagot valamivel magasabbra kell beállítani, mint az eredeti fenntartó adag volt. Ennek az asztma fenotípusnak gyakori kísérője az orrmelléküreg betegség. Ez esetben az orrba szteroid adása indokolt, főként akkor, ha a betegnek orrpolipja vagy idült eozinofil orrmelléküreg-gyulladása (CHES) is van. Rövid ideig, szájon át adott szteroid lökés és sebészi kezelés a másik kezelési lehetőség. A CHES-ben és az AERD-ben szenvedő betegek állapota gyakran javul aszpirin deszenzibilizálástól és antileukotrién kezeléstől. 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Knopp Biosciences reports positive trial results of oral asthma drug

Knopp Biosciences: Developing Breakthrough Medications for Immunological and Neurological Conditions

Dexpramipexole

Az asztma fenotípusok szerinti kezelése

Dexpramipexole Dose-Ranging Biomarker Study in Subjects With Eosinophilic Asthma (AS201)

Knopp Biosciences Announces Start of Phase 2 Clinical Trial Evaluating Oral Dexpramipexole in Moderate-to-Severe Eosinophilic Asthma

Dexpramipexole targets eosinophilic inflammation

The targeted eosinophil-lowering effects of dexpramipexole in clinical studies

Dexpramipexole as an oral steroid-sparing agent in hypereosinophilic syndromes

Dexpramipexole versus placebo for patients with amyotrophic lateral sclerosis (EMPOWER): a randomised, double-blind, phase 3 trial

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.