hirdetés

Kisgyermekkori rejtélyes akut hepatitis

Bár az USA-ban felbukkanó rejtélyes gyermekkori hepatitis 45%-ánál adenovírus fertőzést igazoltak, a CDC jelentése szerint heterogén etiológiájú betegcsoportról van szó.

hirdetés

2021. október és 2022. június 15. között az USA-ban 296 gyereknél diagnosztizálták a betegséget, 18 esetben májátültetésre volt szükség, a transzplantált gyermekek közül 11 meghalt. A CDC már 2022. április 21-én figyelmeztetett a 10 év alatti gyermekek ismeretlen etiológiájú hepatitisének felbukkanásáról Európában és az USA-ban. Bár az Egyesült Királyságban az utóbbi években volt egy kiugrás, de a CDC 2022. június 14-én az MMWR-ben kiadott legújabb adatai szerint nem növekedett a gyermekkori hepatitisek gyakorisága 2017 és 2021 között.

A szakértők már régebben kizárták a COVID-19 es védőoltás lehetséges kóroki szerepét, mivel a legtöbb gyerek nem is volt beoltva, koruk miatt még ma sem kaphatnának oltást (az elemzésben résztvevő gyermekek közül mindössze öten kaptak legalább egy vakcinát).

A 296 eset az USA 42 államából származott, a betegek medián életkoruk 2 év 2 hónap volt, 58,1%-uk kisfiú, 40,9%-uk kislány volt. A gyermekek 37,8%-ban hispánok, vagy latinók voltak, majd a nem-hispán fehérek (32,4%), az afro-amerikaiak (9,8%) és az ázsiai elődökkel rendelkezők (3,7%) következtek sorrendben. A kórházi ellátásra szoruló gyermekek 89,9%-ánál fordult elő hányás, a betegség leggyakoribb tüneteként.

224 gyermeket teszteltek adenovírusra, 44,6%-uk pozitív volt. További teszteket 123 gyermeknél végeztek, 80%-uknál (98/123) COVID-tesztet is, ami mindössze 10,2%-ban volt pozitív. A gyermekek 26%-a betegedett meg előzetesen COVID-ban, a hepatitis átlagosan 133 nappal a SARS-CoV-2 fertőzés után indult. A következő vírusokat sikerült még kimutatni: rhinovírus/enterovírus 24,5%, rotavírus 14,0%, akut Epstein-Barr vírus 11,4%. 3 betegnél egyszerre volt kimutatható a SARS-CoV-2 és az adenovírus fertőzés. Máj-biopsziával, vagy boncolás során pathológiailag igazolt 36 esetben semmilyen vírust nem tudtak igazolni.

Az eredmények szerint a gyermekkori súlyos hepatitis hátterében sokféle ok állhat, az esetek egyharmadában nem is találtak kimutatható okot. Az közel 50%-ban megjelent adenovírus fertőzés viszont felveti a kérdést, hogy egy olyan új betegségről van szó, amelynek korábbi nem ismertük fel az okot, vagy egy olyan betegségről, amelynek előidézésében az adenovírus kofaktorként szerepel. A vizsgálat folytatódik, próbálják igazolni az adenovírussal való összefüggést.

Az International Liver Congress (ILC) idei találkozóján Londonban elhangzott, hogy a gyermekkori akut hepatitis esetek száma csökken, és a betegség oka legnagyobb valószínűséggel a COVID-19 és az adenovírus. Dr. Philippa Easterbrook (World Health Organization Global HIV, Hepatitis, and STI Programme) tájékoztatott a friss esetszámokról és a betegség lehetséges okairól felállított hipotézisekről.  Az öt WHO régióban (Afrika, Amerika, Dél-Kelet Ázsia, Keleti Mediterrán régió, Nyugati Óceánia régió) a múlt hónapban 244 eset fordult elő, ilyen módon 2021. október óta 33 országban összesen 894 esetről számoltak be, amelyek új esetek és retrospektíve igazolt esetek. A betegek 52%-a az európai régióból származott, míg 30%-uk (262 eset) az Egyesült Királyságban fordult elő. Második helyen Amerika következett összesen 368 esettel (ebből 290 eset az USA-ban), ami a világ összes esetének 35%-a volt. A(z) UK és az USA összesen a globáls esetszám 65%-át adják.

Az eredeti 33 országon kívül további 17-ben 5-nél több eset fordult elő, nagyrészük 5 éves kor alatt.

Relatíve ritka a nagyon súlyos betegség, összesen 44 esetben (a gyermekek 5%-a) volt szükség májátültetésre. Összesen 18 (2%) halálesetről számoltak be. Az európai adatok szerint az esetek kb. 30%-ában volt szükség intenzív ellátásra a betegség lefolyása alatt valamely időpontban.

Pozitív fejlemény, hogy Európában és Amerikában is csökken az új esetek száma.

Egyre szaporodnak a vélemények, hogy poszt-COVID jelenségről van szó. Az ismert, de ritkán előforduló sokszervi gyulladásos szindróma (MISC) 1-2 hónappal a COVID után jelentkezik, viszont e hepatitis megbetegedések kapcsolata a COVID- betegséggel nem ismert.

A gyermekek akut hepatitisében kimutatni leggyakrabban (átlagban 53%-ban) adenovírust lehet kimutatni, ez az arány azonban (a(z) UK-ban 68%-os volt. Általában a korai életévekben és a súlyosabb esetekben gyakoribb az adenovírus jelenléte – ami némileg összefügg a súlyosság mértékével. A munkahipotézis inkább az adenovírus mellett szól – mint azt már a COVID járvány elején is.

Forrás:

Hicks L. CDC releases new details on mysterious hepatitis in children. Medscape Medical News. June 24, 2022.

CDC. Interim analysis of acute hepatitis of unknown etiology in children aged Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR), Early release June 24, 2022/71.

McCall B. Acute hepatitis cases in children show declining trend? adenovirus, COVID-19 remain keí leads. Medscape Medical News > Conference News > ILC 2022. June 24, 2022.

International Liver Congress (ILC) 2022: Press briefing. Presented June 23, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.