hirdetés

Kombinációs kezelés a cukorbetegek jobb túléléséért

A 2-es típusú cukorbetegségben és diagnosztizált atheroscleroticus szív- és érrendszeri betegségben szenvedő betegek halálozási aránya jelentős mértékben csökkent a SGLT2-inhibitor + GLP-1 RA kombinációs kezelés hatására.

hirdetés

Dr. Persio D. Lopez (Mount Sinai Morningside) az American College of Cardiology éves tudományos ülésén arról az elemzésről számolt be, amelyet munkatársaival a National VA Database-ban szereplő 121.156, 2-es típusú cukorbetegségben és ASCVD-ben szenvedő beteg adatain végeztek. A hajlam-pontszám egyeztetés (propensity score matching, PSM) segítségével a kutatók három alcsoportot alakítottak ki, amelyek mindegyikében 5277 egyező páciens szerepelt. Az egyik alcsoportban a betegeknek nátrium-glükóz transzporter 2 (SGLT2) inhibitort írtak fel, a második alcsoportba azokat sorolták, akik glukagonszerű peptid-1 receptor agonistát (GLP-1 RA-t) kaptak, míg a harmadik alcsoportban pedig mindkét gyógyszercsoportba tartozó szereket rendeltek számukra. A betegek párosítása az életkoron, a nemen, a bal kamrai ejekciós frakción, a hemoglobin A1c -szinten, a szisztolés vérnyomáson és a koszorúér-betegség vagy a perifériás artéria betegség jelenlétén alapult.

Az átlagosan 67 éves betegek; 97%-a volt a férfi, átlagos testtömeg-indexe körülbelül 34 kg/m2, átlagos A1c értéke körülbelül 7,9%, átlagos becsült glomeruláris filtrációs rátájuk körülbelül 55-66 ml/perc/1,73 m2, átlagos bal kamrai ejekciós frakciójuk körülbelül 55% volt. Az adatbázisban 902 napos (körülbelül 2,5 év) medián követési idő szerepelt. Az előre meghatározott elsődleges végpont azokra az eseményekre összpontosított, amelyek az utánkövetés első évében történtek, de a vizsgálók 3 éves követési elemzést is végeztek post hoc alapon.

A leggyakrabban felírt SGLT2-inhibitor az empagliflozin (Jardiance) volt, míg a GLP-1 RA-gyógyszerek közül többfélét használtak: leggyakrabban felírt szer liraglutidot (Victoza), ezt követte a szemaglutid (Ozempic) és a dulaglutid (Trulicity), és 5%-n6ál kisebb arányban az exenatid (Bydureon, Byetta).

Ami az egyéb kezeléseket illeti, a betegek körülbelül 97%-a kapott sztatint, körülbelül 94%-a renin-angiotenzin rendszer gátlót, körülbelül 90%-a metformint, és nagyjából 75%-uk inzulint, aszpirint és béta-blokkolót, kisebb számban pedig más típusú szereket.

A vizsgálat elsődleges végpontja, a kombinált ASCVD események 1 éves incidenciája, beleértve a minden ok miatt bekövetkezett halált is, a mindkét osztályba tartozó szereket szedő betegek esetén szignifikánsan kisebb arányban következett be: 46%-kal kevesebbszer, mint azok körében, akik csak SGLT2-gátlót kaptak, 49%-kal kevesebbszer, mint a csak GLP-1 RA-n lévőknél. Ezek a csoportok közötti különbségek kissé tovább növekedtek a 3 éves követés során. A szerzők nem végeztek közvetlen összehasonlítást a csak SGLT2 gátlóval kezelt és csak GLP-1 RA-val kezelt betegek körében.

A bármely okból bekövetkező halálozás végpontja tekintetében a kombinált kezelésben részesülők az első évben esetén a halálozás mértéke 83%-kal volt alacsonyabb a csupán SGLT2-inhibitort szedőkénél, és 81%-kal alacsonyabb a csak GLP-1 RA-t szedőkénél. A kombinált végpont kimenetelének ez a javulása teljes mértékben a minden okból kifolyólag bekövetkezett halálozás csökkenésének következménye. A kettős kezelés a monoterápiával összehasonlítva nem mutatott szignifikáns összefüggést a nem végzetes szívinfarktusok vagy stroke előfordulásával, ezek azonos arányban fordultak elő mindhárom csoportban, tehát attól függetlenül, hogy a betegek csak az egyik  vagy mindkét szert szedték.

 

A szerzők szerint szelekciós torzítás befolyásolhatta azoknak a betegeknek a kimenetelét, akiket mindkét osztályba tartozó szerrel kezeltek, a nők aránya igen alacsony volt és az elemzés csak adminisztratív adatokon történt, nem részletesebb orvosi feljegyzésekre vagy prospektíven gyűjtött leletekre, ezért eredményeiket prospektív tanulmányokban kell validálni.

A szerzők nem tudtak magyarázatot adni, arra, hogy minek alapján kaptak egyes betegek kombinált terápiát. Hipotézisünk szerint a kettős kezelést nehezebben kontrollálható cukorbetegségben szenvedő betegeknél alkalmazzák, bár ezen újabb terápiák igen lassan nyernek teret az Egyesült Államokban. A National VA Database több mint félmillió, 2-es típusú cukorbetegségben és atheroscleroticus kardiovaszkuláris betegségben (ASCVD) szenvedő betegének elemzése, azt mutatta, hogy a betegeknek csupán 11%-a kapott SGLT2-gátlót, és 8%-a GLP-1 RA-t. Cukorbetegségükre leggyakrabban inzulint (36%-ban), biguanidokat (47%-ban) és szulfonilureák (22%-ban) írtak fel számukra.

 

Forrrás: https://www.mdedge.com/cardiology/article/253808/diabetes/combo-sglt2-inhibitor-glp-1-ra-boosts-diabetes-survival

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.