hirdetés

Szemaglutid az elhízás kezelésében

A világszerte egyre nagyobb problémát jelentő elhízás tartós kezelésére alkalmas szerek kutatása folyamatosan és nagy erőkkel folyik. Az új injekciós formulákhoz nagy várakozások fűződnek.

hirdetés

Az első új, valódi gyökeres változást hozó testsúlycsökkentő gyógyszernek nevezett szemaglutidot az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) 2014-ben törzskönyvezte. A szemaglutid 2,4 mg/hét dózisa elhízott vagy túlsúlyos felnőttek számára javasolt, egy testsúlyhoz köthető kórkép (például 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás vagy magas koleszterinszint) esetén. A gyógyszer szedése mellett szükséges a fizikai aktivitás növelése és az csökkentett kalóriatartalmú étrend követése.

Fogyást célzó klinikai vizsgálatok

A jelenleg is folyó STEP-vizsgálatokban azt szeretnék kideríteni, hogy a szemaglutid magasabb, 2,4 mg/hét dózisa mennyiben segíti a fogyást, a 2-es típusú cukorbetegség (T2D) meglététől függetlenül.

A heti egyszeri nagy dózisú szemaglutid jobb a testsúlycsökkenés szempontjából T2D-ben szenvedő betegeknél, mint a napi injekciós liraglutid a jóváhagyott dózisban.

A STEP 8 vizsgálatban olyan elhízott és túlsúlyos, de T2D-ben nem szenvedő betegekben hasonlították össze a nagy dózisú (2,4 mg/hét) szemaglutid súlycsökkentő hatékonyságát a liraglutid testsúlycsökkentésre jóváhagyott 3 mg/nap dózisával szemben. A betegek testtömege a szemaglutid kezelésre 15,8%-kal, míg a liraglutid adagolás hatására 6,4%-kal csökkent.

A STEP 2 vizsgálatban a nagyobb dózisú (2,4 mg/hét) szemaglutid valamivel jobb glikémiás kontrollt, kardiometabolikus kockázat csökkenést és jobb fizikai funkciót eredményezett a normál dózishoz képest.

A STEP 1 vizsgálatban olyan betegek vettek részt, akik elhízottak vagy túlsúlyosak voltak, de nem volt diabetesük. A szemaglutid csoport több mint 86%-ánál legalább 5%-os testtömeg csökkenést tapasztaltak. A STEP 2 vizsgálatban a cukorbetegek átlagos testtömeg-csökkenése 2,4 mg szemaglutiddal 9,64% volt.

A STEP 4 vizsgálat azt találta, hogy azok a résztvevők, akik a 20. és 68. hét között folytatták a szemaglutid szedését, további 7,9%-ot veszítettek testsúlyukból. Ez összesen 17,4%-os súlycsökkenést eredményezett a teljes vizsgálat során. Azoknak a testtömege, akik 20 hét után placebóra váltottak, átlagosan 6,9%-ot növekedett, ami összességében 5%-os teljes súlycsökkenést jelentett.

Szemaglutid és egyéb testsúlycsökkentő gyógyszerek összehasonlítása

A szemaglutid lényegesen előnyösebb a liraglutidnál mind az 5%-os fogyás valószínűsége, mind a százalékos testtömeg-változás tekintetében.

Egy közelmúltban készült szisztematikus irodalmi áttekintés összefoglalta a súlycsökkentő gyógyszerekkel elért legújabb eredményeket. A kutatók 143 klinikai vizsgálat, összesen 49.810 résztvevővel adataiból felmérték, hogy mekkora azoknak a betegeknek az aránya, akiknél a legalább 5%-os súlycsökkenést értek el a különböző gyógyszerekkel szemben a csupán az életmódbeli beavatkozásokhoz képest. A glukagonlike peptid-1 (GLP-1) receptor agonista szemaglutid a nemkívánatos események hasonló kockázata mellett előnyösebb volt más gyógyszerekhez képest, mind az 5%-os vagy annál nagyobb súlyvesztés valószínűsége tekintetében (esélyhányados, 9,82; 95% CI, 7,09-13,61) mind a százalékos testtömeg-változás terén (átlagkülönbség, 11,41; 95% CI, 12,54 és -10,27 között).

A meta-analízis alapján a túlsúly és az elhízás kezelésére szolgáló összes rendelkezésre álló gyógyszer közül a phentermine-topiramát és a GLP-1 receptor agonisták (így pl. a szemaglutid) adagolásával érhető el potenciálisan a leghatékonyabb fogyás. A kezelés nemkívánatos események miatti megszakításának esélye azonban nagyobb volt mind a liraglutid, mind a fentermin-topiramát esetében, mint a szemaglutidnál. Azt találták, hogy három GLP-1 receptor agonista (szemaglutid, liraglutid és exenatid) közül legnagyobb valószínűséggel a szemaglutiddal érhető el az 5%-os vagy annál nagyobb testsúlycsökkenés az életmódbeli beavatkozásokhoz képest. A résztvevők átlagos testsúlyváltozása a kiindulási állapothoz képest a szemaglutid esetében volt a legnagyobb.

Ellenjavallat

Rágcsálókban a szemaglutid dózisfüggő és a kezelés időtartamától függő pajzsmirigy-C-sejtes daganatokat okoz klinikailag releváns expozíció mellett. Mivel a rágcsálók szemaglutid által kiváltott pajzsmirigy C-sejtes daganatainak humán jelentőségét nem ismerjük, ezekből az eredményekből nem vonható le az a következtetés, hogy a szemaglutid esetleg emberben is okozhat daganatokat (medulláris pajzsmirigy karcinómát,MTC). A szemaglutid azonban ellenjavallt olyan betegeknél, akiknek személyes vagy családi anamnézisében MTC vagy 2-es típusú többszörös endokrin neoplázia szindróma szerepel. A betegeket a szemaglutiddal történő kezelés megkezdésekor tájékoztatni kell a MTC lehetséges kockázatáról és ismertetni kell velük a pajzsmirigydaganatok lehetséges tüneteit (pl. nyak, dysphagia, nehézlégzés, tartós rekedtség).

A túlsúlyos felnőttek testtömeggel összefüggő társbetegségei közé tartozó hipertónia, dyslipidemia és T2D jelzi, hogy a szemaglutid alkalmazása esetükben megfelelő lehet. A 2,4 mg-os szemaglutidvcsökkentett kalóriatartalmú diéta és fokozott fizikai aktivitás kiegészítéseként javasolt az olyan elhízott (BMI ≥30) vagy túlsúlyos (BMI ≥27) felnőttek testtömeg-szabályozásához, akiknek legalább egy testsúlyfüggő társbetegsége van.

A szemaglutid nem ellenjavallt hypothyreosisban, de mivel késlelteti a gyomor kiürülését, ezért befolyásolhatja a pajzsmirigy-gyógyszerek orális felszívódását. Bár jelentettek gyomorégést a szemaglutid mellékhatásaként, ez nem ellenjavallt gastrooesophagealis reflux betegségben szenvedő betegeknél.

Mellékhatások

A szemaglutid szedése mellett a gyomor-bélrendszeri tünetek a leggyakrabban jelentett mellékhatások. A klinikai vizsgálatok során a szemaglutidot szedők 1,6%-a és a placebót szedők 0,7%-a számolt be cholelithiasisról. A cholecystitis aránya 0,6% volt a nagyobb dózisú szemaglutid mellett, a placebo szedésekor ez az arány 0,2% volt. Az impotenciát, a nyálkahártyagyulladást és a hyperhidrosist nem említették a szemaglutid használatával kapcsolatos jelentős aggályok között.

 

Forrás:

More STEP Data: Semaglutide Cuts Weight, Cravings, Beats Liraglutide, Medscape

All About Wegovy for Weight Loss, and Type 2 Diabetes Mellitus Treatment & Management. Medscape

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.