hirdetés

A komorbiditásos obezitás kezelési lehetősége

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a komorbiditással társult túlsúly kezelésére szolgáló Wegovy (szemaglutid) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) november 8-11-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a tárbetegséggel járó túlsúly kezelésére szolgáló Wegovy (szemaglutid, 0,25 mg, 0,5 mg, 1 mg, 1,7 mg és 2,4 mg oldatos injekció) készítményre (kérelmező: Novo Nordisk A/S).

A teljes indikáció szerint a Wegovy csökkentett kalóriatartalmú étrend és fokozott testmozgás melletti kiegészítő kezelésként alkalmazható olyan felnőtt betegeknél, akik testtömeg-indexe (BMI):

-        ≥30 kg/m2 (obezitás), vagy

-        ≥27 kg/m2 és 30 kg/m2 közötti (túlsúly), amennyiben az alábbiak közül legalább egy testsúllyal kapcsolatos komorbiditás észlelhető: (prediabetesz vagy 2-es típusú diabetes mellitus), hipertónia, diszlipidémia, obstruktív alvási apnoé vagy szív-érrendszeri betegség.

Az Egyesült Államokban az FDA már 2021 június 4-én engedélyezte a készítményt azonos márkanéven, a kérelmező szintén a Novo Nordisk volt.

 

A hatóanyagról (szemaglutid)

A Wegovy hatóanyaga, a szemaglutid (ATC kód: A10BJ06) egy glükagonszerű peptid-1 (GLP-1) analóg. Hatásmechanizmusa nem teljesen tisztázott, de több más funkciója mellett növeli a telítettség érzését, valamint csökkenti az éhséget, így a kalóriabevitelt is. A hatóanyagról részletesebben korábbi cikkünkben írtunk: Szájon át szedhető GLP-1 agonista. A szemaglutid nem új hatóanyag, a Novo Nordisk már korábban engedélyeztette az Ozempic szubkután injekciót, majd a szájon át, tabletta formájában szedhető Rybelsus-t, amely azonban magasabb dózisokat (3, 7 és 14 mg-ot) tartalmazott, mint a Wegovy.

 

A STEP klinikai vizsgálati programról

A szemaglutid hatásosságát és biztonságosságát a STEP (Semaglutide Treatment Effect in People with Obesity) vizsgálati programban értékelték, melybe négy fázis III. klinikai vizsgálat tartozott, összesen mintegy 4500 bevont beteggel. Az eredmények szerint azoknál a betegeknél, akik csökkentett kalóriatartalmú étrendet fogyasztottak, és a korábbinál többet mozogtak, a Wegovy a placebóhoz képest szignifikáns mértékben csökkentette a testsúlyt. A STEP 1 vizsgálat (NCT03548935) 68. hetére a betegek átlagosan 14,9%-os testtömeg-csökkenést értek el, míg placebóval ez csak 2,4% volt. A Wegovy karon lévő olyan betegek aránya, akik legalább 5%-os testtömeg-csökkenést értek el 83,5% volt, szemben a placebo karon tapasztalt 31,1%-kal.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a novemberi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 8-11 November 2021

EMA positive opinion: Wegovy

FDA Approves Wegovy (semaglutide) to Treat Adults with Obesity

Adults with Obesity Treated with Semaglutide 2.4 mg Achieved and Maintained a Significant Amount of Weight Loss in a 68-Week Trial

STEP 1: Research Study Investigating How Well Semaglutide Works in People Suffering From Overweight or Obesity (STEP 1)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.