hirdetés

Hármas hatóanyagú kombináció cukorbetegségre

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére szolgáló Qtrilmet hármas hatóanyagtartalmú (metformin, szaxagliptin, dapagliflozin) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) szeptember 19-én pozitív véleményt fogalmazott meg a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére szolgáló Qtrilmet (hatóanyag: metformin, szaxagliptin, dapagliflozin, gyógyszerforma: késleltetett kibocsátású tabletta, mely 850 mg metformin-hidrokloridot, 2,5 mg szaxagliptint és 5 mg dapagliflozint, vagy 1000 mg metformin-hidrokloridot, 2,5 mg szaxagliptint és 5 mg dapagliflozint tartalmaz) készítményre (kérelmező: AstraZeneca AB). Az Egyesült Államokban Qternmet néven az FDA 2019 júniusában már engedélyezett egy hasonló készítményt, bár annak hatóanyagtartalma eltér a Qtrilmetétől.

 A hatóanyagokról (metformin, szaxagliptin, dapagliflozin)

A hármas hatóanyagú készítmény az AstraZeneca már meglévő termékeinek - Forxiga (dapagliflozin) és az Onglyza (szaxagliptin) - és az 1950-es évek óta használatos metforminnak a kombinációja. A dapagliflozin az AstraZeneca saját fejlesztésű hatóanyaga, melyet a Bristol-Myers Squibb-bel kötött együttműködés keretében fejlesztett ki, az Európai Gyógyszerügynökség 2012-ben engedélyezte használatát. A szaxagliptin fejlesztését a Bristol-Myers Squibb kezdte meg, de hamarosan együttműködést kötött az AstraZenecával, így ez is egy közös fejlesztésű hatóanyag lett.

A dapagliflozin egy nátrium-glükóz ko-transzporter 2 (SGLT2) gátló (ATC kód: A10BK01), az SGLT2-nek egy igen potens (Ki: 0,55 nM) szelektív és reverzibilis inhibitora. Az SGLT2 szelektíven expresszálódik a vesékben (több mint 70 más szövetben, beleértve a májat, a vázizomzatot, a zsírszövetet, az emlőt, a húgyhólyagot és az agyat is - nem mutatták ki a szer expresszióját). Az SGLT2 a glomerulus filtrátumból a keringésbe történő glükóz-reabszorpcióért felelős legfőbb transzporter. Annak ellenére, hogy 2-es típusú diabetesben hyperglycaemia lép fel, folytatódik a filtrálódott glükóz visszaszívása. A dapagliflozin a renális glükóz-reabszorpció csökkentésével növeli a vizelettel történő glükóz-excretiót, melynek révén egyaránt javítja az éhomi (fasting plasma glucose, FPG) és a posztprandiális plazma glükózszintet is. Ez, az első dózis után megfigyelt glükóz-excretio (glucosuriás hatás) a 24 órás adagolási intervallum alatt is folytatódik, és a kezelés időtartama alatt megmarad. Az ezen a mechanizmuson keresztül a vesék által kiürített glükóz mennyisége függ a vércukorszinttől és a GFR-től. A dapagliflozin nem rontja a hypoglycaemiára adott normális endogén glükóztermeléshez vezető válaszreakciót, valamint az inzulin-szekréciótól és az inzulin hatásától függetlenül hat. A dapagliflozin által indukált vizelettel történő glükóz-excretio (glucosuria) kalóriavesztéssel és testtömeg-csökkenéssel társul. A nátrium-glükóz ko-transzport dapagliflozin által történő gátlása enyhe diurézissel és nátriurézissel is jár. A dapagliflozin nem gátol más, a glükóz perifériás szövetekbe történő transzportjához fontos egyéb glükóz transzportereket, és >1400-szor szelektívebben kötődik az SGLT2-höz, mint az SGLT1-hez, ami a glükóz felszívódásáért felelős, a belekben található legfontosabb transzporter.

A szaxagliptin egy igen hatékony (Ki: 1,3nM), szelektív, reverzibilis, kompetitív dipeptidil-peptidáz-4 (DPP-4) inhibitor, amely 2-es típusú diabéteszes betegeknél a DPP-4-enzimaktivitást 24 órán keresztül gátolta. Per os glükózterhelést követően ez a DPP-4-gátlás az aktív, keringő inkretin hormonszint 2-3-szoros emelkedését eredményezte, beleértve a glükagonszerű peptid-1-et (GLP-1) és a glükózdependens inzulinotróp polipeptidet (GIP), továbbá csökkentette a glükagonkoncentrációt, és növelte a glükózdependens béta-sejt válaszkészséget, amely magasabb inzulin- és C-peptid koncentrációt eredményezett. A hasnyálmirigy béta-sejtjeiből származó inzulinszint emelkedése és a hasnyálmirigy alfa-sejtjeiből származó glükagon mennyiségének csökkenése alacsonyabb éhomi glükózkoncentrációval párosult, és csökkentette a glükózszint emelkedését per os glükózterhelés vagy étkezés után. A szaxagliptin, az éhomi és a postprandialis glükózkoncentráció csökkentése révén javítja a szénhidrátanyagcsere-egyensúlyt 2-es típusú diabetesben szenvedő betegeknél.

A metformin egy antihiperglikémiás hatással rendelkező biguanid, ami mind a bazális, mind a postprandiális plazma glükózszintet csökkenti. Nem serkenti az inzulinszekréciót, ezért nem okoz hipoglikémiát. A metformin három mechanizmuson keresztül hathat: a glükoneogenezis és a glükoneolízis gátlásával csökkenti a hepatikus glükóztermelést, mérsékelten növeli az inzulinszenzitivitást, javítja a perifériás glükózfelvételt és felhasználást az izmokban, valamint késlelteti az intestinális glükózfelszívódást. A metformin a glikogén-szintetázra hatva serkenti az intracelluláris glikogénszintézist. A metformin növeli a membrán glükóz transzporterek (GLUT-1 és GLUT-4) specifikus típusainak transzportkapacitását.

 Mellékhatások

A Qtrilmet alkalmazása során tapasztalt leggyakoribb mellékhatások a felsőlégúti fertőzések és gasztrointesztinális tünetek voltak. Inzulinnal vagy szulfonilureával együtt alkalmazva hipoglikémia alakulhat ki.

 A 2-es típusú cukorbetegségről

A cukorbetegség több formája közül leggyakoribb a felnőttkorban kezdődő 2-es típusú diabétesz. Jelenleg a fejlett országok népességének 10%-ánál, világszerte körülbelül félmilliárd embernél diagnosztizálták. A 2-es típusú cukorbetegség kezdetén az inzulin termelése általában még megtartott, de a hatását nem tudja kifejteni. Az inzulin hatásának ezt a csökkenését vagy megszűnését inzulinrezisztenciának hívjuk. Az inzulinrezisztencia miatt a máj, az izomzat, és a zsírszövet inzulinra történő reagáló képessége csökken. Az inzulinrezisztencia szindróma, más néven a "metabolikus szindróma" jellemzője az elhízás, a magas vércukorszint, a megemelkedett vérzsírszint, a koronária betegség és a hipertónia. A cukorbetegség szövődményei elsősorban az emelkedett vércukorszint és vérzsírszint miatti érkárosodások következtében alakulnak ki. Minél hosszabb ideig marad kezeletlen a cukorbetegség, annál gyakoribbak és súlyosabbak a szövődmények. A betegség alattomosan alakul ki, a diagnózist sokszor későn állítják fel (ezért csak becsülni lehet, hogy Magyarországon körülbelül 600 ezer – 1 millió embert érint a cukorbetegség). Ennek következtében a diabéteszes szövődmények már a diagnóziskor jelen lehetnek, és gyakoriságuk idővel nő. Az érkárosodások érinthetik a kisereket, amelyek miatt a szem ideghártyája, a vesék károsodása és az idegpályák elváltozásai alakulhatnak ki, így látászavar, később vakság, veseelégtelenség, zsibbadás, érzészavarok és mozgászavarok jelentkezhetnek. A nagyerek károsodása esetén szívizominfarktus és stroke is kialakulhat.

 Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a szeptemberi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Summary of Opinion (SMOP)– Qtrilmet (EMA)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.