hirdetés

Kontaktsportok hatása a személyiségre

A kontaktsportok során szerzett ismétlődő agyi traumák befolyásolhatják a személyiséget, a hangulatot, az észlelést és a gondolkodási képességeket is.

hirdetés

A bostoni egyetem kutatói 36 elhunyt férfisportoló agyát vizsgálták, haláluk 18 és 98 éves kor között következett be. A kutatók mindegyiküknél krónikus traumás enkefalopátiát (CTE) állapítottak meg. A CTE egy olyan agyi betegség, amelynek kialakulása az agyat ért ismétlődő traumákhoz köthető. Más, az agyat érintő betegséget nem találtak a sportolóknál. Az elhunytak többsége profi illetve amatőr futballista, de volt közöttük pankrátor, bokszoló és jégkorongozó is.

A kutatók a sportolók családtagjaitól is gyűjtöttek információkat az elhunytak életére és kórtörténetükre vonatkozóan, beleértve a következőket:

  • Demencia
  • Változások a gondolkodásban
  • Kedélyállapot
  • Memória
  • Viselkedés
  • Motorikus képességek
  • Napi feladatok elvégzésének képessége

Szellemi hanyatlás és kedélyállapot változás

A kialakuló CTE első jeleként 22 sportolónál volt megfigyelhető viselkedési zavar, és kedélyállapoti probléma. További 11 személynél az első tünet a memória zavar és a gondolkodási képesség hanyatlása volt. 3 sportoló a halála előtt nem mutatta a CTE jeleit. A viselkedési zavarokkal és kedélyállapoti problémákkal terhelt sportolók 91%-ánál egy idő után memóriaproblémák léptek fel és megfigyelhető volt a gondolkodási képesség hanyatlása is. A kezdetben memória- és gondolkodási problémákkal küzdők 55%-ánál jelentkeztek viselkedésbeli változások a betegség lefolyása alatt és 64%-uknál mutatkoztak kedélyállapoti problémák. A rokonok és családtagok véleményei alapján azok a sportolók, akiknél a kedélyállapoti tünetek előjöttek, sokkal robbanékonyabbak, irányíthatatlanabbak, fizikailag és verbálisan erőszakosabbak, illetve depressziósabbak voltak, mint a memória- és gondolkodási panaszokkal küzdő társaik.

A kedélyállapoti problémákkal küzdő sportolók részletezve:

  • 73%-ukat írták le robbanékonyként
  • 68%-uk volt fizikailag agresszív
  • 64%-uk volt irányíthatatlan
  • 74%-uk volt verbálisan agresszív
  • 86%-uk volt depressziós.

A kutatók következtetései:

A CTE két fő klinikai megjelenési formája van az egyik a viselkedési/hangulati tényezőket, a másik az észlelést befolyásolja. A szerzők hozzáteszik, hogy az eredményeik alapján a demencia diagnózisa olyan felnőtteknél, akik agyát rendszeresen érték traumás behatások, pontatlan is lehet, hiszen a CTE és az Alzheimer kór tünetei nagyon hasonlóak. Ugyanakkor a kutatók figyelmeztetnek az eredmények óvatos interpretációjára, mert bár  jelenleg ez a legnagyobb ilyen irányú kutatás, a vizsgálatban azonban nem volt kontroll csoport (sportolók CTE nélkül), és a vizsgált esetek száma is meglehetősen alacsony volt bármilyen következtetés levonásához.

Forrás:
1.McKee AC,Cantu RC, Nowinski CJ, Hedley-Whyte T, Gavett BE, Budson AE. Chronic Traumatic Encephalopathy in Athletes: Progressive Tauopathy following Repetitive Head Injury. J Neuropathol Exp Neurol. 2009 68(7): 709-735.
2. Matser JT,Kessels AGH, Jordan BD, Lezak MD, Troost J. Chronic traumatic brain injury in professional soccer players.doi:10.1212/WNL.51.3.791 Neurology September 1998 vol.51 no 3 791-796.

 

 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.