hirdetés

Lurbinectedin és doxorubicin kissejtes tüdőrákban

A lurbinectedin és a doxorubicin kombináció nem hosszabbítja meg a kissejtes tüdőrákos (SLCL-s) betegek teljes túlélését második vonalban a standard kezelésekhez képest, de jobban tolerálható.

hirdetés

A lurbinectedin (Zepzelca®, Jazz Pharma/Pharma Mar) egy új daganatellenes gyógyszer, ami gátolja a transzaktivált transzkripciót és modulálja a daganat környezetét is. Az amerikai FDA gyorsított eljárással törzskönyvezte 2020-ban áttétes SCLC kezelésére a platina-alapú kemoterápia közben, vagy a terápia után jelentkező progresszióban. A gyorsított törzskönyvezés egy 105 betegen végzett monoterápiás (a Lancet Oncology-ban 2020 májusában megjelent) vizsgálaton alapult, melyben 35,2%-os teljes túlélést és átlagosan 5,3 hónapig tartó választ értek el. Eközben egy Fázis I, dózis-eszkalációs vizsgálatot is végeztek lurbinectedin és doxorubicin kombinációval, ami – az in vitro méréseknek megfelelően - jelentős aktivitást mutatott SCLC második vonalú kezelésében.

Az ATLANTIS vizsgálatba előzetesen már egy kemoterápiás kezelést kapott SCLC-s betegeket vettek be, akiknél mérhető daganat volt látható és relatíve jó általános állapotban voltak, és nem volt agyi áttétjük. Azok a betegek, akik 30 napon belül kemoterápiában részesültek, nem kerültek be a vizsgálatba. A résztvevőket 1:1 arányban randomizálták: az egyik csoport 2 mg/m² lurbinectedint kapott doxorubicinnel, a másik csoportban „standard kezelést” kaptak a betegek (topotecan, vagy cyclophosphamide, doxorubicin, vincristin (CAV). A kísérletes csoport maximum 10 ciklust kapott, utána lurbinectedin monoterápiát végeztek 3 hetenként adott 3,2 mg/m² adaggal. Minden betegnél primer profilaxisként granulocita kolónia-stimuláló faktort adtak. A kezeléseket a progresszióig vagy a tűrhetetlen toxicitásig folytatták.

Összesen 613 beteget vettek be a vizsgálatba, a két csoport jól kiegyenlített volt. Az elsődleges végpontként megadott teljes túlélés (OS) nem különbözött lényegesen a két csoportban: a kísérletes csoportban 8,6 hónapos, a kontroll csoportban 7,6 hónapos átlagos túlélést láttak (HR: 0,967, P=0,70). A betegek alcsoportjainak eredményei is nagyon hasonlóak voltak, egyik alcsoport esetén sem volt kiemelkedően kedvezőbb eredmény. Ugyanakkor szignifikáns különbség volt a csoportok között a PFS-ben, ahol a kockázati arány a lurbinectedin-doxorubicin csoportnak kedvezett (HR: 0,831, P= 0,0437), a progresszióig eltelt idő mindkét csoportban egyformán 4,0 hónap volt. A vizsgálatot vezető Dr. Luis Paz-Ares (Hospital Universitario 12 de Octubre, Madrid) szerint a jótékony hatás a 180 napnál hosszabb CTFI-vel (kemoterápia-mentes időszakkal) rendelkező betegeknél és az előzetesen már PD-1/L1 kezelésben részesült betegeknél volt valószínűbb. A 90 napnál rövidebb CTFI és az agyi érintettség esetén kevesebb volt az előny. Az összes válasz aránya csaknem azonosan alakult (31,6% vs 29,7%), bár a válasz átlagos hossza különbözött (5,7 hó vs 3,8 hó, HR: 0,581, P= 0,012). A kezelésre adott válasz mértéke szintén a CTFI hosszával változott: a 90 napnál rövidebb CTFI esetén 20,2%, a 180 napnál hosszabb CTFI esetén 41,9% volt.

A kísérleti kombinációs csoportban kevesebb volt a bármely grade ≥3 mellékhatás a kontroll csoporthoz képest (47,2% vs 75,4%), kevesebb volt a grade 4 mellékhatás (16,2% vs 54,7%), és kevesebb volt a halálozás is (0,3% vs 3,5%). A lurbinectedin-doxorubicin csoportban a kontroll csoporthoz képest szignifikánsan kevesebb volt a grade ≥3 anémia (14,5% vs 31,1%, P<0,0001), de jóval kevesebb volt a neutropenia (37,0% vs 69,2%, P<0,0001), a lázas neuropenia (4,0% vs 8,3%, P=0,0377) és a thrombocytopenia is (13,9% vs 31,1%, P<0,0001).

A lurbinectedin és a doxorubicin kombináció nem hosszabbítja meg a kissejtes tüdőrákos (SLCL-s) betegek teljes túlélését második vonalban a standard kezelésekhez képest, de jobban tolerálható és ezért megfontolandó alternatíva – jelentette ki a Fázis III ATLANTIS vizsgálat vezető kutatója a World Conference on Lung Cancer 2021-es kongresszusán adták elő 2021. szeptember 10-én.

Dr. Charles Rudin (Memorial Sloan Kettering Cancer Centerben, New York) kétségbe vonta, hogy az ATLANTIS vizsgálat lett volna a legalkalmasabb a lurbinectedin hatásosságának értékelésére, hiszen azt szerettük volna, hogy egy Fázis III vizsgálat bizonyítsa be az eredeti monoterápiában észlelt eredményeket, de ez nem következett be, ugyanakkor „volt némi pozitív haszna ennek a negatív vizsgálatnak is”, amely ismét igazolta a lurbinectedin hatásosságát. A valódi nyereség (a kontroll csoporttal szemben) a toxicitásban van még a doxorubicin hozzáadása ellenére is, bár a vizsgálatban használt lurbinectidin 2 mg/m² dózisa a törzskönyvezéséhez vezető vizsgálatban adott 3,2 mg/m² -nél kisebb volt. A szer különösen platina-rezisztens SCLC-ben értékes.

Jelenleg vizsgálják a lurbinectedint más citotoxikus anyagokkal (pl. irinotecan), valamint immun checkpoint-gátlókkal való kombinációkban.

Forrás:

Davenport L. ATLANTIS results: lurbinectedin plus doxorubicin in SCLC. Medscape Medical News > Conference News > WCLC 2021, September 10, 2021.

Trigo J, Subbiah V, Besse B, et al. Lurbinectedin as second-line treatment for patients with small-cell lung cancer: a single-arm, open-label, phase 2 basket trial. Lancet Oncology March 27, 2020. DOI:https://doi.org/10.1016/S1470-2045(20)30068-1

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.