hirdetés

Marihuána és tinédzserkori szubklinikus pszichózis

Egy új vizsgálat szerint a rendszeresen marihuánát fogyasztó kamaszfiúkban megnő a szubklinikus pszichotikus tünetek kialakulásának kockázata.

hirdetés

Az American Journal of Psychiatry augusztusi számában megjelent tanulmányukban Jordan Bechtold, PhD, Department of Psychiatry, University of Pittsburgh Medical Center in Pennsylvania  és munkatársai vizsgálatuk legmeglepőbb eredményének azt tartották, hogy a szubklinikus pszichótikus tünetek -kiváltképp a paranoia és a halluciáció-  megtapasztalásának veszélye a tinédzser korukban hetente marihuánát használókban még egy évvel a marihuána fogyasztásának abbahagyása után is megmarad.  

"Az országban egyre terjedő marihuána legalizáció miatt különösen fontos a pereventiv intézkedések és programok mielőbbi bevezetése, amellyel távol tarthatjuk a tizenéveseket a rendszeres marihuána fogyasztástól, és megóvhatjuk őket a szubklinikus pszichózistól" - hangsúlyozzák a szerzők.

A pittsburgh-i iskolákba járó 1009 fiút 13-18 éves koruk között évente kikérdezték marihuána fogyasztásukról és szubklinikus pszichótikus tüneteikről.

A kutatók azt tapasztalták, hogy minden olyan évben, amikor a tinédzser hetente marihuánát fogyasztott, 21%-kal nőtt a szubklinikus pszichótikus tünetek jelentkezése, ezen belül a legnagyobb arányú a paranoia (133%) és a  hallucináció (92%) növekedése volt. A növekedés a marihuána abbahagyása után egy évvel is fennállt.

"A marihuána fogyasztás káros hatása kumulálódik, minden újabb drogos évvel egyens arányban nő a szubklinikus paranoia és hallucináció kialakulásának veszélye, és ez az összeadódó hatás még egy absztinenciában töltött év után is fennmarad." A kutatók azonban maguk is tisztában vannak vizsgálatuk korlátaival, a tinédzserek egy földrajzi régióból származó városi fiúk voltak, így nem tudni, hogy a kisebb településen illetve más földrajzi területeken élőkre illetve a hasonló korú lányokra érvényesek-e a megállapításaik.

Azt is megjegyzik, hogy bár a szubklinikus pszichótikus tüneteket észlelő tizenévesekben nagyobb a veszélye, hogy életük során pszichótiukus betegségben szenvedjenek, a legtöbb tizenéves szubklinikus pszichótikus tünetei átmenetiek. A vizsgálatban résztvevők felnőttkori követése is - ezzel összhangban - azt mutatta, hogy csupán 2,3 %-ban alakult ki pszichótikus betegség a 20-as 30-as éveikben.

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.