hirdetés

Meningococcus elleni új, kvadrivalens oltóanyag

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte az agyhártyagyulladást okozó Neisseria meningitidis fertőzés profilaxisára szolgáló MenQuadfi oltóanyagot.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) szeptember 17-én pozitív véleményt fogalmazott meg a Neisseria meningitidis A, C, W és Y szerocsoportjai elleni profilaxis céljára szolgáló MenQuadfi (injekciós oldat) készítményre (kérelmező: Sanofi Pasteur). Az Egyesült Államokban az FDA már 2020 áprilisában engedélyezte az oltóanyag forgalomba hozatalát. A MenQuadfi teljes indikációja szerint a készítmény 12 hónapos vagy idősebb gyerekek aktív immunizálására javallott a Neisseria meningitidis A, C, W és Y szerocsoportjai által okozott invazív meningococcus eredetű agyhártyagyulladás ellen. Az oltóanyag a B szerocsoport által okozott fertőzés ellen nem nyújt védelmet.

 

Az oltóanyagról

A MenQuadfi a meningococcus A, C, W és Y kapszula poliszacharidok konjugátuma, vivőfehérjeként tetanusz toxoidot alkalmaz (ATC kód: J07AH08). Az oltóanyag a fenti poliszacharidokra specifikus antitestek termelődését okozza a szervezetben, a meningococcus eredetű agyhártyagyulladás elleni védettséget komplement-mediált baktericid aktivitása váltja ki. A Sanofi csaknem ötven éve készít meningococcus elleni védőoltásokat, az első monovalens vakcinát még 1974-ben, Afrikában kezdték el használni. Az első kvadrivalens oltóanyaguk 1981-ben jelent meg, az első kvadrivalens konjugált vakcinát pedig 2005-ben engedélyezték az Egyesült Államokban.

 

A meningitiszről

Az akut meningitisz potenciálisan nagy morbiditással és mortalitással jár. Az életveszélyes bakteriális meningitiszt el kell különíteni a gyakrabban előforduló aszeptikus, más néven szerózus (virális) meningitisztől. A konjugált vakcinák terjedésével a bakteriális meningitisz éves előfordulási gyakorisága – stabilan 15,6%-os összesített halálozás mellett – 1998 és 2003 között 100 ezer személyenként 1,9-ről 1,5-re csökkent. A betegség incidenciája a fejlődő országokban továbbra is lényegesen nagyobb. Az aszeptikus meningitisz hátterében a leggyakrabban enterovírus, herpes simplex vírus (HSV) vagy Borrelia burgdorferi fertőzés áll. Felnőttkorban az aszeptikus agyhártyagyulladás éves incidenciája 100 000 személyenként 7,6 eset; legtöbbször enterovírus, HSV vagy varicella zoster vírus okozza.

A betegek 85%-a már a betegség kezdeti fázisában lázas, fejfájásra panaszkodik. Jellegzetes tünetek lehetnek még: fotofóbia, hányinger, hányás, de előfordulhat hátfájás, izomfájdalom, rossz közérzet is. Az esetek 40%-ában fokális vagy generalizált epilepsziás roham is fellép. Aluszékonyság, zavartság, neurológiai góctünetek (az esetek mintegy 20%-ában agyidegtünetek), deliriózus állapot, később a tudati vigilitás zavara, akár kóma is kialakulhat. Bőrjelenségek, először pirosas makulák, később petechiák és purpurák megjelenése meningococcus (Neisseria meningitidis) fertőzésre utal, de a Haemophilus influenzae vagy a Streptococcus pneumoniae fertőzés is okozhat petechiás bőrkiütést.

Gennyes meningitisz azonnali empirikus kezelésére harmadik generációs cefalosporint (cefotaximot vagy ceftriaxont) érdemes választani, ami immunszuppresszió vagy annak gyanúja esetén (a Listeria monocytogenes fertőzés lehetősége miatt) ampicillinnel egészíthető ki. Fontos kiemelni, hogy gennyes meningitisz alapos klinikai gyanújakor az empirikus antibiotikus kezelést akkor is el kell kezdeni, ha nincs lehetőség likvorvizsgálatra. Az empirikus antibiotikus kezelésre már beállított, gennyes meningitiszben szenvedő beteget (amennyiben szállítható állapotban van) célszerű a (majdani) regionális centrumba szállítani, maradék likvormintájával együtt, ha van esély arra, hogy az laboratóriumi vizsgálatokra (gyorstesztek, tenyésztés, PCR) esetleg még felhasználható. Ha Neisseria meningitidis fertőzés igazolódik, a kontaktszemélyek antibiotikum-profilaxisa kötelező.

 

Klinikai vizsgálatok

Az FDA az áprilisban kiadott engedélyt öt kettős-vak, randomizált, multicentrikus fázis II és fázis III klinikai vizsgálat adataira alapozta, melyekben összesen csaknem 5000 két éves vagy idősebb személy vett részt. Az eredmények szerint 30 napon belül a beoltott személyek 92,2-98,2%-a mutatott immunválaszt a vakcina összes szerocsoportjára. A MenQuadfi első alkalommal történő alkalmazásakor a leggyakoribb mellékhatások az injekció beadási helyén jelentkező fájdalom (25,5-45,2%), izomfájdalmak (20,1-35,6%), fejfájás (12,5%-30,2%) és fáradtság (14,5%-26%) voltak, és körülbelül ugyanezek a mellékhatások voltak megfigyelhetők akkor is, amikor a felnőttek kapták a készítményt úgynevezett megerősítő (booster) oltásként.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a júliusi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.