hirdetés

Miért fáradunk jobban a melegben?

A külső hőmérséklet befolyásolhatja energiáinkat, érzelmeinket és alvásminőségünket. A tudósok még mindig azt vizsgálják, hogy az éghajlatváltozás hogyan befolyásolja az emberi viselkedést.

hirdetés

Az evanstoni Northwestern Egyetem neurobiológusai olyan genetikai hátteret tártak fel, amelyek befolyásolják a szervezet éghajlathoz való alkalmazkodását.

A Current Biology folyóiratban nemrég megjelent tanulmányukban (https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(22)01209-X) arról számoltak be, hogy a meleg hőmérséklet a gyümölcslégy (Drosophila) agyában „különös hőmérő áramkört” aktivál. talált a, amelyet a meleg hőmérséklet váltott ki. 2020-as közleményükben (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28736172/) pedig már azonosítottak egy „hidegre reagáló áramkört”.

A cikk vezető szerzője Dr. Marco Gallio (Northwestern University) szerint a világ egyes részein kulturális normának tekinthető délutáni szunyókálás a forró napokon előre belénk van programozva és hátterében nagyon erős biológiai mechanizmusok lehetnek.  

Gyümölcslegyek világítanak rá a délutáni alvás biológiai hátterére

A gyümölcslégy (Drosophila) a genetikai kutatás kedvelt objektuma. Génjeinek (és általában a rovarok génjeinek) 60%-a megtalálható az emberben is, agya az emberi agy körülbelül 86 milliárd agysejtjével szemben csak 100 000 agysejtet tartalmaz. Legjobban 25 Celsius fokon (77 Fahrenheit) érzi magát, és a többi állathoz hasonlóan ő is alszik, mivel az alvás univerzális az egész állatvilágban. A közönséges légy az emberekkel való szoros kapcsolata miatt az egész világon megjelenik.

Antennájának három, sensillának nevezett szerve van, amelyek mindegyike tartalmaz egy melegre és egy hidegre aktiválódó neuront. A légy fejében elülső sejt (AC) neuronok is találhatók, amelyek reagálnak a melegre és a hidegre. Jelen kutatás elsőként azonosította ezeket az „abszolút hőreceptorokat”. A hőre érzékeny AC neuronok pedig az alvást szabályozó nagyobb ideghálózat részei. A 25 Celsius fok feletti hőmérséklet esetén a sejtek hosszabb napközbeni alvást triggerelnek, melynek következtében a legyek kevesebbet mozognak a nap melegebb időszakában.

A Northwestern Egyetem egy 10 éves projekt keretében létrehozta a konnektomot, az első teljes térképet az állatok idegpályáiról. A konnektom lehetővé tette a kutatók számára, hogy elemezzék a gyümölcslégy agysejtjeinek összes lehetséges idegi kapcsolatait.

A hőmérséklet hatása az alvásra

A hőmérséklet ugyanolyan erőteljes mértékben szabályozza az alvást és annak mélységét, mint a fény. Az elalváshoz és az alváshoz ünknek körülbelül egy Celsius-fokkal (körülbelül két Fahrenheit-fokkal) kell csökkentenie a maghőmérsékletét, ezért alszunk el könnyebben egy hideg szobában, mint egy melegben.  

Tanulmányozták azt is, hogy a hőmérséklet-változások hogyan befolyásolják a jelenleg is vadászó-gyűjtögető életmódot folytató törzsek alvási viselkedését, hisz az ilyen, iparosodás előtti társadalmak életmódja évezredek óta változatlan maradt. Ezek az emberek általában nem térnek nyugovóra közvetlenül a naplemente után, inkább a törzsek néhány órával később fekszenek le, amikor a környezeti hőmérséklet csökken. „Úgy tűnik, egy termikus trigger hatására álmosodnak és alszanak el. És […] általában 15-20 perccel hajnal előtt ébrednek fel. Tehát úgy tűnik, hogy nem a fény az ébredés kiváltója, hanem a hőmérséklet emelkedése, és mindezt a cirkadián ritmus szabályozza. Természetes alvási ritmusunkat tehát a hőmérséklet és a fény egyaránt befolyásolja.”

A tanulmány természetes korlátja a gyümölcslegyekben tapasztaltak emberekre való kiterjeszthetősége. Például, míg a gyümölcslegyek magasabb hőmérsékleten álomba merülnek, az emberek nehezebben alszanak el, ha túl meleg van. A kutatók célja az volt, hogy feltárják az alvást vezérlő alapvető folyamatokat és azt, hogyan befolyásolja a hőmérséklet a viselkedést. Ez az éghajlatváltozás fényében igen fontos kutatási terület lehet.

 

Forrás: Medical News Today

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.