hirdetés

A gyermekkori álmatlanság későbbi hatásai

Egy hosszú ideig tartó utánkövetéses vizsgálat szerint a gyermekkorban jelentkező álmatlanság az esetek majdnem felében a későbbi életkorban is tartósan fennmarad.

hirdetés

Gyermekek és tinédzserek alvás problémájának leggyakoribb formája az elalvási és/vagy átalvási nehézség, azonban kevés adat van arról, hogy gyermekek közel 43%-ánál jelentkező álmatlanság milyen mértékben marad fenn a későbbi életszakaszban. Korábbi tanulmányok eltérő eredményeket mutattak azzal kapcsolatban, hogy a gyermekkori rövid alvásidő mennyiben határozza meg a felnőttkori álmatlanság kialakulását.

Dr. Julio Fernandez-Mendoza (Penn State University, Hershey) és munkatársai a Pediatrics-ban megjelent tanulmányban 502 olyan gyermek adatait dolgozták fel, akik a vizsgálat kezdetekor 2000 és 2005 között, amikor először vizsgálták alvásukat laboratóriumi körülmények között, 5-12 évesek voltak. Közülük 421-en 2010 és 2013 között (átlagéletkoruk ekkor 16 év volt) másodszor is részt vettek laboratóriumi alvásvizsgálaton, 2018 és 2021 között pedig - 24 éves medián életkorban - mind az 502 személynél elvégezték a strukturált önbevallásos felmérést. Az első vizsgálaton 118 gyermek felelt meg az álmatlanság kritériumainak, amelyet a szülői beszámolók alapján úgy határoztak meg, hogy gyermekük gyakran nehezen alszik el és gyakran ébred fel, és/vagy a szülők gyermekeik alvásproblémájának orvoslására vény nélkül kapható vagy receptköteles altatót használtak. A második vizsgálat alkalmával 120 gyermek felelt meg az álmatlanság definíciójának.

A kiinduláskor álmatlanságtünetekkel küzdő gyermekek 53,7%-ánál serdülőkorban, 61,9%-nál pedig fiatal felnőttkorban jelentkeztek az álmatlanság tünetei; 46,3% illetve 38,1%-uknak viszont megszűnt az alvásproblémája ebben az életkorban. Azon gyermekek közül, akiknek serdülőkorban is fennmaradtak az inszomniás tüneteik, fiatal felnőttkorukban 57,5%-uknak fennmaradt az alvásproblémája és 42,5%-uknak szűnt meg.

A kiinduláskor álmatlanságban szenvedő gyermekek problémája tehát leggyakrabban perzisztens maradt (43,3%), az esetek nagy részében remittált (26,9% serdülőkorban és 11,2% fiatal felnőttkorban), vagy részlegesen szűnt meg vagy enyhült (18,6%). A kiinduláskor normálisan alvó gyermekek 69,7%-ánál serdülőkorban, 63,3%-ánál pedig fiatal felnőttkorban is fennmaradt a normális alvás, míg 30,3%-uknál serdülőkorban, 36,7%-uknál pedig fiatal felnőttkorban álmatlanság alakult ki. Összességében a gyermekkori álmatlanságban szenvedők 22,0%-a, illetve 20,8%-a számolt be felnőttkori álmatlanságról. Egy többváltozós elemzésben a felnőttkori álmatlanság valószínűsége 2,6-szor, illetve 5,5-szer nagyobb volt azoknál, akiknél gyermekkorban, illetve serdülőkorban a szokásosnál rövid ideig aludtak.

A gyermekkori álmatlanság tüneteinek leggyakrabban fiatal felnőttkorig fennmaradnak. A 15 éves longitudinális, a három (gyermekkori, serdülőkori és fiatal felnőttkori) fejlődési szakaszban tett megállapítások azt mutatják, hogy a gyermekek legalább 40%-ánál számíthatunk az álmatlanság tüneteinek fennmaradása és hogy a serdülőkor kritikus a rövid alvásidő fenotípus kedvezőtlen prognózisa szempontjából.

A kutatók megjegyezték, hogy a tanulmány eredményeinek legfőbb korlátozó tényezője, hogy az alvási adatok 1 éjszakás, 9 órás poliszomnográfiával történő gyűjtése nem feltétlenül reprezentálja a szokásos otthoni alvást. További korlátozások közé tartozik, hogy a fiatal felnőttek kérdőíves felmérése mellett nem történt poliszomnográfiás vizsgálat, valamint az, hogy a fiatal felnőttek álmatlanságát szigorú diagnosztikai kritériumok alapján nem lehet validálni.

Az eredmények azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a gyermekkori álmatlanság sokkal gyakrabban marad fenn a későbbiekben, mint azt a korábbi tanulmányok alapján véltük, tehát ezeknél a gyerekeknél és serdülőknél, különösen a rövid ideig alvóknál jelentősen megnövekszik a felnőttkori álmatlanság kockázata.

A jelenlegi tanulmány jelentőségét az is hangsúlyozza, hogy a gyermekek és serdülők alvászavarai megnövekedtek a COVID-19 világjárvány során, így arra is, szükséges lenne a minél beavatkozás, aminek azonban számos akadálya van. "A [kisgyerekek] szülei túlterheltek, és maguknak is szükségük van alvásra, így nem mindig van energiájuk a helyes alvási szokások kialakítására gyermekeiknél" – mondta dr. Karalyn Kinsella gyermekorvos (Cheshire, Conn.).

A klinikusok számára azonban azt üzeni, hogy fontos dolgozni ezen akadályok leküzdésén és a gyermekek és tizenévesek alvásának javításán, mivel a longitudinális adatok azt sugallják, hogy a probléma sokak számára valószínűleg fennmarad.

A vizsgálók szeretnél alaposabban kutatni az álmatlanság neurológiai és pszichológiai okait.

A tanulmányt a National Heart, Lung, a Blood Institute; National Institute of Mental Health; és a National Center for Advancing Translational Sciences of the National Institutes of Health támogatta.

Forrás:

Trajectories of Insomnia Symptoms From Childhood Through Young Adulthood Pediatrics e2021053616. https://doi.org/10.1542/peds.2021-053616 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.