hirdetés

Műveltség és egészséges szív demencia ellen

Az Alzheimer-kórban szenvedők számának rohamos emelkedése mellett a demencia növekedési üteme lassulni látszik.

hirdetés

A The New England Journal of Medicine-ben közzétették a massachusettsi Framingham Heart Study több, mint 5200 résztvevőjének mentális állapotának vizsgálati eredményeit, mellyel az eddigi egyik legerősebb bizonyítékot adták arra, hogy a képzettség és a szív megfelelő egészségi állapota segít távoltartani a demenciát.

Míg az Alzheimer-kór igen aggasztó ütemű növekedését észlelték, addig a demencia növekedési üteme lassult. Az adatok alapján a magas iskolai végzettség és a szív egészségét fenntartó életmód segíthet a demencia megelőzésében, vagy legalábbis késleltetheti kialakulásának kezdetét.

Dr. Sudha Seshadri, a Boston University School of Medicine neurológus professzora szerint az időskori elbutulásban szenvedők számának várható robbanásszerű emelkedését az elkövetkezendő évtizedekben néhány módszerrel csökkenthetjük. A Framingham Heart Study kardiovaszkuláris rizikófaktorainak számbavétele azt mutatta, hogy a dohányzás, elhízás és magasvérnyomás csökkentése a keringés egészségének fenntartása mellett a demencia kialakulásának esélyét is csökkentette, de csak azok körében, akiknek legalább felsőfokú végzettséggel rendelkeztek.

A kardiovaszkuláris rizikófaktorok csökkentése elsősorban a vaszkuláris demencia eseteinek számában eredményezett csökkenést. A vaszkuláris demencia az agyi vérátáramlás csökkenése következtében alakul ki, és gyakran szívbetegséggel szövődik. A Framingham Heart Study-ban a rizikófaktorok csökkentése az Alzheimeres esetek számát is csökkentette, de a vizsgálatban szereplő Alzheimer-kóros betegek kis számából nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

Az adatok alapján tehát a magas iskolai végzettség és az egészséges életmód az Alzheimer-kór prevenciónak is fontos eleme. Ez azért is fontos észlelés, mert a betegség jelenlegi terápiás lehetőségei csak a tünetek átmeneti enyhítésére alkalmasak, nem gyógyítják a betegséget és nem is lassítják annak progresszióját.

A kutatók úgy gondolják, hogy a képzettség talán azért késleltetheti az Alzheimer-kór kialakulását, mert segít az un. kognitív rezerv kialakulásában vagy jelentősen növeli az agysejtek közötti kapcsolatok számát. Az intellektuális ingerek nyomán kialakuló robosztusabb agyban az elhaló agysejtek működését képesek más sejtek átvenni, így a memória megmarad és a gondolkodás és akognitív képességek sem sérülnek. A kutatók ezért javasolják, hogy tartsuk agyunkat aktívan: idős korban is olvassunk könyveket, fejtsünk keresztrejtvényt, tanuljunk újabb idegen nyelvet, és rendszeresen gyakoroljuk kedvenc hangszerünkön.  

A rendszeres fizikai aktivitás igazoltan javítja a vérerek, így az agyerek egészségét is, és növeli az agyi növekedési faktorok szintjét is. Csökkenti az elhízást és a diabétesz kialakulásának esélyét.  Tanulmányok igazolják, hogy a túlsúly és a diabétesz egyaránt növeli az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

Az Alzheimer-kór rendkívül komplex betegség, ha mindent meg is teszünk, nem tudjuk kialakulását megakadályozni. Egészséges életmóddal, aktív agytevékenység fenntartásával azoban késleltethető a kialakulása. 

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.