hirdetés

Nátriumbevitel - túlzásoktól mentesen

A PURE vizsgálat azt mutatta, hogy csak napi 5 g-nál magasabb nátriumbevitel esetén növekszik a stroke és a kardiovaszkuláris betegségek kockázata.

hirdetés

A WHO általánosságban azt javasolja, hogy a kardiovaszkuláris betegségek (CVD) és a halálozás csökkentése érdekében lehetőleg csökkentsük a nátriumbevitelt, mert alacsonyabb vérnyomás mellett kisebb a kardiovaszkuláris események kockázata. Azt azonban még senki sem bizonyította, hogy a nátrium kizárólag a vérnyomáson keresztül hat a CVD-ekre. Bár az 1970-es évektől a nátriumbevitel csökkentését tartják a CVD-k megelőzésének szent gráljának, de azt is igazolták, hogy a túl alacsony nátriumbevitel akár növelheti is az érbetegek, a hipertóniások és a diabetesek halálozását. Nem vizsgálták azonban az eltérő népcsoportok sóbeviteli szokásai és a CVD-k kockázata közötti összefüggést. Ezért kiterjedt nemzetközi vizsgálatot indítottak PURE néven, melynek eredményeit 2018. augusztus 11-én jelentették meg a Lancetben.

A Prospective Urban Rural Epidemology (PURE) vizsgálat során 18 ország 369 népcsoportjában kb. 95.767 (35 és 70 év közötti) felnőtt vérnyomását mérték, 255 közösség 82.544 egyedénél pedig értékelték a kardiovaszkuláris eseményeket is. A vizsgálatba vont személyeket 3, 6 és 9 évig (átlag 8,1 évig) követték. A 24 órás nátrium és kálium kiválasztást a reggeli középsugaras vizeletből mérték, ebből következtettek a nátrium- és káliumbevitelre. A követés során 3543 személy halt meg jelentős CVD-s eseményekben (infarktus 1372, stroke 1965, szívelégtelenség 343, egyéb CVD 914).

Kizárólag azon népcsoportoknál (főleg Kína) emelkedett a magasvérnyomás és a stroke kockázata, akik nagyon sok nátriumot fogyasztottak, ezeknél ugyanakkor csökkent a szívinfarktusok száma és az össz-halálozás.

A 369 közösség átlagban napi 4,77 gramm nátriumot fogyasztott (3,22g - 7,52g/nap). Kína volt a legnagyobb fogyasztó: 103 kínai közösség jelentős része (82 közösség, 80%) naponta 5 g-nál többet, átlagosan 5,58 g nátriumot fogyasztottak a többi közösség 4,45 g/nap fogyasztásával szemben. A nem kínai 266 közösség jelentős részében (224 közösség, 84%) a napi nátriumbevitel csak 3-5 g közötti volt. A nátriumbevitel minden, napi 1 g-nyi fokozása mellett 2,86 Hgmm-rel nőtt a vérnyomás. A legmagasabb nátriumbevitel és a magas szisztolés – és a diasztolés – vérnyomás között egyértelmű összefüggés volt kimutatható. Abban a 255 közösségben, ahol a kardiovaszkuláris eseményeket is regisztrálták, pozitív összefüggés látszott az átlagos nátriumbevitel növekedése  és a kardiovaszkuláris események bekövetkezése között (0,66, 95%CI 0,46-0,87, P<0,0001), amely a különféle változókhoz való igazítás után is megmaradt (0,73, 95%CI 0,53-0,93, P<0,0001). Az alacsony nátriumbevitel szignifikáns fordított összefüggést mutatott a CVD -k bekövetkezésével, de ez a kapcsolat a változókhoz történő igazítás után eltűnt. A nátriumbevitel növekedésével viszont csökkent a szívinfarktusok (P=0,0030) és az összes halálozás valószínűsége (P=0,0006).

A káliumbevitel a 369 közösségben átlagosan napi 2,16 gramm volt (1,25-3,11 g/nap). Az átlagos káliumbevitel Kínában is, máshol is gyakorlatilag azonos volt. A kutatók nem találtak szignifikáns összefüggést a káliumbevitel mértéke és a szisztolés, ill. diasztolés vérnyomás között, de a káliumbevitel növekedésével a kardiovaszkuláris problémák csökkenése volt megfigyelhető minden közösségben: „a magasabb káliumbevitelhez a stroke és a szívinfarktus csökkenése társult”.

A vizsgálat kimutatta, hogy magasabb nátrium-bevitel esetén a vérnyomás és a stroke kockázata emelkedik, a szívrohamé és a halálozásé nem. Normál vérnyomásnál nincs ok a sóbevitel korlátozására. A magas kálium-tartalmú élelmiszerek (gyümölcsök, zöldségek, magok) védő hatásúak még magas nátriumbevitel mellett is.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. The Lancet

3. The Lancet

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.