hirdetés

Nemcsak paraziták, hanem rák és immunbetegségek ellen is jó

Egyesült államokbeli kutatók oly módon módosították bizonyos súlyos parazitás fertőzések, például a malária kezelésében régóta használt egyik gyógyszert, hogy az az emberi fehérjék módosításával rosszindulatú daganatok vagy immunbetegségek terápiájában is eredményes lehet.

hirdetés

Az egyik kutató, dr. Gregory Poon (Washington State University, WSU) így fogalmaz: „Ez meglehetősen váratlanul ért bennünket is annak ismeretében, mennyire viszonylag egyszerűek azok a molekulák, melyeket megváltoztattunk, illetve mennyire nehéz befolyásolni ezeket a fehérjéket.”

A kutatás eredményeit a Nucleic Acids Research című lap hozta nyilvánosságra. A közlemény bemutatja, hogy egyszerű módosításokkal miként voltak képesek rábírni a furamidin nevű hatóanyagot, hogy megváltoztasson bizonyos gének be- és kikapcsolásában szerepet játszó proteineket. A módosított furamidin a transzkripciós faktorok közé tartozó fehérjékre fejtette ki hatását, melyek a génexpresszió szabályozásával vesznek részt a sejtek működésében, és vonzó terápiás célpontként kínálkoznak a rosszindulatú daganatok vagy az immunbetegségek kezelésében.

Egészen mostanáig rendkívül nehéz volt olyan gyógyszereket tervezni, melyek célpontjai a transzkripciós faktorok. „A közelmúltban azonban a kutatók megtalálták az utat e transzkripciós faktorok gyógyszerekkel történő megcélzásához, és a mostani eredmények arra utalnak, hogy e gyógyszercsoport hasznos kiegészítője lehet az eddigi terápiás fegyvertárnak” – mondja dr. Poon. − A furamidint régóta használják a súlyos parazitafertőzések, köztük a malária kezelésében. Az alkalmazás hosszú előzményei egyben azt is jelentik, hogy bőséges ismereteink gyűltek össze a furamidinnel és rokon vegyületeivel kapcsolatosan embereknél, ami nagy előnyt jelent e szerek esetében más hatóanyagokkal szemben, melyekre vonatkozóan kevesebb a klinikai tapasztalat.”

A mostani vizsgálatban azt találták, hogy a furamidin módosított változata képes célba venni a PU.1-nek nevezett specifikus transzkripciós faktort, mely alapvető szerepet játszik az immunrendszer kialakulásában és működésében. A PU.1-nek nagy jelentősége van bizonyos betegségek létrejöttében, mint amilyen például a sclerosis multiplex vagy a cukorbetegség. A PU.1 az ETS-ként ismert transzkripciós faktorok nagy családjának az egyik tagja, mely részt többféle rosszindulatú daganat és más kórképek kialakulásában. „A legnagyobb feladat most azt, hogy finomhangolást végezzünk e gyógyszercsoport hatásaiban oly módon, hogy hatásukat a lehető legspecifikusabbá tegyük az ETS-családba tartozó egyéb transzkripciós faktorokra” – emeli ki a kutatás vezetője.

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott korábbi vizsgálatban azt találták, hogy a vérnyomáscsökkentőként már hosszú ideje bizonyított losartan is szerepet kaphat a rákbetegség kezelésében is.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.