hirdetés

Nemzőképesség gátló paracetamol?

A férfi partner vizeletének nagyobb paracetamolkoncentrációja esetén hosszabb idő telik el a terhesség létrejöttéig–a National Institutes of Health egyik vizsgálat előzetes eredményei szerint.

hirdetés

Az acetaminofenként is emlegetett paracetamol széles körben használt, vény nélkül kapható fájdalom- és lázcsillapítók hatóanyaga, de a szervezetbe került anilin lebomlásakor is ez az egyik végtermék. Az anilint a gumi- és növényvédőszer-gyártásban, illetve színezőanyagként az élelmiszer-, kozmetikai és ruhaiparban alkalmazzák.

A Human Reproduction című lapban megjelent közlemény első szerzője, dr. Melissa Smarr (National Institutes of Health, Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development)

szerint a vizsgálatban részt vett férfiak némelyikének vizeletében talált nagy mennyiségű paracetamol valószínűleg nem gyógyszerszedés, hanem anilinnal, paracetamollal vagy mindkét vegyülettel történt környezeti expozíció eredménye. A megfigyelések olyan mértékű paracetamolexpozícióval függhetnek össze, melyet még elfogadhatónak tekintenek.

A most nyilvánosságra hozott eredmények a Longitudinal Investigation of Fertility and the Environment (LIFE) vizsgálat legutóbbi elemzéséből származnak, melynek célja annak tisztázása, hogy az életmód és a környezeti kemikáliákkal történt expozíció miként befolyásolja a fertilitást. A LIFE vizsgálat 501 párra vonatkozóan ölel fel fertilitási adatokat négy michigani és 12 texasi megyéből 2005 és 2009 között.

A vizsgálatba 18 évesnél idősebb nőket és férfiakat vontak be. Minden résztvevő a vizsgálatba való belépéskor vizeletmintát szolgáltatott, melyből többek között a paracetamol koncentrációját is meghatározták.

A nőkben magasabb átlagos paracetamolkoncentrációkat mértek (26,6 ng/ml), mint a férfiakban (13,2 ng/ml). A női partnernél mért magasabb paracetamolkoncentráció nem társult a fogamzóképesség csökkenésével. Azoknál a pároknál azonban, akiknél a férfi vizeletében nagy mennyiségben (73,5 ng/ml felett) volt jelen a paracetamol, 35 százalékkal kisebb volt a terhesség létrejöttének esélye, mint azokban az esetekben, amikor a koncentráció nem érte el az 5,4 ng/ml-t.

A szerzők nyomatékosan hangsúlyozzák, hogy eredményeik nagyobb vizsgálatokban megerősítésre szorulnak, melynek során pontosabban be kell határolni a paracetamol forrását, az expozíció időtartamát, illetve az expozíciót okozó vegyület mennyiségét.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.