hirdetés

Népszerűek az egészségügyi összeesküvés-elméletek

Az amerikaiaknak közel fele hisz az egészségügyi összeesküvés-elméletekben.

hirdetés

Az amerikai felnőttek közel 50%-a hisz legalább egy gyógyszeripari/ orvosi összeesküvés-elméletben a JAMA Internal Medicine-ben megjelent tanulmány szerint.

Az elmúlt 50 évben számos közegészségüggyel kapcsolatos összeesküvés-elmélet látott napvilágot. A víz fluorral való kezelése, az oltások, mobiltelefonok és az alternatív gyógyászat például mind az összeesküvést firtató spekulációk tárgya, de mennyire hisz az amerikai közvélemény ezekben az alá nem támasztott elméletekben?

Prof. J. Eric Oliver és mtsai egy online kérdőív segítségével gyűjtöttek adatot erre vonatkozóan 1351 felnőttől, 2013 szeptembere és augusztusa között.

A kérdőívben különböző összeesküvés elméletekről olvashattak a résztvevők, amelyekről aztán meg kellett mondaniuk, hogy hallottak-e már róluk, valamint hogy egyetértenek-e velük. Az elméletek mindegyikében központi elem volt a kormánnyal és nagy szervezetekkel szembeni bizalmatlanság.

Néhány azon elméletek közül, amelyekről nyilatkozniuk kellett a résztvevőknek:

  • Ön szerint akadályozzák-e az USA irányítói, hogy az embereket természetes gyógymódokkal kezelhessék?
  • Ön szerint megfertőzött-e az USA kémügynöksége sok afroamerikait HIV-vírussal?
  • Ön szerint az amerikai kormány adat-e be szándékosan autizmust okozó oltásokat a gyermekeknek?
  • Ön szerint tud-e arról a kormány, hogy a mobiltelefonok rákot okoznak, de nem tesznek ellene semmit?
  • Ön szerint a víz fluorozásának leple alatt veszélyes anyagokat engednek-e a vízbe a vállalatok?

Összességében a résztvevők 49%-a legalább egy elmélettel egyetértett.

Néhány elmélet ismertebb volt a többinél, pl. a kérdezettek 69%-a hallott már arról az elképzelésről, hogy a gyermekkori oltások pszichológiai rendellenességet okoznak, többek között autizmust. Ezt az elméletet nagy figyelem övezte a médiában, és újra a hírekbe került Jenny McCarthy (televíziós bemondó) vitatott Twitter-kommentje miatt. A résztvevők 20%-a értett egyet az előbbi elmélettel, míg 44%-uk nem hitt benne.

Népszerűbbnek mutatkozott az a feltevés, hogy az USA vezetői akadályozzák a természetes gyógymódokhoz való hozzáférést. Ezzel 37% értett egyet, és csak kevesebb, mint 1/3 cáfolta a válaszadók közül.

A legnépszerűtlenebb összeesküvés-elmélet (amellyel a kérdezettek több mint fele nem értett egyet) az volt, amely szerint az amerikai kémügynökség HIV-vírussal fertőzött meg sok afroamerikait.

Milyen hatással vannak az emberek egészségére az összeesküvés-elméletek és az azokba vetett hit?

A tanulmány érdekes összefüggéseket talált aközött, hogy miként viszonyulnak az emberek a saját egészségükhöz, illetve hogy hisznek-e az említett elméletekben.

Egy példa: A három, vagy annál több elmélettel egyetértők 35%-a növényi étrend-kiegészítőket szedett, míg azok körében, akik egyetlen egy összeesküvés-elméletben sem hittek, csak 13% használta ezeket.

Azoknál, akik hittek valamilyen összeesküvés-elméletben, jellemzőbb volt az alternatív gyógymódok alkalmazása, és a hagyományos gyógyászat kerülése.

A tanulmány összegzése:

Habár gyakran alábecslik az összeesküvés elméletekkel (mint paranoiás képzelgésekkel) egyetértők számát, az adatok azt mutatják, hogy ezek az elméletek széles körben ismertek, általában hisznek is bennük, és nagymértékben befolyásolják a mindennapi magatartásunkat az egészség terén.

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.