hirdetés

Okozhatja-e az Alzheimer-kórt agyi fertőzés?

A Harvard egyetem kutatói feltételezik, hogy az Alzheimer-kór az agy fertőzés elleni védekezésének következménye.

hirdetés

Az Alzheimer-kór kialakulásáról, lefolyását súlyosbító illetve gyorsító tényezőkről igen keveset tudunk, és nagyon szegényes az eszköztárunk a betegség elleni küzdelem terén. Épp ezért nagyon fontos minden olyan eredmény, ami a betegség kialakulásának lehetséges okaira utal, hisz ezek ismeretében indulhat a hatékonyabb kezelési stratégiák kifejlesztése.

Egy újabb tanulmányukban a Harvard egyetem kutatói azt mondják, az Alzheimer-kór az agyba jutó mikroorganizmusok - vírusok vagy baktériumok- elleni küzdelem következtében is kialakulhat. Feltételezésük szerint az immunrendszer a behatoló mikroorganizmusok elpusztítására béta-amiloid fehérjéket termel. A béta-amiloid fehérjék termelődése és agysejtek közötti felhalmozódása az Alzheimer-kór egyértelmű jelzője, az azonban nem világos, hogy ez a fehérjelerakódás a betegség oka vagy következménye..

Az új elmélet szerint a béta-amiloid termelődés a fertőzésre adott egyik immunválasz. A kutatók megfigyelték, hogy a kísérleti egerek agyába adott Salmonella baktériumok béta-amiloid termelődést indukálnak, és hasonló eredményt kaptak humán agysejtkultúrák élesztőgombával történt fertőzése során. Más kutatók hasonló választ figyeltek meg influenza és herpesz vírus fertőzés esetén.

„Megfigyelésünk arra az érdekes lehetőségre utal, hogy az Alzheimer-kór akkor is kialakulhat, ha az agy a behatoló patogének miatti veszélyt észleli”- mondta a Robert Moir (Harvard Medical School and Massachusetts General Hospital) a Science Translational Medicine-ben  Deepak Kumar Vijaya Kumar, Se Hoon Choi, Kevin J. Washicosky, et al: “Amyloid-β peptide protects against microbial infection in mouse and worm models of Alzheimer’s disease.” Science Translational Medicine, May 25, 2016 megjelent tanulmány szerzője.

Normális esetben az agyat a vér-agy gát védi a mérgező anyagokkal, fertőzésekkel (vírusokkal, baktériumokkal) szemben, miközben az agy számára fontos tápanyagokat és oxigént átengedi az agyba a keringő vérből. Az életkor előrehaladtával azonban a vér-agy gát már nem képes tökéletesen ellátni feladatát, és toxinok és fertőző anyagok is bejuthatnak az agyba

Mint ahogy aktuális rovatunkban mi is beszámoltunk róla A vér-agy gát szivárgása Alzheimer-kórhoz vezet a Radiology c. folyóiratban megjelent tanulmány Harm J. van de Haar, M.Sc., SaartjeBurgmans, Ph.D., Jacobus F. A., et al: “Blood-Brain Barrier Leakage in Patients with Early Alzheimer Disease.” Radiology, June 1, 2016. holland szerzői a vér-agy gát MRI scannel történő vizsgálatakor hasonló eredményre jutottak: 16 korai Alzheimer kórban szenvedő és 17 egészséges személy vizsgálatakor a korai Alzheimer-kórban szenvedők esetén jelentősen nagyobb szivárgást figyeltek meg a vér-agy gát területén. Ráadásul minél nagyobb volt a vér-agy gát szivárgásának mértéke, annál rosszabb teljesítményt nyújtottak az Alzheimeres betegek a memória tesztekben és annál nagyobb mértékűvolt a kognitív károsodásuk.  

A vér-agy gát szivárgása tehát az első lépés lehet az Alzheimer-kór progrediálásában. Azt azonban még további kutatásoknak kell feltárni, hogy a fertőzések milyen szerepet játszhatnak a betegség kialakulásába és/vagy súlyosbodásában. 

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.