hirdetés

Pembrolizumab áttétes nem kissejtes tüdőrákban

A nem kissejtes áttétes tüdőrák nem laphám eredetű formájában szenvedő betegek jelentősen tovább élnek, ha a standard kemoterápia mellé pembrolizumabot is kapnak.

hirdetés

Az Egyesült Államok Food and Drug Administration (FDA) hivatala a pemetrexed-carboplatin kombinációhoz hozzáadott pembrolizumab (Keytruda, Merck) kezelést a KEYNOTE-021-nek nevezett kis esetszámú fázis 2 vizsgálat meggyőző adatai alapján engedélyezte a nem kissejtes áttétes tüdőrák nem laphám eredetű formájának kezelésére. Az American Association for Cancer Research (AACR) éves Chicago-i konferenciáján ismertetett és a New England Journal of Medicine-ben megjelent nagyobb esetszámú KEYNOTE-189 nevű fázis 3 vizsgálat egyértelműen bizonyította a szer előnyeit.

A KEYNOTE 189 vizsgálatba 616, IV. stádiumú (áttétes) ALK vagy EGFR mutációt nem mutató NSCLC-ben szenvedő olyan betegeket vettek be, akik áttétes betegségük miatt még nem kaptak kezelést. A betegeket 2 : 1 arányban a pembrolizumabbal kombinált kemoterápia csoportba (n=410), vagy az egyedüli kemoterápia csoportba (n=206) randomizálták. Minden beteg 3 hetente 500 mg/m² pemetrexedet kapott AUC 5 carboplatinnal, vagy 75 mg/m² cisplatinnal négy ciklusban, utána „fenntartó” pemetrexedet kaptak minden harmadik héten. Az immunoterápiás csoport betegei 200 mg pembrolizumabot kaptak 3 hetenként, négy ciklusban, melyet „fenntartó” pembrolizumab követett, akár 31 ciklusig. Átlagosan 10,5 hónap követés után kétszer annyi beteg maradt kezelésben a pembrolizumabbal kiegészített csoportban, mint az egyedüli kemoterápiás csoportban (34% vs 18%). A pembro + kemo csoport betegeinél 51%-kal csökkent a halálozás kockázata az egyedüli kemot kapókhoz képest (HR 0,49, P<0,00001), és 48%-kal csökkent a betegség progressziójának kockázata (a PSF HR-je 0,52, P<0,00001).

Az átlagos túlélés a kemot kapó csoportban 11,3 hónap volt, míg a pembro + kemo csoportban még nem érték el, viszont a PFS az előző csoportban 4,9 hónap, utóbbiaknál 8,8 hónap volt. Az OS és a PFS előnyös volt a betegek minden alcsoportjában, tekintet nélkül azok PD-L1 expressziós szintjeire, sőt, az OS és PFS előny magasabb volt a magasabb PD-L1 expressziót mutatóknál. A pembro + kemo kezelés mellett a daganat 47,6%-os objektív válaszát mérték, míg az egyedüli kemo mellett ez csak 18,9%-ban volt mérhető. Bár az esetek felében a terápiás csoportok között váltás (crossover) történt, így is megmaradt a kombinált kezelés előnye.

Természetesen magasabb volt a pembro + kemo mellett a mellékhatások aránya az egyedüli kemo-hoz képest: bármilyen okból a kezelést a kombinációt kapó betegcsoportban 27,7%-ban, míg az kizárólag kemoterápiás kezelésben részesülő csoportban 14,9%-ban kellett véglegesen megszakítani, mellékhatások miatt 13,8% illetve 7,9%-ban szakították meg a kezelést, a mellékhatásokba pedig a betegek 6,7% vs 5,9%-a halt bele. A pembrolizumab csoportban kétszer annyi immunitással összefüggő mellékhatást jegyeztek fel, mint az egyedüli kemot kapó csoportban: 22,7% vs 11,9%. A pembrolizumab csoportban három beteg halt meg súlyos immunmediált mellékhatásban. Egyébként az immun-összefüggést mutató súlyos (Grade 3-5) mellékhatások aránya megegyezett a pembrolizumab monoterápiás vizsgálatokban tapasztaltakkal. A pembro + kemo csoportban 5,2%-ban, az egyedüli kemo csoportban csak 0,5%-ban lehetett akut vesekárosodásra utaló tüneteket észlelni. A vizsgálatban alkalmazott valamennyi szer egymástól függetlenül is nefrotoxikus. A pembrolizumab csoportban két beteg meg is halt akut veseelégtelenségben.

A pembrolizumab önmagában is használatos NSCLC első választású kezelésére, de a KEYNOTE-024 vizsgálat szerint a magas PD-L1 expressziót mutató daganatok esetén, azaz a PD-L1 expresszió kimutatásához megfelelő biopsziás anyag szükséges.

A vizsgálók szerint az 1%, vagy az 1% és 49% közötti PD-L1 score esetén pembrolizumab plusz kemoterápia szükséges, de a legmagasabb (50% fölötti) értékeknél lehet egyedüli pembrolizumab kezelést, vagy kemoterápiát is alkalmazni – a klinikai helyzettől és a várható toxicitástól függően. A figyelemre méltó eredmények ellenére 1 évnél már csak a betegek 34%-a maradt progressziómentes, ezért hosszabb megfigyelés lenne szükséges a kemoval kombinált immunkezelés hatásainak felméréséhez.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > American Association for Cancer Research (AACR) 2018 Annual Meeting

2. The New England Journal of Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.