hirdetés

Posturális orthostatikus tachycardia kezelése ivabradinnal

Egy új vizsgálat szerint a szívelégtelenségben használt ivabradin enyhülést hozhat az emelkedett pulzusszámmal és gyakran igen kellemetlen elgyengüléssel járó posturális orthostatikus tachycardia szindrómában (POST-ban).

hirdetés

A POTS rendszerint egészséges, aktív fiatal nőket érint, akiknél bizonyos kiváltó okot követően (vírus-fertőzés, trauma, műtét) felálláskor percenként legalább 30-cal emelkedik a pulzusszám, amely számos különböző tünettel jár: szédülés, szívdobogás-érzés, fáradtság, post-COVID encephalopathia (brain-fog).

POTS-ben nincs elsőként választandó gyógyszer, a jelenlegi IIb osztályú ajánlások között szereplő midodrin növeli a vérnyomást és erős rosszullétet okozhat, a fludrocortison pedig jelentős hízást és vízretenciót. Az egyéb pulzusszám-csökkentő szerek, pl. a beta-blokkolók egyidejűleg csökkentik a vérnyomást, fokozhatják a depressziót és a fáradtságot.

Dr. Pam R. Taub (University of California, San Diego) és munkatársai szerint "nincs túl sok lehetőség a POTS-ban szenvedő betegek kezelésére, de az ivabradin megfelelőnek látszik, mivel nagyon szelektíven csökkenti a pulzusszámot és közben nem csökkenti a vérnyomást.” Nagyjából 1 hónapi ivabradin használat után pulzusszám csökkentése a beteg számára fizikai javulást (P=0,008) és a szociális funkciók javulását (P= 0,021) eredményezte.

Az ivabradin a sinoatriális csomó I csatornájának specifikus blokkolásával szabályozza a pulzusszámot. 2015-ban törzskönyvezték az USA-ban a szisztolés szívelégtelenségben szenvedő betegek kórházi ápolásának lerövidítésére, egyben IIb osztályú ajánlás az inadekvát (aránytalan) sinus tachycardia kezelésére. A Journal of American College of Cardiology-ban 2021 februárjában megjelent tanulmányban a szerzők elsőként számolnak be ivabradinnal POTS-ban végzett randomizált klinikai vizsgálatról. Ennek keretében 26 POTS-ban szenvedő beteg egyik csoportjánál napi kétszeri 5 mg ivabradinnal) kezdték a kezelést, a kontroll csoport pedig placebót kapott 1 hónapon át. Ezt követte d egy 1 hetes kimosási (washout) periódus, amelyet követően újabb 1 hónapos kezelést végeztek a két szer cseréjével (crossover). Hat másik betegnél 2,5 mg-os adagokat használtak, az adagokat a pulzusszámhoz és a toleranciához igazították. A betegeket 7 alkalommal ellenőrizték, és mérték a noradrenalin (NA) szintjüket is. Négy ivabradinos beteget kellett kivonni mellékhatások  miatt a vizsgálatból, egy beteget a crossover során.

A vizsgálatot 22 értékelhető beteg fejezte be, az ivabradint kapók plazma noradrenalin szintje erős trendszerűen, erősen csökkent (P=0,056). Ez a csökkenés még kifejezettebb volt azoknál, akiknél kiindulási noradrenalin-szintje jelentősen magasabb volt (legalább 1000 pg/ml), mint azoknál, akikben kiinduláskor alacsonyabb NA szintek (600-1000 pg/ml) voltak mérhetők. Ez azt jelenti, hogy a szimpatikus idegrendszerük túlműködik, magasabb a szívverés. Ezeknél a betegeknél felálláskor a kiinduláshoz képest jellegzetesen megnő a pulzusszám (13,0/min vs 21,4/min, P=0,001). Az ivabradin szignifikánsan csökkenti az álló helyzetben mérhető szívfrekvenciát a placebóhoz képest (77,9 /min vs 94,2/min, P<0,001).

A szerzők a vizsgálatba nem csak hyperadrenerg POTS-ban , hanem post-COVID-ban szenvedőket is bevettek. ”Hihetetlen számban láttunk olyan post-COVID-os betegeket, akik megfeleltek a POTS kritériumoknak, többségüknél COVID-os fáradtság is észlelhető volt. Az olyan post-COVID-os betegeknél, akik megfeleltek a POTS kritériumoknak az ivabradint jól ismerő kollégáimmal elkezdtük az ivabradin off-label adását. Természetesen nem minden COVID-os betegnél kell ivabradint használni, de akiknél azt tapasztaljuk, hogy felálláskor jelentősen emelkedik a pulzusszámuk, és emiatt gyengeség is bekövetkezik, meg kell fontolni a szer adagolását.”

Dr. Raj és Dr. Sheldon (University of Calgary, Alberta, Kanada) szerkesztőségi közleményükben megjegyezték, hogy bár a tanulmány csak 22 esetet tartalmaz, de fontos lépés az ivabradin kezelés szempontjából. Ugyanakkor megjegyzik, hogy a placebót kapók pulzusszáma álló helyzetben csak 94/min volt, ami azt jelenti, hogy alig érintette őket a POTS. Dr. Taub válaszában elmondta, hogy a POTS diagnózisát a „tilt table” módszerrel és az NA mértékével igazolták, ami napközben jelentősen (plusz-mínusz 16,8) változott. A kihívást a gyógyszer off-label használata és az amerikai ára jelenti: az 1 hónapra elegendő 60 tabletta ára 485 USD. 2024-re várható egy újabb 20 beteget tartalmazó crossover vizsgálat eredménye ebben a témában. 

Források:

Wendling P. Ivabradine knocks down heart rate, symptoms in POTS. Medscape Medical News. February 16, 2021.

Taub PR, Zadourian A, Lo HC, et al. Randomized trial of ivabradine in patients with hyperadrenergic postural orthostatic tachycardia syndrome. J Am Coll Cardiol. 2021 Feb, 77 (7) 861–871.

Raj SR, Sheldon RS. Higher quality evidence to guide our management of postural orthostatic tachycardia syndrome: a new era? Editorial comment. J Am Coll Cardiol. 2021 Feb, 77 (7) 872–874

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.