hirdetés

Preeclampsia és stroke kockázat

Egy megfigyeléses vizsgálat szerint a várandós nők preeclampsiája növeli a későbbi stroke kockázatát, de ez a kockázat aszpirin szedéssel csökkenthető.

hirdetés

Dr. Eliza C. Miller (Columbia University Mailman School of Public Health, New York City) és munkatársai a California Teachers Study 1995-től gyűjtött adatait elemezve 83.749, 60 évnél fiatalabb nőt követtek 2015-ig. Összesen 4070 (4,9%) olyan asszony szenvedett várandóssága alatt magasvérnyomásban, esetükben a stroke kockázata nagyobb volt (HR: 1,3, 95%CI 1,2-1,4). A 60 éves kor alatti stroke-ok kockázata az aszpirint szedőknél alacsony volt (HR: 0,8, 95%CI 0,4-1,7), míg az aszprint nem használóknál emelkedett (HR: 1,5, 95%CI 1,0-2,1). Az aszpirin ezen védőhatása a sztatinok használata mellett nem mutatkozott. Miller doktornő megjegyezte, hogy régebbi vizsgálatok szerint a 45 éves kor után a primér prevencióra használt aszpirin nőkben csökkenti a kardiovaszkuláris kockázatot, férfiakban azonban nem. Ez nemtől függő speciális hatásra utal, mindamellett ezek között az asszonyok között olyanok is vannak, akiknél a várandósság alatt hipertónia alakult ki.

A preeclampsia, ill. a vérnyomás terhesség alatti emelkedése emeli a stroke kockázatát. A kockázat aszpirinnal enyhíthető, bár a hatás nem szignifikáns. Leginkább a 40 és 50 év közöttiek profitálnak az előnyből, az életkor előrehaladtával a kedvező hatás lassan eltűnik.

A terhesség alatt magasvérnyomásban szenvedő nőknél 50%-kal nagyobb a stroke kockázata, mint a normál vérnyomású nőkben. A terhességi hipertónia miatt aszpirint szedő nőkben viszont nem emelkedett a stroke kockázata. Mivel a tanulmány megfigyeléses vizsgálaton alapul, nem tudnak határozott ajánlásokat tenni, de az eredmények miatt érdemes megfontolni ezeknél az asszonyoknál a kardiovaszkuláris kockázatokat.

Miller doktornő a terhességi hipertónián átesetteknél két esetben javasolja a prevenció megfontolását a következő lépésekkel: szülés után fel kell világosítani az hölgyeket a megemelkedett kardiovaszkuláris kockázatról, és a 45 éves kort elérő asszonyoknál az előzetes terhességi hipertónia (és a többi kockázati faktor) esetén ajánlatos az aszpirin adagolása. Az aszpirin prevenció egyéb kockázati faktorok pl. terhességi hipertónia utáni átmeneti agyi keringészavar esetén is javasolható. Kétségtelen, hogy az aszpirin terápia a gasztrointesztinális vérzések miatt nem teljesen veszélytelen, de szedésekor nem tapasztalták a vérzéses stroke-ok emelkedését.

A tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi közleményben Dr. Steven K. Feske (Harvard Medical School, Boston) és Dr. Cheryl Bushnell (Wake Forest Baptist Health, Winston-Salem, North Carolina) rámutattak, hogy a stroke a negyedik halálok az Egyesült Államokban, és vezető helyet foglal el a tartós rokkantság okai sorában, annak ellenére, hogy a jómódú országokban az utóbbi kb. 40 évben drámaian csökkent a stroke előfordulása. Ez a kedvező tendencia a kockázati faktorok jelentős csökkentésének köszönhető: jobban kezeljük a magasvérnyomást, többen használunk sztatinokat, sikeres szociális kampányt folytatunk a dohányzás ellen. Bár a stroke a fiatalok körében ritka, de a terhesség alatt és a postpartum időszakban nő a kockázat, így a fiatal nők körében a stroke okoz leggyakrabban tartós bénulást. A terhességhez társuló stroke-ok jelentős része a preeclampsia-eclampsia (PEE) következménye, ami emeli a későbbi kardiovaszkuláris betegségek – így a stroke - kockázatát is. Nem világos, hogy a PEE egyszerűen csak jelzi a magasabb kockázatot, vagy több szervre kiterjedő tartós vaszkuláris hatások révén növeli-e a hajlamot.

Ugyanakkor a terhességi hipertónia jelentősége megértésének minden próbálkozása dicséretes, hiszen előrébb visz a kezelhető kockázati faktorok meghatározásához. Az aszpirin hatása a vizsgálatban elég csekély. Egyelőre határozott klinikai döntések meghozatalához még kevés adat áll rendelkezésre. Ugyanakkor a Women’s Health Study adatait is figyelembe véve az aszpirin primér prevencióra való használata a 45 év fölötti nőknél ésszerűnek látszik, különösen akkor, ha tekintetbe vesszük az egyre szaporodó és összeadódó kockázati faktorokat is.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Neurology News

2. Neurology

3. Neurology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.