hirdetés

Terhesség és stroke-kockázat

Fiatal nőknél gyakoribb a stroke a terhesség alatt, vagy a szülés utáni hetekben, jelent meg a JAMA Neurology-ben közzétett tanulmányban.

hirdetés

A korábbi feltételezésekkel ellentétben az idősebb terhes nőknél nem nagyobb a stroke kockázata, habár az agyvérzések száma az életkor előrehaladtával jelentősen nő.

A terhesség alatt a különböző okokból lezajló stroke kockázata magas. Még a komplikációmentes terhesség során is megemelkedik a vérnyomás és fokozódik a trombóziskészség. Ehhez jönnek még a gyakori komplikációk, mint a hipertónia, a preeclampsia, vagy a terhességi diabétesz. A szülési fájások közben a trombusok a nyitott pitvari sövényen át az agyba juthatnak, vagy megrepedhetnek az aneurizmák.

A fiatalabb nőknél is előfordulhat stroke a terhesség alatt, vagy a szülés utáni első hetekben. Eliza Miller (Columbia University, New York) kutatásai szerint egy év leforgása alatt 100 000 terhes nő közül 14 szenvedett el stroke-ot. A nem terheseknél ennek előfordulása kisebb, 100 000-ből csak 6,4. Ugyanabban az életkorban kétszer olyan gyakran alakult ki stroke a terhes nők esetében. Miller számításai szerint a relatív előfordulási arány (IRR) 2,2.

Miller azt állapította meg, hogy ugyan a kor előrehaladtával emelkedett a stroke-os esetek száma, jellemzően azonban ez a nem terhes idősebb nőket érintette. Ennek megfelelően az IRR kevésbé hangsúlyos. A 25-34 év közötti korcsoportban 1,6. Ebben a csoportban a nők 20 százalékánál fordult elő stroke a terhesség alatt vagy a szülés utáni hetekben. 35 és 44 év között a terhes nők 5 százaléka, a 45-55 éveseknél már csak 0,05 százaléka kapott stroke-ot.

Összességében a stroke előfordulása a 45-55 éves korcsoportban sokkal magasabb (100 000 terhes nő közül 46,9), mint a 12-24 éveseknél (100 000-ből 14 eset). Ezeknél a nőknél azonban általában nem a terhesség következményeként alakul ki agyvérzés, hanem azért, mert ebben a korcsoportban jellemző életkori kockázat a pitvarfibrilláció és a nyaki verőér meszesedése.

 

Forrás: aerzteblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.