hirdetés

Terhes nők vércukorszint-beállítása

New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány szerint az úgynevezett „zártláncú rendszer” hatékonyan állítja be az éjszakai vércukorszintet az 1-es típusú diabéteszben szenvedő terhes nőknél.

hirdetés

A terhesség során az inzulinszint két-háromszorosára nő. Ezzel egy időben fokozódik a vércukorszint ingadozása. A legtöbb betegnél inzulinpumpát használnak, néhányuknál pedig egy szenzor is segíti a folyamatos vércukorszint-ellenőrzést.

Ami hiányzik, az egy számítógép, ami összeköti a két eszközt, és miközben a páciens alszik, optimális szintre állítja a vércukrot. Az éjszakai vércukorszint-ingadozásokat tartják a terhességi komplikációk fő okának. Ez okozza a koraszülést és halvaszületést, és növeli a fejlődési rendellenességek kialakulását az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő nőknél.

Az úgynevezett „zártláncú rendszer”, vagy más néven mesterséges hasnyálmirigy használata, mint lehetséges megoldás, még vitatott. Ez az eszköz rövid időközönként méri a vércukorszintet, és azonnal adagolja a számítógép által megállapított szükséges inzulin-dózist. Tesztelése jelenleg különböző központokban zajlik. A cambridge-i egyetem Helen Murphy vezette csoportja 16 terhes nő bevonásával tesztelte a zártláncú rendszert. Közülük ötnél a korábbi terhesség vetéléssel vagy halvaszületéssel végződött, egynél pedig triszómia miatt terhesség-megszakítást végeztek. Két nőnél fordult elő koraszülés.

A zártláncú rendszert az éjszakai órákban tesztelték. A páciensek felét négy hétig a mesterséges hasnyálmirigyhez kapcsolták, miközben a többieknél a hagyományos inzulinpumpa-terápiát alkalmazták. Kéthetes kimosódási fázis után megcserélték a kezelési módokat. Később a nők maguk dönthették el, hogy akarják-e tovább is használni a zártláncú rendszert.

A tanulmány elsődleges végpontja az az időtartam volt, amelyben a vércukorértékek 63 és 140 mg/dl közötti tartományban voltak. Murphy szerint a zártláncú rendszer használata során az időtartam 74,7 százalékában, míg a hagyományos pumpás kezelésnél csak 59,5 százalékában voltak az értékek a kívánt tartományon belül. Ez a 15,2 százalékpontos különbség jelentős.

Az átlagos vércukorértékek is alacsonyabbak voltak a zártláncú rendszer alkalmazása során (119 mg/dl, szemben a 133 mg/dl értékkel). Azon időszakok mértéke, melyben túl alacsony volt a vércukorszint, nem különbözött jelentősen egymástól (1,3%, illetve 1,9%). Súlyos hipoglikémiás rohamok, melyek azonnali beavatkozást igényeltek volna, egyik csoportban sem fordultak elő. Tizennégy nő döntött a zártláncú rendszer további használata mellett. Ez átlagban további 14,6 hetet jelentett, melyben a vércukorszintjük az idő 68,7 százalékában a céltartományban volt.

Azt, hogy a „zártláncú rendszer” a terhesség kimenetelét is javítja-e, a tanulmány nem tudta igazolni. Öt nőnél fordult elő preeklampszia, közülük egynél HELPP-szindróma. Tizenöt gyermek született császármetszéssel. Az átlagos születési súly 3588 gramm.

 

Forrás: aerzteblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.