Zeaxantin és immunterápia
Fokozza az immunterápiás kezelések hatásosságát a több zöldségfélében is előforduló narancssárga karotinoid.
A Cell Reports Medicine folyóiratban szeptember 1-én jelent meg a University of Chicago Medical Center kutatóinak tanulmánya, amelyben arról számoltak be, hogy a zeaxantin, egy növényi eredetű karotinoid, amely leginkább a szemre és a látásra kifejtett jótékony hatásáról ismert, immunerősítőként is működhet, mivel erősíti az immunsejtek rákellenes aktivitását. A tanulmány felhívja a figyelmet a zeaxantinban rejlő potenciálra, mint széles körben elérhető étrend-kiegészítőre, amely javíthatja a rákos immunterápiák hatékonyságát.
“Meglepett bennünket, hogy a zeaxantinnak, amelyről már ismert látást támogató szerepe, egy teljesen új funkciója is van: segít a tumorellenes immunitás fokozásában” - nyilatkozta Jing Chen, a cikk első szerzője. A tanulmány Chen laboratóriumának évek óta tartó munkájára épül, amelynek célja, hogy jobban megértsük, hogyan befolyásolják a tápanyagok az immunrendszert. Egy nagyméretű hatóanyag-könyvtár szűrésével a kutatók a zeaxantint olyan vegyületként azonosították, amely közvetlenül fokozza a CD8+ T-sejtek, a tumorsejteket elpusztító immunsejtek egyik kulcsfontosságú típusának aktivitását. Ezek a sejtek a T-sejt receptorra (TCR) támaszkodnak a kóros sejtek felismeréséhez és elpusztításához, az eredmények szerint pedig a zeaxantin stabilizálja és erősíti a TCR-komplex képződését a CD8+ T-sejteken, amikor azok kölcsönhatásba lépnek a rákos sejtekkel. Ez robusztusabb intracelluláris jelátvitelt vált ki, ami fokozza a T-sejt aktivációját, a citokintermelést és a szervezet tumorellenes válaszreakcióját.
Egér modellszervezetekben a zeaxantinnal végzett étrendkiegészítés lelassította a tumorok növekedését, és immunellenőrzőpont-gátlókkal kombinálva jelentősen fokozta a tumorellenes hatásokat az önmagában alkalmazott immunterápiához képest. Az eredmények kiterjesztése érdekében a kutatók humán T-sejteket teszteltek, amelyeket úgy terveztek, hogy felismerjenek bizonyos tumorantigéneket, és azt találták, hogy a zeaxantin-kezelés javította ezen sejtek képességét a melanoma, a myeloma multiplex és a glioblastoma sejtek elpusztítására laboratóriumi körülmények között.
“Eredményeink azt mutatják, hogy a zeaxantin javítja mind a természetes, mind a genetikailag módosított T-sejt válaszokat, ami nagy transzlációs potenciált sugall az immunterápiában részesülő betegek számára” - fejtette ki Chen.
A zeaxantin vény nélkül kapható étrend-kiegészítőként kapható, másrészt a növényi színanyag természetes módon is előfordul olyan zöldségekben, mint a narancssárga paprika, a spenót és a kelkáposzta. Olcsó, széles körben elérhető, jól tolerálható, és ami a legfontosabb, ismert a biztonsági profilja – ami azt jelenti, hogy biztonságosan tesztelhető a rákterápiák kiegészítéseként.
Bár az eredmények ígéretesek, a kutatók hangsúlyozták, hogy a kutatás még korai szakaszban van. Az eredmények többsége laboratóriumi sejtkultúrás kísérletekből és preklinikai állatmodellekből származik. Ezért humán klinikai vizsgálatokra is szükség lesz annak megállapításához, hogy a zeaxantint tartalmazó étrend-kiegészítők valóban javíthatják-e a rákos betegek kezelési eredményeit.
Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:
Plant-based nutrient can boost immune cells' ability to fight cancer
Zeaxanthin augments CD8+ effector T cell function and immunotherapy efficacy
Irodalmi hivatkozás:
Freya Q. Zhang et al, Zeaxanthin augments CD8+ effector T cell function and immunotherapy efficacy, Cell Reports Medicine (2025). DOI: 10.1016/j.xcrm.2025.102324






