hirdetés

Egyes tápanyagok lassíthatják az agy öregedését

A mediterrán étrend előnyeit támasztják alá az új vizsgálati eredmények is.

hirdetés

Az npj Aging folyóiratban május 21-én jelent meg a University of Nebraska-Lincoln kutatóinak cikke, amelyben a kognitív funkciók és a táplálkozási profil közötti összefüggéseket tanulmányozták, és ígéretes eredményekre bukkantak. A kutatók már régóta vizsgálják az agyat azzal a céllal, hogy az egészséges öregedés hátterében meghúzódó mechanizmusokat azonosíthassák. Míg az agy gyorsabb öregedésének kockázati tényezőiről sokat tudunk, a kognitív hanyatlás megelőzésének módjairól kevesebb ismerettel rendelkezünk. A mostani kutatás egyik fő megállapítása, hogy bizonyos tápanyagok kulcsszerepet játszhatnak az agy egészséges öregedésében.

Az Aron Barbey vezetésével dolgozó kutatócsoport a most közölt munka során egy multimodális vizsgálatot végzett el a neurológia és a táplálkozástudomány legmodernebb innovációit ötvözve, és egy jellemző tápanyagprofilt sikerült azonosítaniuk azoknál a résztvevőknél, akik jobb kognitív teljesítményt nyújtottak. Ebbe a keresztmetszeti vizsgálatba 100 kognitív szempontból egészséges, 65-75 év közötti résztvevőt vontak be. Ezek a résztvevők először egy kérdőívet töltöttek ki demográfiai adataikról, testméreteikről és testmozgással kapcsolatos szokásaikról. A tápanyag-biomarkerek elemzéséhez éhgyomri időszakot követően vérplazmát gyűjtöttek. A résztvevők kognitív felméréseken és MRI-vizsgálatokon is részt vettek. Az eredmények az agy öregedésének két típusára utaltak a résztvevők körében: a vártnál gyorsabb és lassabb öregedésre. A lassabb agyi öregedéssel rendelkezők eltérő tápanyagprofillal rendelkeztek azokhoz képest, akiknél a kognitív funkciók károsodása felgyorsult.

A jótékonynak bizonyuló, vérből kimutatható tápanyag-biomarkerek többféle zsírsav (gondo-, alfa-linolén-, eikozapentaén-, eikozadieno- és lignocerinsav), antioxidánsok és karotinoidok, köztük a cisz-lutein, transz-lutein és zeaxantin, az E-vitamin két formája és a kolin kombinációit tartalmazták. Ez a profil nagyrészt korrelál a mediterrán étrendben található tápanyagokkal, amelyet a kutatások már korábban is összefüggésbe hoztak az agy egészséges öregedési folyamataival.

“Megvizsgáltuk azokat a speciális tápanyag-biomarkereket, például a zsírsavprofilokat, amelyekről a táplálkozástudományban ismert, hogy potenciálisan egészségügyi előnyökkel járhatnak. Ez összhangban van azokkal a korábbi kutatási eredményekkel, amelyek a mediterrán étrend pozitív egészségügyi hatásait bizonyítják, és amelyek hangsúlyozzák az ezekben a jótékony tápanyagokban gazdag élelmiszerek fogyasztásának fontosságát” - nyilatkozta Barbey.

“A mostani tanulmányban olyan jellemző tápanyag-biomarker mintázatokat azonosítottunk, amelyek pozitív összefüggéseket mutatnak a kognitív teljesítménnyel és az agy mérhető egészségi állapotával.”

Barbey megjegyezte, hogy a táplálkozással és az agy öregedésével kapcsolatos korábbi kutatások eddig többnyire étkezési gyakorisági kérdőívekre támaszkodtak, amelyek a résztvevők saját visszaemlékezésétől függenek. Ez a tanulmány az egyik első és a legnagyobb, amely az agyi képalkotást, a vérből kimutatható biomarkereket és a validált kognitív értékeléseket kombinálja.

“Tanulmányunk egyedülálló aspektusa abban az átfogó megközelítésben rejlik, amely integrálja a táplálkozásra, a kognitív funkciókra és az agyi képalkotásra vonatkozó adatokat” - fejtette ki Barbey. “Ez lehetővé teszi számunkra, hogy pontosabb képet alkossunk az ezen tényezők közötti kapcsolatról. Túllépünk a hagyományos neuropszichológiai tesztekkel történő egyszerű kognitív teljesítménymérésen, ehelyett egyidejűleg vizsgáljuk az agy szerkezetét, működését és anyagcseréjét, kimutatva a közvetlen kapcsolatot ezen agyi tulajdonságok és a kognitív képességek között. Továbbá arra is rámutatunk, hogy ezek az agyi tulajdonságok közvetlenül összefüggést mutatnak az étrenddel és a táplálkozással, amint azt a tápanyag-biomarkerekben megfigyelt mintázatok feltárják.”

Barbey szerint lehetséges, hogy a jövőben ezek az eredmények segíteni fogják az agy egészségét megőrző terápiás módszerek, beavatkozások fejlesztését.

“A következő fontos lépés a randomizált, kontrollos vizsgálatok elvégzése. Ezekben a vizsgálatokban igyekszünk majd elkülöníteni azokat a konkrét tápanyagokat, amelyek pozitív asszociációt mutatnak a kognitív funkciókkal és az agy egészségével, és gyógyhatású táplálékkiegészítők (nutraceutikumok) formájában fogjuk beadni őket” - összegzett Barbey.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study: Certain nutrients may slow brain aging

Investigating nutrient biomarkers of healthy brain aging: a multimodal brain imaging study

Irodalmi hivatkozás:

Christopher E. Zwilling et al, Investigating nutrient biomarkers of healthy brain aging: a multimodal brain imaging study, npj Aging (2024). DOI: 10.1038/s41514-024-00150-8

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.