hirdetés

Új kísérleti hatóanyag Alzheimer-kór kezelésére

Teljesen új megközelítést alkalmaz a neurodegeneratív betegség kezelésére egy majmokon már sikeresen alkalmazott hatóanyag.

hirdetés

Az Alzheimer & Dementia folyóiratban október 31-én jelent meg a Yale University kutatóinak közleménye, amelyben egy új hatásmechanizmusú, Alzheimer-kór kezelésére szolgáló hatóanyag fejlesztéséről tudósítottak. A Yale School of Medicine és a Johns Hopkins Egyetem közös kutatócsoportjának eddigi eredményei szerint új hatóanyaguk jelentős mértékben képes mérsékelni a tau-fehérjék által okozott neurotoxikus elváltozásokat.

Míg az Alzheimer-kórral kapcsolatos mai kutatások nagy része az amiloid plakkok felhalmozódásának csökkentésére összpontosít - amelyek akkor alakulnak ki, amikor a ragadós amiloid-béta fehérjetöredékek aggregációja bekövetkezik az agyban – a jelenlegi vizsgálat a tau fehérjék neurodegeneratív hatásainak lassítására összpontosít, amelyhez a kulcsot a tau foszforilációja jelentheti. A folyamat során foszfátcsoportok adódnak a tau peptidhez, és az eddigi kutatási eredmények arra utalnak, hogy az öregedő agyban zajló gyulladásos folyamatok hozzájárulnak a tau foszforilációjához az Alzheimer-kór gyakori, késői megjelenésű formájában.

A tanulmány első szerzője, Amy Arnsten szerint “képesek voltunk csökkenteni a tau foszforilációját azáltal, hogy megpróbáltuk helyreállítani azokat a szabályozó mechanizmusokat, amelyek az életkorral és a gyulladás megjelenésével fokozatosan gyengülnek, majd elvesznek. Módszerünk tehát eltér az eddig alkalmazott megközelítésektől.”

A kutatás során Arnsten laboratóriumában arra a kérdésre keresték a választ, hogyan lehetne csökkenteni a tau-foszforilációt a betegség korai stádiumában, még mielőtt a neuronok károsodása bekövetkezne. A kutatók először a GCPll (glutamát-karboxipeptidáz-II) nevű enzimre összpontosítottak, amely fontos szerepet játszik az agyban bekövetkező gyulladásos folyamat kialakulásában. Ez az enzim működése során gátolja az mGluR3 (metabotróp-glutamátreceptor-3) receptorok által végzett cAMP-kalcium szignalizációt, ezért olyan hatóanyagot kerestek, amellyel az enzim funkcióját gátolni lehet. A Johns Hopkins Egyetemen idős makákó majom modellszervezetek felhasználásával sikerült is szintetizálni egy olyan GCPII-gátló hatóanyagot (2-MPPA, 2-3-mercaptopropyl-penanedioic acid), amely az enzim blokkolásával jelentősen csökkentette a tau-foszforilációt. A következő cél egy olyan vegyület kifejlesztése, amely emberekben is sikerrel alkalmazható.

“Reméljük, hogy olyan GCPll-gátlót tudunk kifejleszteni, amely szájon át szedhető, és humán felhasználásra is biztonságosan alkalmazható, mert úgy látjuk, hogy ebben az új biokémiai mechanizmusban nagy lehetőségek rejlenek” - fejtette ki Barbara Slusher, a tanulmány társszerzője.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers find the roots of tau tangles in Alzheimer's disease

Chronic GCPII (glutamate-carboxypeptidase-II) inhibition reduces pT217Tau levels in the entorhinal and dorsolateral prefrontal cortices of aged macaques

Irodalmi hivatkozás:

Shveta Bathla et al, Chronic GCPII (glutamate‐carboxypeptidase‐II) inhibition reduces pT217Tau levels in the entorhinal and dorsolateral prefrontal cortices of aged macaques, Alzheimer's & Dementia: Translational Research & Clinical Interventions (2023). DOI: 10.1002/trc2.12431

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.