hirdetés

Az Alzheimer-kór öt eltérő altípusa

A liquor fehérje-összetétele alapján a betegség öt alcsoportja különíthető el, amelyek mindegyike egyedi genetikai mintázattal rendelkezik.

hirdetés

A Nature Aging folyóiratban január 9-én jelent meg egy nemzetközi kutatócsoport cikke, amelyben az Alzheimer-kór 5 különböző altípusát írják le az agy-gerincvelői folyadékban található fehérjék összetétele szerint. A holland, amerikai, belga, brit és svéd neurológusokból és neurodegeneratív betegségekkel foglalkozó szakemberekből álló nagy létszámú kutatócsoport az Alzheimer-kóros betegek agyát körülvevő folyadékot vizsgálva öt nagyon jól elkülöníthető variánsra bukkant.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő emberek agy-gerincvelői folyadékának fehérjeszintje eltér a betegségben nem szenvedő emberek liquorjában mérhető fehérjeszintektől, mivel ezek a különbségek az agyban zajló bizonyos molekuláris folyamatokhoz kapcsolódnak. Ebben az új kutatásban a kutatócsoport a fehérjeszintek különbségeit értékelte, osztályozta a betegségben szenvedő betegek populációján. A munka során 1058 fehérjét vizsgáltak meg 419 beteg és 187 önkéntes kontrollszemély agy-gerincvelői folyadékában. A kutatók nullhipotézise csak annyi volt, hogy a kontroll személyek mintái az Alzheimer-kóros betegektől eltérőek lesznek, de észrevették, hogy az Alzheimer-kóros betegek mintái jól elkülöníthető csoportokba rendezhetők (öt különböző altípusba), ami arra utal, hogy az Alzheimer-kórnak akár öt különböző típusa lehet. Ezeket a vizsgálat során leírt potenciális altípusokat 1-től 5-ig terjedő számokkal jelölték.

Az egyes altípusok leírásánál a kutatók azt találták, hogy az 1-es altípusban szenvedő betegeknél a megnövekedett amiloidtermelés mellett a hiperplaszticitással összefüggő fehérjék szintje is megváltozott. A 2. altípusban szenvedőknél a mikroglia szinapszisok és fehérjék túlzott destrukciójával járó natív (veleszületett) immunaktivitással összefüggő fehérjéket találtak. A 3. altípusba tartozó betegeknél az RNS-szabályozás diszregulációjának jelei, míg a 4. altípusba tartozó betegeknél a liquort termelő plexus choroideus érfonat diszfunkciójának jelei mutatkoztak. Az 5. altípusú betegeknél pedig a vér-agy gát károsodását tapasztalták az amiloidtermelés csökkent szintje mellett.

A kutatócsoport azt is felfedezte, hogy minden altípushoz egyedi genetikai profil társult. A cikkben kitérnek arra is, hogy ha az Alzheimer-kórnak valóban öt altípusa van, az megmagyarázhatja, hogy a kezelésére szolgáló terápiák kidolgozása és tesztelése miért járt olyan kevés sikerrel, hiszen lehet, hogy az egyes altípusokhoz eltérő terápiára lehet szükség. A cikkben javaslatot tesznek arra, hogy a jövőbeni Alzheimer-kóros betegek kezelését először az agy-gerincvelői folyadék vizsgálatával és az altípus azonosításával lehetne kezdeni.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Differences in cerebrospinal fluid of Alzheimer's patients suggests possibility of variants

Cerebrospinal fluid proteomics in patients with Alzheimer’s disease reveals five molecular subtypes with distinct genetic risk profiles

Irodalmi hivatkozás:

Betty M. Tijms et al, Cerebrospinal fluid proteomics in patients with Alzheimer's disease reveals five molecular subtypes with distinct genetic risk profiles, Nature Aging (2024). DOI: 10.1038/s43587-023-00550-7

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.