hirdetés

Új vizsgálati immunterápia az Alzheimer-kór kezelésére

Ígéretes és tartós eredményeket mutatott az SNK01 vizsgálati immunterápia kis betegszámú, fázis I. klinikai vizsgálat során az Alzheimer-kór terápiájában.

hirdetés

A Madridban október 29-november 1. között megrendezett 16th Clinical Trials on Alzheimer's Disease (CTAD) konferencián mutatták be az NKGen Biotech szponzorálásával végzett kis betegszámú, fázis I. klinikai vizsgálat eredményeit, amelyek szerint az SNK01 kódnevű készítmény hatásosnak bizonyult az Alzheimer-kór kezelésében. Az SNK01 egy természetes ölősejteken (NK, natural killer cell) alapuló terápia, maga a hatóanyag pedig egy autológ, nem genetikai úton módosított, fokozott citotoxicitással és receptor-expressziót aktiváló hatással rendelkező természetes ölősejt-készítmény.

“Amikor ezeket a természetes ölősejteket intravénásan adtuk be, nemcsak, hogy képesek voltak bejutni az agyba, hanem a liquor biomarker adatokból az is kimutatható volt, hogy csökkentik mind az amiloid, mind a tau fehérjék koncentrációját, és drámai mértékben mérséklik a neuroinflammációt” - nyilatkozta Dr. Paul Song, az NKGen Biotech vezérigazgatója. “Figyelemre méltó eredmény, hogy a terápia első 6 hónapja alatt a kezelésben részesült Alzheimer-kóros betegek 90%-ánál a kognitív funkciók vagy javulást mutattak, vagy nem romlottak az AD Composite Score (ADCOMS) pontszámai alapján, ami arra utal, hogy az SNK01 többre képes annál, minthogy egyszerűen csak lassítsa a betegség progresszióját.”

Az NK-sejtek a veleszületett immunrendszer alapvető alkotóelemei, amelyek az aktivált autológ CD4+ T-sejtek eliminálásával képesek alakítani az adaptív immunválaszt. A gyenge vagy hiányos funkciójú NK-sejtek jelenléte több különböző betegséggel asszociálható, például autoimmun betegségekkel; a legújabb tudományos adatok pedig arra utalnak, hogy az Alzheimer-kór kialakulásában egy autoimmun komponens is szerepet játszik.

A most bemutatott fázis I. klinikai vizsgálatban az SNK01 biztonságosságát, tolerálhatóságát és hatásosságát vizsgálták a működőképesség elvét igazoló (proof-of-concept) vizsgálatban, amelyben a készítményt 3 hetente intravénásan, növekvő dózisban adagolták (összesen négy kezelést alkalmaztak a terápia során). A kis betegszámú vizsgálatban 10 olyan személy vett részt, akiknél az Alzheimer-kórt képalkotó eljárással igazolták. Öt betegnél enyhe, háromnál közepesen súlyos, kettőnél pedig előrehaladott Alzheimer-kórt állapítottak meg a kezelés megkezdésekor a Clinical Dementia Rating-Sum of Boxes (CDR-SB) pontszámok alapján. A kiindulási CDR-SB-pontszám mediánja 9 volt (tartomány: 4-18 között).

A kognitív értékelések a CDR-SB, a Mini-Mental State Examination (MMSE), az AD Assessment Scale-Cognitive Subscale (ADAS-Cog) és az ADCOMS vizsgálatok elvégzésére terjedtek ki. A liquor biomarkerek elemzését a kezelés megkezdésekor, valamint az utolsó adag beadását követő 1. és 12. hetet követően (11. ill. 22. hét) végezték el.

Az NK-sejtek mind a 10 betegnél sikeresen aktiválódtak, és a betegeknél nem észleltek a kezeléssel kapcsolatos mellékhatásokat. A CSF biomarker adatok alapján az SNK01 képes volt átjutni a vér-agy gáton, és csökkentette a CSF amiloid-béta 42/40 és pTau181 szintjét, valamint a gliális fibrilláris savas fehérje (GFAP; glial fribrillary acid protein) mennyiségével mért neuroinflammációt, és úgy tűnt, hogy a kedvező hatások még 12 héttel az utolsó dózis beadását követően is fennmaradtak.

A hatásossági adatok azt mutatták, hogy egy héttel az utolsó adag beadását követően (11. hét) a kiindulási értékhez képest a betegek 30%-a mutatott klinikai javulást a kompozit ADCOMS-pontszámok szerint, 60%-uknál pedig az ADCOMS-pontszám nem romlott. A betegek 50-70%-ánál változatlan maradt vagy javult a CDR-SB, az ADAS-Cog és/vagy az MMSE teszteken elért pontszám.

“Az egyik betegnél a kezelés megkezdésekor mért 14-es MMSE-pontszám (ami közepes fokú demenciát jelent) 22-re javult, ami már csak enyhe kognitív zavarnak felel meg” - említette Song.

Az utolsó adagot követő 12 hét elteltével (22. hét) a betegek 44-89%-ánál maradt stabil vagy jelzett javulást az összes kognitív pontszám a 11. héthez képest; és a vizsgálat 11. hetén még stabil ADCOMS-pontszámot mutató betegek 50%-ánál nem is változott a 22. hétre sem.

A kedvező fázis I. adatok alapján az FDA engedélyezte a következő lépcsőfok megkezdését, vagyis a közepesen súlyos Alzheimer-kórban szenvedő betegeken végzendő fázis I/IIa vizsgálat indítását.

“Ebben a vizsgálatban sokkal magasabb dózist és hosszabb adagolási időszakot fogunk alkalmazni, és úgy gondoljuk, hogy még drámaibb eredményeket fogunk látni a tartósabb, nagyobb dózisú adagolás hatására” - fejtette ki Song. “Továbbá érdekes lesz megfigyelni azt is, hogy az NK-sejtes terápia hogyan egészítheti ki az amiloid- és tauellenes terápiákat.”

Dr. Shaheen Lakhan bostoni neurológus, kutatóorvos szerint az NK-sejtek “olyan természetes képességekkel rendelkeznek, amelyek ideális kezelési módszert jelenthetnek az Alzheimer-kór és hasonló neurodegeneratív betegségek kezelésében. Például az NK-sejtek képesek felismerni és elpusztítani a beteg agysejteket, miközben az egészséges sejteket érintetlenül hagyják, mindezt anélkül, hogy túlzott gyulladást vagy autoimmun problémákat okoznának. A korábbi próbálkozások során nehéz volt elérni, hogy az immunsejtek átjussanak a vér-agy gáton, és hozzáférjenek az agy privilegizált immunológiai környezetéhez. Ez a korai kutatás azonban azt mutatja, hogy az NK-sejtek biztonságosan átjutnak a vér-agy gáton, beszivárognak az agyszövetbe, és biomarkerekkel, valamint a klinikai tünetek változásával igazolt módon elejét vehetik az Alzheimer-kór kialakulásának. Ez a formálódóban lévő sejtes immunterápia rendkívül specifikus az Alzheimer-kór kialakulásáért felelős sejtekre, gyógyszerrezisztencia nem alakul ki, ráadásul hosszú távú, tartós eredményekkel és kevesebb mellékhatással jár, mint a gyógyszeralapú kezelések.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Enhanced Natural Killer Cell Therapy Shows Promise in Alzheimer's

Irodalmi hivatkozás:

16th Clinical Trials on Alzheimer's Disease (CTAD) conference: Abstract LP129. Presented October 26, 2023.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.