hirdetés

Memóriát javító kemogenetikai terápia

A memória megőrzésében fontos egyik fehérje direkt kontrolljával sikerült jelentős memóriajavulást elérni időskori demenciában szenvedő állati modellszervezetekben.

hirdetés

A Science Advances folyóiratban november 15-én jelent meg a római Università Cattolica del Sacro Cuore kutatóinak cikke, amelyben a LIMK1 fehérje kemogenetikai kontrolljával jelentős memóriajavulást értek el időskori demenciában szenvedő állati modellszervezetekben.

A kutatók a LIMK1 protein-kináz fehérjét tanulmányozták, amely normális esetben aktív az agyban, és kulcsszerepet játszik a memóriában. A fehérjéhez egy olyan “molekuláris kapcsolót” csatlakoztattak, amely egy gyógyszer (rapamicin) beadásával aktiválódik, így a dendritnyúlványok tartós megnagyobbításával, megőrzésével a szinaptikus plaszticitás megtartható. A LIMK1 fehérje döntő szerepet játszik a neuronok szerkezeti változásainak meghatározásában, nevezetesen a dendritikus nyúlványok kialakulásában és maturációjában, amelyek fokozzák az információátvitelt az ideghálózatokban, és döntő fontosságúak a tanulási és emlék-előhívási folyamatokban.

Prof. Claudio Grassi, a tanulmány vezető szerzője kifejtette: “A memória egy összetett folyamat, amely magában foglalja a szinapszisok - a neuronok közötti kapcsolatok - módosulását bizonyos agyterületeken, például a hippokampuszban. Ez a jelenség, amelyet szinaptikus plaszticitásnak nevezünk, a szinapszisok szerkezetében és működésében bekövetkező változásokat foglalja magában, amelyek akkor következnek be, amikor egy idegi hálózat aktiválódik, például érzékszervi tapasztalatok hatására. Ezek a tapasztalatok elősegítik a számos fehérjét magában foglaló összetett jelátviteli útvonalak aktiválódását. Ezen fehérjék közül néhány különösen fontos a memória szempontjából, sőt e fehérjék csökkent expressziója vagy módosulása a kognitív funkciók megváltozását okozza. Az egyik ilyen fehérje a LIMK1. Vizsgálatunk célja ezen fehérje aktivitásának szabályozása volt. A LIMK1 gyógyszeradagolás útján megvalósított direkt kontrolljával képesek vagyunk elősegíteni a szinaptikus plaszticitás megőrzését.”

Az innovatív kemogenetikai kezelési stratégiának a kulcsa az volt, hogy a kutatók módosították a LIMK1 fehérjét egy olyan molekuláris kapcsoló (uniRapR domén) beillesztésével, amely lehetővé tette, hogy rapamicin adagolásával a fehérje a hatóanyag beadását követően aktiválódjon.

Az időskori kognitív hanyatlásban szenvedő állati modellszervezetekben a terápia alkalmazása jelentős memóriajavulást eredményezett. Ez a kezelési megközelítés lehetővé teszi a szinaptikus plaszticitással asszociálható folyamatok, közvetetten a memória manipulálását, valamint megnyitja az utat olyan további fehérjék kifejlesztése előtt, amelyek forradalmasíthatják a neurológiai kutatásokat és a neurodegeneratív betegségek modern terápiáit.

A kutatók a következő lépésben a kezelés hatékonyságát a memóriafunkciók romlásával járó neurodegeneratív betegségek állati modelljeiben tesztelik majd, mint amilyen az Alzheimer-kór, és ezt követően indulhatnak majd el a humán klinikai vizsgálatok.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Neuroscientists engineer a protein that enhances memory to respond to anti-aging drug

Engineering memory with an extrinsically disordered kinase

Irodalmi hivatkozás:

Cristian Ripoli et al, Engineering memory with an extrinsically disordered kinase, Science Advances (2023). DOI: 10.1126/sciadv.adh1110. www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adh1110

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.