hirdetés

Alzheimer-kór kockázatot növelő mutáció

A mikrogliasejtek TREM2 fehérjéjének egyik mutációja fokozott gyulladást eredményez és csökkenti ezen agyi immunsejtek hulladék-eltávolító képességét.

hirdetés

A GLIA folyóiratban november 15-én jelent meg a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatóinak cikke, amelyben az agy immunsejtjeiben, a mikrogliában bekövetkező TREM2 R47H/+ mutáció hatásait írták le minden eddiginél pontosabban. A TREM2 R47H/+ mutáció háromszorosára növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, és a mostani tanulmány célja az volt, hogy tisztázzák szerepét a mikroglia diszfunkciójában.

A mutáns mikroglia erősen hajlamos a gyulladásra, ugyanakkor rosszabbul reagál az idegsejtek sérülésére, és kevésbé képes a káros sejttörmelékeknek, köztük az Alzheimer-kór jellemző patológiás fehérjéjének számító amiloid bétának az eltávolítására. Amikor a vizsgálat során a kutatók a TREM2 mutáns emberi mikrogliát egerek agyába ültették, az egereknél jelentősen csökkent a szinapszisok, vagyis a neuronok közötti kapcsolatok száma, ami a memória és egyéb agyi funkciók károsodást jelzi.

Ez a tanulmány korántsem az első, amely azt a kérdést tette fel, hogy a TREM2 R47H/+ mutáció hogyan járul hozzá az Alzheimer-kór kialakulásához, mégis meglepő új eredményekkel szolgált. A korábbi vizsgálatok eredményei azt sugallták, hogy a mutáció egyszerűen megfosztja a fehérjét a funkciójától, de az új bizonyítékok ennél sokkal mélyebb és árnyaltabb képet rajzolnak ki. Igazak a korábbi megállapítások, mint hogy funkcióvesztés lép fel a törmeléktisztítási képesség és a neuronsérülésekre adott válasz területén, ám a mikroglia más módon viszont túlműködésre utaló jeleket mutat, például a gyulladás és a szinapszisok gyérítése során.

A vizsgálat során a kutatók nem TREM2 R47H/+ mutáns egérmodelleket, hanem humán mikroglia sejtkultúrákat használtak, amihez egy egészséges, 75 éves hölgy által adományozott bőrsejtekből származó őssejtvonalat használtak. Az őssejtek egy részébe ezután CRISPR génszerkesztéssel beillesztették az R47H/+ mutációt, majd a génszerkesztett és a nem génszerkesztett őssejteket egyaránt mikrogliasejtekké differenciálták. Ezzel a stratégiával olyan mutáns és kontrollként szolgáló egészséges mikroglia csoportokat kaptak, amelyek egyébként genetikailag azonosak voltak. A kutatók ezután azt vizsgálták, hogy a mutáció hogyan befolyásolja az egyes sejtvonalak génexpressziós mintázatait. A tudósok több mint 1000 különbségre figyeltek fel, de különösen feltűnő eredmény volt, hogy a mutációval rendelkező mikroglia jelentősen fokozta a gyulladással és az immunválaszokkal kapcsolatos gének expresszióját.

Ezt követően, amikor a mikroglia-tenyészeteket fertőzést szimuláló vegyi anyagoknak tették ki, a mutáns mikroglia lényegesen erősebb választ mutatott, mint a normál mikroglia, ami arra utal, hogy a mutáció a mikrogliát gyulladásra sokkal hajlamosabbá teszi. A sejtekkel végzett további kísérletek során a kutatócsoport háromféle, az agyban jellemzően a mikroglia által eltávolított törmeléket helyezett a kultúrába: mielint, szinaptikus fehérjéket és amiloid béta fehérjét. A mutáns mikroglia sokkal kevesebbet volt képes ezek közül eltávolítani, mint az egészséges kultúra.

A mikrogliának van egy másik feladata is, mégpedig az, hogy reagáljon, amikor a sejtek, például a neuronok megsérülnek. Ezt vizsgálandó a kutatók először mikrogliasejteket és neuronokat tenyésztettek együtt, majd lézerrel károsították a neuronokat. A sérülést követő 90 percben a kutatók nyomon követték a környező mikroglia mozgását. A normális mikrogliával összehasonlítva a mutációval rendelkezők kisebb valószínűséggel indultak meg a sérült sejtek felé.

A génexpressziós mérésekből származó bizonyítékok és a mikroglia funkcionális vizsgálataiból származó bizonyítékok kombinálásával a kutatók új elképzeléseket tudtak megfogalmazni arról, hogy mi bújhat meg a mikroglia diszfunkcionalitásának hátterében. A kutatók például egy purinerg receptorfehérje (P2RY12 receptor) expressziójának csökkenését észlelték, amely a neuronok sérülésének érzékelésében vesz részt, ami megmagyarázhatja, hogy a mutáns mikroglia miért látta el rosszabbul ezt a feladatot.

A cikk szerzői szerint ahogy a mikroglia-diszfunkció hátterében álló molekuláris mechanizmusok egyre világosabbá válnak, a gyógyszerfejlesztők pontosabb betekintést nyerhetnek abba, hogyan lehet a TREM2 R47H/+ mutációval járó fokozott betegségkockázatot preventív módon megcélozni.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

How a mutation in microglia elevates Alzheimer's risk

iPSC-derived microglia carrying the TREM2 R47H/+ mutation are proinflammatory and promote synapse loss

Irodalmi hivatkozás:

Jay Penney et al, iPSC‐derived microglia carrying the TREM2 R47H/+ mutation are proinflammatory and promote synapse loss, GLIA (2023). DOI: 10.1002/glia.24485

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.