hirdetés

Szulfatidok és Alzheimer-kór

Német kutatók kétirányú kapcsolatot fedeztek fel a lipid-anyagcsere és az amiloid-béta termelődése között.

hirdetés

A Cell Chemical Biology folyóiratban november 15-én jelent meg a Universität des Saarlandes kutatóinak cikke, amely új elemekkel bővíti az Alzheimer-kór patogeneziséről szóló ismereteket, valamint táplálkozási jellegű új terápiás megközelítés lehetőségét ígéri a betegség megelőzésében. A Marcus Grimm és Tobias Hartmann professzorok vezetésével készült kutatás a szervezet zsíranyagcseréjének kétirányú kölcsönhatására világított rá, amely fontos szerepet játszhat a betegség kialakulásában. A mechanizmusban étrendi és egyéb életmódbeli tényezők, például a dohányzás is szerepet játszanak.

Hartmann és Grimm már régóta kutatja az Alzheimer-kór és a táplálkozási tényezők összefüggéseit, és kutatócsoportjuk most olyan új bizonyítékokat talált, amelyek éppen ezt a kapcsolatot támasztják alá. Sikerült azonosítaniuk egy eddig ismeretlen mechanizmust a szervezet zsíranyagcseréjében, amely az Alzheimer-kór kialakulásához vezethet. A kutatás során felfedezték, hogy az amiloid-béta fehérje termelődése befolyásolja bizonyos zsírok, különösen a szulfatidok néven ismert lipidek szintézisét, de ez a kapcsolat fordított irányban is működik: a szulfatidok mennyisége is mediálja az amiloid-béta mennyiségét. Ez a kétirányú kölcsönhatás nagy jelentőségű lehet az Alzheimer-kór kutatásában, mivel már régóta ismert, hogy Alzheimer-kóros betegek agyában furcsa módon a szulfatidok szintje igen alacsonyra csökken, az amiloid-béta szintje pedig megemelkedik.

“Tanulmányunk az amiloid prekurzor fehérje (APP; amyloid precursor protein) feldolgozásának egy eddig ismeretlen fiziológiai aspektusát azonosította, és ez azért jelentős, mert az APP az agyban kulcsszerepet játszik a lipidek, különösen a szulfatidok metabolizmusának szabályozásában. A szulfatidok olyan speciális zsírok, amelyek jelen vannak az általunk elfogyasztott élelmiszerekben, de a szervezet maga is képes előállítani őket. Kísérletes módszerekkel sikerült kimutatnunk, hogy az amiloid-béta-termelés befolyásolja a szulfatidok képződő mennyiségét és fordítva. Eredményeink azt mutatják, hogy az amiloid-béta előállításához a prekurzor fehérje hasítása egy másik fehérjefragmentum, a körülbelül 50 aminosav hosszúságú AICD (APP IntraCellular Domain) felszabadulásához is vezet. Az AICD viszont gátolja a Gal3st1/CST enzim expresszióját, amely központi szerepet játszik a szervezet saját szulfatidszintézisében” - foglalta össze a legfontosabb eredményeket Grimm professzor.

A német kutatókat különösen az érdekli, hogy az étrend és az életmód milyen hatással lehet a betegségre. “Az olyan tényezők, mint a dohányzás negatívan befolyásolhatják a szulfatidszintet, míg a szervezet megfelelő K-vitamin-ellátottságának biztosítása vagy bizonyos tengeri herkentyűk fogyasztása pozitív hatással lehet rá. Mostani eredményeink az Alzheimer-kór elleni küzdelemben a megelőző és terápiás stratégiák kidolgozásának lehetséges megközelítéseire világíthatnak rá” - fejtette ki Hartmann professzor.

A tanulmány hangsúlyozza a szulfatid-homeosztázist és az amiloid-béta képződést egyaránt szabályozó biokémiai körfolyamat fontosságát, és rámutat arra, hogy ez a szabályozási kör az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél hibásan működik.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Alzheimer's research: New study uncovers previously unknown processes in fat metabolism

A bidirectional link between sulfatide and Alzheimer’s disease

Irodalmi hivatkozás:

Valerie Christin Zimmer et al, A bidirectional link between sulfatide and Alzheimer's disease, Cell Chemical Biology (2023). DOI: 10.1016/j.chembiol.2023.10.021

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.