hirdetés

Neuroinflammáció és az Alzheimer-kór neuropszichiátriai tünetei

Új kutatási eredmények szerint az agyban kialakuló gyulladás mértéke a meghatározó az Alzheimer-kór neuropszichiátriai tüneteinek, a szorongásnak, agitáltságnak és depressziónak a kialakulásában.

hirdetés

A JAMA Network Open folyóiratban november 27-én jelent meg a University of Pittsburgh kutatóinak cikke, amelyben az Alzheimer-kóros betegeknél gyakori neuropszichiátriai tünetek okának elsősorban az agyban kialakuló neuroinflammációt, és nem az amiloid- és tau-patológiát jelölik meg.

A kutatás eredményei további alátámasztást nyújtanak a neuroinflammációnak az Alzheimer-kór progressziójában játszott szerepére vonatkozóan, fő megállapítása pedig, hogy a betegség neurológiai tüneteit célzó terápiák kifejlesztéséhez a gyulladást megelőző kezeléseken keresztül vezet az út.

“Az olyan neuropszichiátriai tünetek, mint az ingerlékenység, a nyugtalanság, a szorongás és a depresszió az Alzheimer-kórban szenvedő betegek legnehezebben kezelhető tünetei közé tartoznak. Nehezen kontrollálhatók, nincs egyértelmű okuk, és megnehezítik a családok számára, hogy jelentős külső támogatás igénybevétele nélkül tudjanak gondoskodni szerettükről” - nyilatkozta az első szerző, Dr. Cristiano Aguzzoli. “Mostani kutatásunkban első ízben mutatjuk ki, hogy az agyban bekövetkező gyulladás a felelős ezekért a neuropszichiátriai tünetekért.”

Egy korábbi, 2023-as tanulmányában ugyanez a kutatócsoport már leírta, hogy az agyi gyulladás kritikus lépés a betegség progressziójának beindulásában, olyannyira, hogy mértéke előre jelezheti, hogy mely kognitívan még nem károsodott idős személyeknél nagyobb a kockázat az Alzheimer-kór tipikus tüneteinek kialakulására. Korábbi kutatásukban utaltak a neuroinflammáció fontosságára az Alzheimer-kór patológiájának kaszkádjában, ahová a más kulcsfontosságú tényezők, köztük az amiloid béta és a tau patológiás eltérések is tartoznak.

A mostani új eredmények az első alapos bizonyítékot szolgáltatják arra, hogy az agyban kialakuló neuroinflammáció a közvetlen oka az Alzheimer-asszociált demenciákat gyakran kísérő neuropszichiátriai tüneteknek. Ebben a vizsgálatban a kutatók 109 olyan idős emberrel dolgoztak, akik többségénél még nem volt kimutatható kognitív károsodás, viszont legtöbbjüknél pozitív volt az amiloid és a tau patológia is. A neuroinflammáció, az amiloid béta és a tau szintjének agyi képalkotó eljárásokkal történő meghatározásával, valamint ezeknek tényezőknek a neuropszichiátriai tünetek súlyosságával történő összehasonlításával a kutatók megállapították, hogy a mikroglia aktivációja szoros összefüggésben állt számos neuropszichiátriai tünettel, beleértve az alvászavarokat és az agitáltságot. Míg az amiloid és a tau fehérjék szintje önmagában előrejelezte a neuropszichiátriai tüneteket, úgy tűnt, hogy a neuroinflammációnak további hatása van. A neuroinflammáció mértéke mutatta a legszorosabb összefüggést a betegek hangulatváltozásaival: a gondozók és/vagy családtagok szerettük gyors hangulatingadozásairól számoltak be, amelyek a teljes nyugalomtól a sírásig vagy a dühkitörésekig terjedtek - ez az Alzheimer-kór egyik gyakori tünete. Azoknál a személyeknél, akiknek a gondozói nagyobb mértékű stresszről számoltak be gondozásuk során, nagyobb mértékű agyi gyulladás volt tapasztalható.

Összességében a tanulmány egyre több bizonyítékot szolgáltat a neuroinflammáció szerepéről a betegség előrehaladásának korai szakaszában, amikor a betegek neuropszichiátriai tünetei, például a túlzott ingerlékenység általában kialakulnak. A szerzők azt is sugallják, hogy az Alzheimer-kór megelőző terápiájaként a neuroinflammáció kezelését értékelő klinikai vizsgálatokban a kezelés hatékonyságának egyik mérési módjaként nyomon lehetne követni a neuropszichiátriai tüneteket is. A fordított logika is igaz: a kifejezetten a gyulladásra ható gyógyszerek potenciálisan segíthetnek csökkenteni a neuropszichiátriai tünetek súlyosságát és enyhíthetik az ápolók által tapasztalt pszichológiai terhek egy részét, javítva ezzel a betegek hatékony ellátását, támogatását.

“Mivel mind a neuroinflammáció, mind a neuropszichológiai rendellenességek a demencia több más típusában, köztük a Parkinson-kórban is gyakoriak, együttműködésre léptünk a világ számos pontján dolgozó kutatóval annak érdekében, hogy ezeket az eredményeket a többi betegségre is kiterjeszthessük” - nyilatkozta Dr. Tharick Pascoal, a cikk egyik vezető szerzője.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Irritability, agitation and anxiety in Alzheimer's patients caused by brain inflammation, study says

Neuropsychiatric Symptoms and Microglial Activation in Patients with Alzheimer Disease

Astrocyte reactivity influences amyloid-β effects on tau pathology in preclinical Alzheimer’s disease

Microglial activation and tau propagate jointly across Braak stages

Irodalmi hivatkozás:

Neuropsychiatric Symptoms and Microglial Activation in Patients with Alzheimer Disease, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.45175. doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2023.45175

hirdetés
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.