hirdetés

Őssejtbeültés stroke után

A stroke-on átesett betegek - legalább részben - visszanyerhetik mozgás- és beszédkészségüket az agyukba injektált őssejtek segítségével.

hirdetés

Úgy tűnik, alábecsüljük az agy regenerációs képességét. Gary Steinberg, idegsebész professzor vezette kutatócsoport a Stanford Egyetemen 18 betegen vizsgálta a genetikailag módosított injektálható őssejtek biztonságosságát és hatékonyságát. A betegek a vizsgálatot megelőző 6-36 hónapban szenvedtek stroke-ot és állapotuk a rehabilitációval már nem javult tovább. A Stroke-ban (http://stroke.ahajournals.org/content/early/2016/06/02/STROKEAHA.116.012995.long) megjelent tanulmány szerint minden vizsgált betegnél jelentős javulást hozott az őssejtkezelés.

A fázis 1-2 A vizsgálatban a kutatók 2 egészséges donor csontvelőjéből származó mezenchimális őssejteket használtak, amelyeket genetikailag úgy módosítottak, hogy időlegesen kifejezzék a notch receptorok egy darabját (a notch jelátviteli út fontos szerepet játszik az embrionális fejlődésben  továbbá a felnőtt szervezetek sejtdifferenciálódásának szabályozásában).

Minden beteg periinfarktusos agyrégiójába 2,5 × 106, 5,0 × 106 vagy 10 × 106 sejtet implantáltak sztereotaxikusan. Bár pontosan nem tudni, hogy ezek a sejtek mit csinálnak, de – a korábbi feltételezésekkel szemben- egészen biztosan nem alakulnak neuronná és nem állítják helyre az idegpályákat. Valójában nagyon hatékony növekedési és angiogenetikus faktorokat termelnek , továbbá olyan molekulákat és fehérjéket, amelyek segítik a plaszticitást – a felnőtt agyat az újszülött agyához hasonló struktúrává alakítják, amelynek működése nagyon jól helyreáll egy stroke után.

Ezen őssejtek különleges tulajdonsága, hogy rövid ideig élnek (állatkisérletekben a beültetett sejtek csak egy hónapig voltak észlelhetők az agyban), de az általuk előidézett változások tartósak, Steinbergék vizsgálatában a 2 éves követési periódus alatt mindvégig fennmaradtak.

Bár a kezelésnek voltak mellékhatásai (leginkább a műtéttel járó fejfájás), ezeket nem az őssejtek okozták, és nem voltak súlyosak. A kutatást a fázis 2B vizsgálati szinten folytatják 156 beteg bevonásával, akik egyharmada részesül majd álkezelésben.

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.