hirdetés

Rákgyógyszer hatást gátló baktériumok

A mikrobiom kutatása során felfedezték, hogy egyes baktériumok gátolhatják a gyógyszerek hatásait, ami különösen a rákterápia esetén járhat igen súlyos következményekkel.

hirdetés

A gyógyítás hosszú évek óta a személyre szabott medicina felé halad, hisz ugyanazon betegség az egyes emberekben rendkívül eltérő lefolyású lehet,És hasonlóképp igaz ez a gyógyszerekre is, egy adott terápiás szer az egyik beteget meggyógyítja, míg a másik esetén- aki ugyanazon tünetekkel küszködik- esetleg teljesen hatástalan marad.

A betegségek természetének jobb megértése és a gyógyítására alkalmas kezelések megtalálása érdekében a genetikai vizsgálatok, a biomarkerek keresése és a sejtfelszíni receptorok és a sejtfelszíni struktúrák egyéb jellegzetességeinek kutatása is nagy erőkkel folyik.

A  fentiek alátámasztására csak egy igen fontos és jól ismert példát említünk, az emlőrák sejtek felszínén található HER2/neu fehérjét. Ha ebből sok termelődik, a betegség nagyon agresszív lehet. Szerencsére sikerült egy Herceptin (trasztuzumab)nevű antitestet kifejleszteni, amely specifikusan ehhez a HER2/neu sejtfelszíni fehérjéhez kötődve megakadályozza a daganatsejt növekedését. A HER2 sejtfelszíni fehérjével nem rendelkező (hormon receptor negatív) nőkben ez a gyógyszer hatástalan.

A gyógyszerek hatáskülönbségének, esetleges hatástalanságának további fontos oka az emberi szervezetben/szervezeten élő mikrobiom különbözősége.

Az emberi szervezet sejtjeinek fele baktériumsejt, legnagyobb tömegben az emésztőrendszerben élnek. Az evolúció során otthonra leltek belünkben és nagyon fontos szerepet töltenek be. Figyelik a kórokozókat, segítik az emésztést, vitaminokat és tápanyagokat biztosítanak az ember számára sőt még a szellemi teljesítményünkre, hangulatunkra, érzelmi állapotunkra is kihatnak, s egyre újabb és újabb fontos szerepükre derül fény. Például arra, hogy a gyógyszerek hatását, a terápia sikerességét is befolyásolják.

Ravid Straussman molekuláris biológusa (Weizmann Institute of Science, Israel) hosszú ideje kutatja a terápia rezisztenciát az onkológiában. Harvardi kollegájával Todd Golub-bal egy mostani közleményükben leírták, hogy bizonyos bektériumok képesek megvédeni a daganatsejteket a kemoterapeutikumok támadásától. Régóta feltételezték, hogy a tumor sejtek közelében lévő nem malignus sejtek működése felelős ezért a terápia rezisztenciáért. Kisérleti körülmények között erre bizonyítékot is találtak, bőrfibroblasztokat hasnyálmirigy tumorsejtekkel együtt tenyésztve a sejttenyészethez adott gemcitabin nem volt képes elpusztítani a daganatsejteket. A tudósok azt találták, hogy a tenyészet fibroblasztokat mikoplazma baktérium fertőzés érte. Ezek a baktériumok a citidin dezamináz enzim (CDD) segítségével lebontották a gemcitabint, és ez okozta a kemoterápiás szer hatásának elmaradását. Más kutatók viszont arra mutattak rá, hogy baktériumok felelősen az irinotecan kemoterápeutikum okozta súlyos hasmenésért is. Ezek a baktréiumok képesek a kemoterápiás szerhez kötött cukor lebontására, ami rendkívüli mértékben megnöveli a szer toxicitását, az nem bomlik le elég gyorsan a májban, viszont károsítja a beleket.

Arra is találtak bizonyítékokat, hogy a keringési megbetegedések és a Parkinson-kór terápiájának sikerességét is befolyásolják a baktériumok. A Helicobacter pylori például gátolja a Parkinson-kór kezelésére szolgáló levadopa felvételét a sejtekbe. A Science-ban a közelmúltban megjelent egyik cikkben pedig azt ismertették, hogy a hüvelygélhez HIV-profilaxis céljából adott tenofir nem hat, ha a nők hüvelyflórája Gardnerella baktériummal fertőzött. Ez a baktérium ugyanis lebontja és ilymódon hatástalanítja a gyógyszerkészítmény aktív hatóanyagát a tenofirt.

Természetesen miközben egyre újabb bizonyítékokat találnak a baktériumok terápia módosító hatásairól, azt is nagy erőkkel kutatják, hogyan lehet ezeket a baktériumokat megfékezni..

A vastagbélben Eggerthella lenta baktérium a digoxin hatását képes gátolni. Egerek étrendjének megváltoztatásával sikerült elérni, hogy a táplálékukhoz adott arginin aminósav visszaállítsa a digoxin hatását, azzal, hogy gátolja a baktérium digoxint gátló génjének aktivitását.

A Symberix  start up cégnek az irinotecan kezelés baktérium okozta mellékhatásainak csökkentésére alkalmas módszere megkapta az engedélyt a klinikai kipróbálásra, de a cég, egyéb mikrobiom alapú nem antibiotikus kezelések kifejlesztésén is dolgozik. A daganatos betegek antibiotikus kezelése azért is problémás, hisz az antibiotikumok számos hasznos baktériumot is károsítanak. Strausmannék azt is kimutatták, hogy az oxaliplatin citosztatikum hatásához nélkülözhetetlenek a bélben élő baktériumok. A daganatok kisérleti immunterápiájában alkalmazott CpG oligonukleotidokról is igazolták, hogy hatásukhoz bizonyos speciális baktériumok szükségesek, amelyek a feltételezések szerint a tumor nekrózis faktor termelésére serkentik az immunrendszert.

Az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia különösen veszélyes a daganatos betegek számára. Ezért lenne nagy jelentőségű olyan anyag feltalálása, amely gátolná a baktériumok gyógyszerhatást gátló enzimjeinek működését.

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.