hirdetés

Rákkeltő anyagok a gyerekruhákban

A Greenpeace összesen 27 ország 140 ruházati termékét vizsgálta meg alaposan laboratóriumban, s nagy márkák is elbuktak a vizsgán: a ruhák kétharmada súlyosan egészségkárosító anyagokat tartalmazott.

hirdetés

A Greenpeace összesen 27 ország 140 ruházati termékét vizsgálta meg laboratóriumban, s nagy márkák is elbuktak a vizsgán: a ruhák kétharmada súlyosan egészségkárosító anyagokat tartalmazott. Nálunk összesen négy márkaüzletben vásároltak mintadarabokat, melyből három ártalmas anyagokat tartalmazott. A kutatás háromféle vegyülettípusra terjedt ki, melyek az Európai Unión belül rég be vannak tiltva, de Dél-Ázsiában, ahol a nemzetközi ruhamárkák olcsón készíttethetik ruháikat, még nem: vizsgálták a rákkeltő anyagokká lebomló azofestékek szintjét, a hormonkárosító ftalátokat és nonil-fenol-etoxilátokat, melyeket a textilek kikészítésénél alkalmaznak. A vizsgált négy hazai minta közül egyedül a gyermekalsónemű volt mentes káros anyagoktól, a gyermekfarmer anyaga viszont a háromból két veszélyes vegyületet is nagy mértékben tartalmazott.

Ruhaipari vegyszerek

A ruhagyártáskor alkalmazott rengeteg vegyszer nem csak a ruhaipari munkások egészségét, hanem viselőjükét is. A ruhagyártás folyamatában nemcsak a Greenpeace által vizsgált háromféle vegyület, hanem a DNS-károsító, allergén formaldehid, a rákkeltő bróm-, króm- és klórvegyületek, nehézfémek, kőolajszármazékok, rákkeltő oldószerek is felbukkannak. Mint említettük, ez azért lehetséges, mert az európai vagy amerikai szabályok nem vonatkoznak a kínai, bangladesi, thaiföldi, pakisztáni, indiai vagy törökországi gyárakra. Mivel még a neves márkák termékei között is alig találunk olyat, amely nem a távol-keleti országokban készült, tanácsos a ruhadarabokat használat előtt többször alaposan átmosni (persze a cipők esetén ez nehezen valósítható meg), így „csak” környezetünket károsítjuk a kemikáliákkal.

Alternatíva: biopamut és biogyapjú

A biopamut gyártásánál csak olyan gyapotot használnak, melyet nem műtrágyáztak, nem kezelték emberi szervezetre káros vegyszerekkel, és a használt festékek is növényi vagy állati eredetűek, illetve káros vegyszerektől mentesek. A biogyapjúnál az állatok tartására is odafigyelnek, a birkák ökolegelőt kapnak növekedésserkentők helyett, a gyapjú pedig nem megy át a mesterséges és káros optikai fehérítésen sem. Az Öko-Tex Standard 100 címke garantálja, hogy az adott ruha mentes a veszélyes vegyi anyagoktól, pH-semleges és még színtartó is, vagy a Naturtextil IVN jelzést, mely azt jelöli, hogy a ruha szigorúan bio művelésű természetes szálakból készült, ártalmas anyagoktól mentesen. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor már azzal előbbre jutottunk, ha hazai gyártóktól vásárolunk, mivel itthon sokkal szigorúbb szabályok érvényesek, mint Keleten.

 

Forrás: life.hu

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.