hirdetés

Sérült fémhalogén lámpa okozta fotokeratoconjunctivitis

Sérült fémhalogén lámpákkal megvilágított politikai gyűlés résztvevői között keratoconjunctivitis járvány tört ki Indiában.

hirdetés

2016. nyarán egy nyugat-indiai egészségügyi központból bejelentés érkezett közel 90 pácienről, akik vörös szem és elmosódott látás miatt fordultak orvoshoz. Egy nappal korábban a betegek egy helyi politikai vezető tiszteletére rendezett gyűlésen vettek részt. A vizsgálatok kiderítették, hogy a résztvevő 750 fő közül 92 fő (12%) mutatta keratoconjunctivitis tüneteit:szemvörösség, könnyezés, duzzadt szemhéj, fényérzékenység, idegentest-érzés. Wagh és munkatársai a gyűlés szervezőitől begyűjtött lista alapján mind a 750 résztvevőt kikérdezték annak érdekében, hogy adatokat gyűjtsenek be életkorukról, nemükről és arról, hol ültek a teremben, a szemtüneteik jellegéről és azok fellépésének időpontjáról. Mindegyik azonosított pácienst ugyanaz az orvos vizsgálta meg.

Az MMWR-ben publikált nyomozás megállapította, hogy a tünetek jelentkezését megelőző napon egy két órás gyűlést tartottak egy ideiglenes fedett csarnokban. A megvilágítást hat darab fém halogén lámpa biztosította a talajtól 3 méteres magasságban oszlopokhoz rögzítve. Két lámpa a szószék dobogóján volt az előadók, további négy pedig a dobogó előtt, a közönség felé fordítva. Sem étel, sem pedig ital nem került felszolgálásra az eseményen.

A 750 résztvevő közül 92 (12%) tüneteinek alapján keratoconjunctivitist diagnosztizáltak. A 92 fő között elsősorban a lámpák fénysugarához közel esők szerepeltek: az eseményen megjelenő (a dobogón álló) mind a 16 képviselő, valamint az első öt sor 180 főt számláló közönségéből 76 fő (ők a fényforrásoktól kb. 4-8 méterre ültek). A közönség középső vagy hátsó soraiban (a lámpáktól több, mint 10 méterre), illetve a dobogó oldalán ülők közül senkinél sem jelentkeztek tünetek. A kötőhártya-gyulladás tünetei egyaránt előfordultak férfiakban és nőkben is. Minden páciens szemvörösségről, fényérzékenységről, duzzadt szemhéjról, könnyezésről, és elmosódott látásról számolt be. További tünetek: szemfájdalom (62 fő [67%]), ideiglenes látásvesztés (65 [71%]). Szemészeti vizsgálat során 21 páciens (23%) szaruhártya-ödéma jeleit mutatta. A 92 beteg közül 34 (37%) esetében a tünetek már az esemény alatt jelentkeztek, 11 fő (12%) esetében a gyűlést követő 1 órán belül, 47 főnél (51%) pedig a panaszok a gyűlést követő 1-3 órán belül mutatkoztak.

A vizsgálat során kiderült, hogy tévesen olyan fémhalogén lámpákat használtak, melyeket egy krikett stadion megvilágítására vásároltak, és nem voltak ajánlottak beltéri használatra. Ezt a világító eszközt egyébként alacsony ára miatt gyakran alkalmazzák átmeneti világításhoz is. Ráadásul a hat fém halogén lámpa közül négy hibás volt. A fémhalogén lámpák egy elektromos ívet termelnek, mely higany és fém-halogén gázok keverékén halad át, intenzív fényt kibocsátva. A lámpáknak van egy, az ívcsövet körülvevő, bevonatos külső üvegburája, mely az ultraibolya fény szűrésére szolgál. A négy sérült lámpának a külső üvegburája törött volt. Törött külső üvegburájú fém halogén lámpák ultraibolya fényt bocsátanak ki, ez keratoconjunctivitist okozhat.

Az ilyen lámpákat kezelő személyek figyelmét fel kell hívni a sérült lámpák használata miatt jelentkező egészségügyi kockázatokra. A betegek tüneti kezelésben részesültek.

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.