hirdetés

Szájvíz természetesen

A dentális plakk és a fogínygyulladás kezelésére használt szájvizek klórhexidin tartalma kiváltható egy azonos hatékonyságú növényi hatóanyaggal. 

hirdetés

A klórhexidin a szájhigiénében a vérző íny, ínygyulladás megelőzésére és kezelésére használt hatóanyag, amely megbontja a baktériumokból álló biofilmet és 8-12 órán át megakadályozza annak ismételt kialakulását. Ritkán, de előfordul vele szemben allergia. Hosszantartó alkalmazásának gyakori mellékhatása a fogak és nyálkahártya barnás elszíneződése, főleg a kezelés elején ízérzékelés zavara. Nem közismert, hogy a számos fogkrémben megtalálható nátrium-lauril-szulfát gátolja a klórhexidin hatását, ezért legalább 1 órának el kell telnie a használatuk között. A növényi hatóanyagok népszerűsége miatt hasonló hatékonyságú alternatívák kutatása folyik. Az ayurvédikus és tradicionális tibeti gyógyászatban is használt Terminalia chebula, haradnak is nevezett fa gyümölcsének hatóanyagát és a klórhexidinnek a nyál pH-jára valamint a periodontális egészségre gyakorolt hatását vizsgálták indiai kutatók egy 2 hetes randomizált vizsgálatban három párhuzamosan kezelt csoporttal. A szájvizeket két héten keresztül, naponta kétszer alkalmazták a dentális plakk, illetve a fogínygyulladás kezelésére. A tanulmány 78 páciens bevonásával készült el, a hatékonysági változókat a 0., a 7., és a 14. napokon mért periodontális indexszámok (gingivális index (GI); plakk index) alapján határozták meg. Huszonhat résztvevő klórhexidines szájöblítőt használt, ugyanennyien Terminalia chebula szájvizet, és további huszonhat páciens sóoldatot. A Terminalia chebula, valamint a klórhexidines szájvíz is szignifikánsan csökkentette a klinikai paramétereket, a két csoport között nem észleltek szignifikáns eltérést. 

 

Forrás. Phytotherapy Research 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.