hirdetés

Székrekedés

A székrekedés gyakori panasz, melyet rövidebb vagy hosszabb ideig, eny­hébb vagy súlyosabb formában szinte mindenki megtapasztalt már leg­alább néhány alkalommal életében. Idült székrekedésről akkor beszélünk, ha a szokásosnál ritkábban történik székürítés, a székürítés nehezített, kemény, darabos széklet ürül, esetleg a székleten vércsík jelenik meg. Egyé­nenként változó, milyen gyakoriságú, mennyiségű és állagú székletürítés tekinthető normálisnak, ám definíció szerint a heti háromnál kevesebb székletürítés tekinthető székrekedésnek, amikor is a bélsár kemény, száraz, nehezen, esetleg fájdalmasan ürül.

hirdetés

Nemzetközi statisztikai adatok alapján az átmeneti vagy tartós székrekedés előfordulási aránya az átlagnépességben 12% és 20% közé tehető, a magasabb elő­fordulási arányok inkább az idősebb korosztályra jellemzőek.

Bár sokan az élet, ezen belül is az idős kor „természetes” velejárójának tekintik a székrekedést, fontos foglalkozni ezzel a panasszal. A tartósan fennálló székreke­dés ugyanis akár jelentős mértékben is ronthatja az érintettek életminőségét, emellett szövődmények forrása is lehet. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a székrekedés akár komoly szervi baj tünete is lehet.

 

A SZÉKREKEDÉS OKAI

 

Kialakulási mechanizmusa szerint a székre­kedésnek nagyon sokféle típusa van, mégis leggyakoribb oka, hogy a béltartalom túl­ságosan lassan továbbítódik a bélrendszer­ben, így fokozottan szívódik belőle vissza víz, emiatt a széklet túlságosan kemény, szárazzá, darabossá válik, ami aztán meg­nehezíti a kiürítését.

Ennek hátterében meghúzódhat a bélfal beidegzési zavara, mely ineffektív bélműkö­déshez vezet, de előfordulhat az is, hogy valamilyen mechanikai akadály áll a bélsár továbbhaladásának útjában. Idegi eredetű székrekedés többféle betegség (pl. szklerózis multiplex, Parkinson-kór, gerincvelő-sérülés, sztrók) következménye lehet. Mechanikai akadályt képezhetnek például a jó- vagy rosszindulatú daganatok, szűkület, aranyér, bélen kívüli elváltozásból eredő benyomat.

Hormonális tényezők játszanak szere­pet többek között a cukorbetegséghez, pajzsmirigy-alulműködéshez (hipotireózis), mellékpajzsmirigy-túlműködéshez (hiperparatireózis) és várandóssághoz társuló székrekedés kialakulásában, bár ez utób­biban a növekvő méh okozta mechanikai akadályozottság is közrehathat.

Ezen túlmenően nem ritka, hogy sem­milyen mechanikai vagy funkcionális eltérés nem mutatható ki a székrekedés okozója­ként. Ilyen helyzet állhat elő például az úgy­nevezett irritábilis bél szindróma nevű beteg­ségben, melyben a székrekedés előfordulhat önmagában vagy hasmenéssel váltakozva is.

 

SZÉKREKEDÉSRE HAJLAMOSÍTÓ TÉNYEZŐK

 

Gyakrabban alakulhat ki székrekedés, ha az alábbi tényezők közül egy vagy több fennáll (a rizikófaktorok számának emelkedésével a székrekedés esélye is növekszik): idős kor, női nem, folyadék-hiányos állapot (csökkent folyadékbevitel), rostban szegény étrend, mozgásszegény életmód, bizonyos gyógyszerek (pl. nyug­tatók, opioid fájdalomcsillapítók, egyes antidepresszívumok és vérnyomáscsök­kentők) szedése, egyes mentális betegsé­gek (pl. depresszió, evészavarok).

 

A SZÉKREKEDÉS TÜNETEI

 

A székrekedés egyes tüneteit a bevezető­ben már érintőlegesen említettük, ám most vegyük sorra ismét:

 

heti székürítések száma háromnál kevesebb

kemény, száraz, darabos széklet ürül

a széklet kiürítéséhez erőlködés szükséges

székürítés után olyan érzés marad vissza, mintha a végbél nem ürült volna ki teljesen

az eredményes székürítéshez külön­féle manipulációk lehetnek szükségesek, például a hasfalra kézzel gyakorolt nyomás.

Amennyiben a fenti tünetek 3 hónapon túl is tartósan vagy rendszeresen visszatérően fennállnak, idült székrekedésről beszélünk.

Mindenképpen keresse fel orvosát, ha tisztázatlan okú, korábban nem tapasztalt székrekedése jelentkezik, illetve a székre­kedés tartósan fennáll vagy súlyosbodik.

 

A SZÉKREKEDÉS SZÖVŐDMÉNYEI

 

A székürítés rendezése azért is fontos, mert tartós fennállása különböző nem kívánt kö­vetkezményekkel járhat.

Ilyen lehet a végbélnyílás körüli vénák tágulata (aranyér), melyek fájdalmat okoz­hatnak és időnként vérezhetnek is.

A kemény, száraz széklet a végbélnyí­láson áthaladva azt felsértheti, fájdalmas, vérző berepedéseket (fisszúrákat) okozva. A hámsérülések elfertőződése gyulladás, súlyos esetben végbél körüli tályogok kiala­kulásához vezet.

A száraz székletrögök a végbélbe ékelődve mechanikai akadályt képezhetnek, mely az ürülés akadályozása révén akár bél­hűdéshez (ileuszhoz) is vezethetnek.

Az akadályozott ürülés és az ennek le­győzése érdekében kifejtett erőlködés nyo­mán a végbél előeshet, ami már sebészeti beavatkozást tehet szükségessé.

 

A SZÉKREKEDÉS KIVIZSGÁLÁSA

 

A kivizsgálás legfontosabb feladata annak tisztázása, hogy a székrekedés hátterében áll-e valamilyen jól körülírható ok, illetve a székrekedés nem valamilyen betegség tünete-e.

 

A SZÉKREKEDÉS KEZELÉSE

 

Az ok feltárása és lehetőség szerinti terápiája mellett fontos a tüneti kezelés, a rend­szeres és könnyű székürítés biztosítása.

 

Az életmód megfelelő módosítása

Az elégtelen folyadékbevitel önma­gában is székrekedésre hajlamosít, ezért napi 1,5–2 liter folyadék bevitele ajánlott.

A táplálékban lévő rostok lényegében változatlan formában ürülnek a széklettel, így úgynevezett ballasztanyagként növe­lik a széklet tömegét, a beleket fokozott aktivitásra késztetik, valamint vízmegkötő képességüknél fogva lágyítják a székletet. Ezért egyen rostban gazdag élelmiszere­ket, babot, borsót, lencsét, teljes kiőrlésű gabonákat, zöldséget, gyümölcsöt, aszalt gyümölcsöt, szilvát, szilvalekvárt. A napi rostbevitelnek legalább 30 grammnak kell lennie.

A fizikai inaktivitás is székrekedés kialakulását segíti elő, ezért ügyeljen arra, hogy naponta legalább 30–60 percnyi test­mozgást végezzen.

 

Rendszeres székürítési rutin kialakítása

A székrekedés megelőzése szempontjából rendkívül fontos a rendszeres székletürítés, lehetőség szerint a napnak mindig ugyan­azon szakában. Erről különösen a túlságo­san elfoglalt, hajszolt életmódot folytató emberek hajlamosak megfeledkezni. Pedig ha a székürítés a szokott időben elmarad, akkor a végbélben pangó bélsárból to­vábbi víz szívódik vissza, ami a székletet keménnyé, szárazzá teszi, így az ürítés nehezítettsége révén kialakíthatja a szék­rekedés ördögi körét.

De a rendszertelen székürítés okozta székrekedés fokozott kockázata áll fenn a korlátozott mozgásképességű vagy men­tálisan sérült betegek esetében is.

A legjobb, ha a reggeli első étkezés utáni 30 percen belül keressük fel a mosdót a na­ponkénti rendszeres székürítés céljából.

 

Probiotikumok alkalmazása

A megfelelő életmód kialakítása mellett kiegészítő módszerek is szóba jöhetnek, például probiotikumok alkalmazása.

 

Gyógyszeres kezelés

A székrekedés gyógyszeres kezelése has­hajtó hatású gyógyszerek alkalmazását jelenti, melyek különböző úton fejthetik ki hatásukat. Emellett a székelési görcsös fájdalmak enyhítése céljából görcsoldók is alkalmazhatók.

A hashajtó hatású készítmények egy része a székletet lágyítja, míg mások nö­velik annak tömegét. Az ozmotikus típusú hashajtók vizet kötnek meg, ezzel az imén­ti két követelménynek egyszerre tesznek eleget. Fontos tudni, hogy ozmotikus hashajtók szedése mellett bőséges folya­dékfogyasztás szükséges. Ezen túlmenően vannak közvetlenül a bélfalra, illetve annak simaizomzatára ható készítmények is.

A kezelés időtartamát az adott beteg kö­rülményeinek megfelelően kell megszabni, ez orvos feladata. A szerválasztásnál szüksé­ges figyelembe venni a készítmények eset­leges mellékhatásait és az egyéb gyógysze­rekkel való kölcsönhatást. A betegek jelentős részénél a készítményeket folyamatosan kell alkalmazni, a lehető legkevésbé drasztikus gyógyszer használatára törekedve.

A hashajtók hatásaival nemcsak élni, hanem visszaélni is lehet. A nem megfelelő ideig vagy dózisban történő hashajtósze­dés nyomán nem kívánt következmények jelentkezhetnek (pl. só- és folyadékház­tartás felborulása, görcsös gyomor- és bélpanaszok, szívritmuszavarok, allergiás reakciók).

 

Biofeedback, sebészeti terápia

A konzervatív terápia kiegészítéseként, il­letve annak kudarca esetén biofeedback kezelés vagy műtét is szóba jön.

 

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[287726] galéria
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.