hirdetés

Szintetikus biológia a mindennapjainkban

Az új funkciókkal bíró biológiai rendszerek élőlények tervezése és létrehozása az elmúlt években átlépett a fejlődés egy kritikus fázisán: már nemcsak érdekes elméleteket produkál, de egyre több való világbeli alkalmazást is. 

hirdetés

Mint Zhanar Abilés munkatársai összefoglaló cikkükben (Synthetic biology for therapeutic applications; Molecular Pharmaceutics) bemutatják, egyre több célból használják a szintetikus biológiát az orvoslásban is, így a betegségek mechanizmusainak megismerésében, gyógyszerfejlesztésben és -termelésben, vakcinafejlesztésben, továbbá fertőző betegségek, tumorok és metabolikus betegségek kezelésében.

A szilikon idejétmúlt, aki ma kellően tájékozott a programozók világában, az szénnel dolgozik, pontosabban DNS-sel, a kódok legősibb és legelegánsabb változatával, írja Glen Martin a Berkeley Egyetem magazinjában. Ami talán még érdekesebb: a szintetikus biológia alapvető technológiája ma már annyira elterjedt és hozzáférhető, hogy egy okosabb ember otthonában is, vagy az USA-ban terjedőben lévő közösségi laborokban is felhasználhatja azokat különféle mesterséges élőlények létrehozására (ilyen közösségi labor pl. a Szilikonvölgyben a bioCURIOUS).

Jobban szeretem az „elérhető/hozzáférhető biológia” kifejezés használatát, mondja Nina DiPrimo a csináld-magad-biológia mozgalom (DIYbio: Do It Yourself biology) negyedévi lapjának, a BioCoder-nek a szerkesztője, és hozzáteszi: egy forradalom küszöbén állunk, ami ugyanolyan radikálisan át fogja alakítani az életünket, mint a komputer-forradalom, amikor az asztali számítógépek megjelenése mindent örökre megváltoztatott. A biológiai forradalom az életünk minden területére ki fog terjedni, nemcsak az ételeinkre és a gyógyszereinkre, de a művészetre, a szabadidő eltöltésére, a jogra, az üzletre és minden másra is.

A DIYbio mozgalom egyik központi célja olyan hardware-ek, eszközök kifejlesztése, amelyek egyszerű, könnyen hozzáférhető és olcsó alkatrészekből épülnek fel, így helyettesíthetik az iparban használatos méregdrága eszközöket. Glen Martin cikkében DiPrimo példaképp említi azt a képalkotót, aminek professzionális modellje 8.000 dollárba kerül, az otthoni változattal viszont pár dollárból lehet a DNS-kutatáshoz alapvető műveletet végezni, nukleinsavakat „fényképezni”, mindössze egy kartondoboz, egy kék LED és egy narancssárga filter kell hozzá, valamint egy okostelefon. A biohackerek egy része már ma sem csak játékra használja a szintetikus biológiát, DiPrimo maga is egy olyan céget vezet, amely orphan szereket, ritka betegségek kezelésére alkalmas gyógyszereket fejleszt (Perlstein Lab), konkrétan lizoszómális tárolási betegségek kezelésére.

Természetesen a nagy gyógyszercégek is alkalmazzák a szintetikus biológiát. Miután a tudósok feltárják egy növényi hatóanyag előállításáért felelős enzimatikus útvonal összes génjét, azok élesztőbe építhetők, így a hatóanyag olcsón szintetizálható.

Az egyik való világban is használatos, genetikailag módosított élesztővel előállíttatott termék az artemisinin, amit eredetileg egy ürömféle növényből, azArtemisia annua-ból vonnak/vontak ki, és ma a Sanofi gyártatja egy Bulgáriában lévő élesztőfarmon, írja a szintetikus artemisinin történetéről beszámoló cikkében a New Scientistben Colin Barras. Az élesztőgomba által termelt malária-ellenes szer olcsóbb és biztosabb forrás, mint a növényi eredetű, mondja a kifejlesztéséért felelős Jay Keasling, így a rászorulók jól járnak, viszont az ürömtermesztő parasztok rosszul, akiknek egyre inkább más megélhetési forrás után kell nézniük. A bioszintetikus artemisinin előnye még, hogy azt a gyártók csak olyanoknak adják el, akik nem monoterápiában árulják, hanem kombinációban más hatóanyagokkal, mivel így nehezebben alakul ki a kórokozó rezisztenciája.

Az élelmiszer- és illatszeripar is érdeklődik a szintetikus biológia iránt, olyannyira, hogy elképzelhető, tudtunkon kívül számos termékben már mi magunk is fogyasztjuk az így előállított táplálék-kiegészítőket, adalékanyagokat, íz- és illatanyagokat. Az Európai Unióban ugyanis a szabályozás szerint az élesztők által előállított verzió természetes anyagnak számít: mivel maga a genetikailag módosított élesztő nem kerül be a termékbe, a termék csomagolásán nem kell feltüntetni semmit.

Szintetikus biológiai úton előállítják a legdrágább fűszereket: a sáfrányt és a vaníliát, továbbá illóolajakat fejlesztenek (pl. vetiver, pacsuli, a rózsa és a citrusfélék illatanyagai, ámbra), hamarosan hozzáférhetők lesznek a stívia legízesebb és a növényben igen kis mennyiségben előforduló összetevőinek szintetikus változatai, és olyan cég is van, amelyik ránk maradt DNS-minták felhasználásával a jégkorszakban elpusztult virágok illatanyagait akarja élesztőkben megtermeltetni, de már ma is kapható élesztő által előállított resveratrol.

 

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.