hirdetés

Új citotoxikus készítmény több ráktípus kezelésére

Az CHMP pozitívan véleményezte a több ráktípus kezelésére szolgáló pegilált liposzómás Celdoxome (doxorubicin-hidroklorid) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) július 18-21-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a több ráktípus (áttétes emlőrák, előrehaladott petefészekrák, progresszív mielóma multiplex, AIDS-asszociált Kaposi-szarkóma) kezelésére szolgáló citotoxikus hatású, pegilált liposzómás formájú Celdoxome (Celdoxome pegylated liposomal, doxorubicin-hidroklorid, 2 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz) készítményre. A teljes indikáció szerint a Celdoxome alkalmazása az alábbi esetekben javallott:

- Monoterápiaként metasztatikus emlőkarcinómában fokozott kardiális veszélyeztetettség esetén.

- Előrehaladott ováriumkarcinóma kezelésére azokban az esetekben, amikor az első vonalú platina-alapú kezelés sikertelen volt.

- Bortezomibbal kombinációban, progresszív mielóma multiplex kezelésére olyan betegeknél, akik legalább egy korábbi kezelést kaptak, és már részesültek csontvelő-átültetésben, vagy arra nem alkalmasak.

- AIDS-hez társuló Kaposi-szarkóma (AIDS-KS) kezelésére, ha a CD4 szám alacsony (kevesebb, mint 200 CD4 limfocita/mm3) és kiterjedt nyálkahártyát vagy béltraktust érintő elváltozások állnak fenn. A Celdoxome alkalmazható, mint első vonalú szisztémás kemoterápia, vagy mint második vonalú kemoterápia AIDS-KS betegekben, ha az előzőleg alkalmazott vinka alkaloid, bleomicin és doxorubicin (vagy egyéb antraciklin) közül legalább kettőt tartalmazó kombinációs szisztémás kemoterápia mellett a betegség progrediált, vagy a beteg nem tolerálta azt.

A pegilált liposzómás Celdoxome kizárólag a daganatellenes kemoterápiában jártas onkológus szakorvos felügyelete mellett adható.

 

A hatóanyagról (doxorubicin-hidroklorid)

A Celdoxome hatóanyaga, a doxorubicin (ATC kód: L01DB01) egy citotoxikus hatású antraciklin típusú antibiotikum, melyet a Streptomyces peucetius var. caesius termel. A doxorubicin daganatellenes hatásának pontos mechanizmusa nem ismert. Általában úgy gondolják, hogy a DNS-replikáció, valamint az RNS és fehérjeszintézis gátlása a felelős a citotoxikus hatások többségéért. Ez feltehetően annak a következménye, hogy az antraciklin a DNS kettős spiráljának egymás melletti bázispárjai közé ékelődve megakadályozzák a nukleinsav-szálak replikációhoz szükséges szétválását. A készítményben a doxorubicin-hidroklorid olyan liposzómákba van zárva, melyeknek a felületére metoxipolietilén-glikolt (MPEG) kapcsoltak. Ezt az eljárást nevezik pegilálásnak, célja pedig, hogy megvédje a liposzómát attól, hogy a mononukleáris fagocita-rendszer (MPS) felismerje. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a liposzómák hosszabb ideig keringjenek a véráramban. A doxorubicin hatóanyagot már több engedélyezett szer is tartalmazza (például a Caelyx, engedély jogosultja: Baxter Holding B.V.), így az EMA által kiadott pozitív vélemény úgynevezett hibrid gyógyszernek tekinti a Celdoxome-ot, amelynél a komparátor készítménnyel történő összevetés során a hatóság a bioekvivalenciát és a megfelelő gyártási minőséget vizsgálta.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a júliusi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 18-21 July 2022

CHMP summary of positive opinion for Celdoxome pegylated liposomal

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.