hirdetés

Kemoterápia előtt és alatt ne szedjünk antioxidánsokat!

Az emlőrák kemoterápiás kezelése mellett szedett antioxidánsokat, vasat, B12 vitamint és/vagy omega-3 zsírsavat tartalmazó táplálékkiegészítők károsan hatnak a betegség kimenetelére.

hirdetés

A kemoterápia előtt vagy alatt bármilyen antioxidánst, A-, C- és E-vitamint, karotinoidot, illetve koenzim Q10-et szedő daganatos betegeknél 41%-kal nő a betegség kiújulásának esélye. A B12 vitamint, vasat és omega-3 zsírsavakat tartalmazó táplálékkiegészítőket fogyasztó betegeknél is szignifikánsan magasabb az emlőrák kiújulásának, illetve az emlőrákos halálozásnak a kockázata, a multivitaminok viszont nem befolyásolják a betegség kimenetelét.

Az elmúlt két évtizedben egyre szaporodtak azok a megfigyelések, hogy az antioxidáns étrendkiegészítők károsan hatnak a daganatos betegségek kimenetelére. Bár az eseményeket kiváltó mechanizmust nem ismerjük, de néhány vizsgálatban kimutatták, hogy az antioxidánsok melanomában és tüdőrákban elősegítik a távoli áttétek keletkezését. A Journal of Clinical Oncology-ban megjelent vizsgálatban Fázis III vizsgálatban dr. Christine B. Ambrosone (Roswell Park Comprehensive Cancer Center, Buffalo, New York) és munkatársai a Diet, Exercise, Lifestyle and Cancer Prognosis (DELCaP) vizsgálat adataiból a SWOG S0221 égisze alatt találomra kiválasztottak doxorubicint, cyclophosphamidot és paclitaxelt kapó emlőrákos betegeket. A betegeknek kérdőíveken kellett beszámolniuk arról, hogy a randomizáció idején és a kezelések végén milyen étrendkiegészítőket szedtek. Összesen 1134 beteg töltötte ki pontosan mindkét kérdőívet, körükben 251 kiújulás és 181 haláleset következett be. A recidíva, vagy az emlőrák miatti elhalálozás általában az idősebb, magasabb BMI-jű (P<0,05), posztmenopauzában lévő, afroamerikai és rosszabb prognosztikai faktorokkal (4 vagy több pozitív hónalji nyirokcsomó, ösztrogén receptornegativitás, progeszteron receptor negativitás, HER2 receptor negativitás) rendelkező résztvevők között fordult elő (P<0,01).

A tapasztalatokkal ellentétben (mely szerint a kezelés alatt lévő daganatos betegek nagy része remél előnyt valamilyen étrendkiegészítőtől és szed is ilyet) a vizsgálatban részt vevő betegek viszonylag kis hányada fogyasztott táplálékkiegészítőt, sőt, a kezelés során még ez az arány is csökkent: a résztvevők 17,5%-a fogyasztott antioxidánsokat (A-, C- és E-vitamint, karotinoidokat, vagy koenzim Q10-et) és 44%-uk multivitaminokat. Azoknál, akik a kezelés előtt és alatt is antioxidánsokat szedtek, növekedett a kiújulás kockázata (igazított HR: 1,41, P=0,06) és kisebb mértékben ugyan, de nőtt a halálozás kockázata is (igazított HR: 1,40). Viszont a csak az egyik időszakban: vagy csak a kezelés előtt, vagy csak a kezelés alatt szedett antioxidánsok nem befolyásolták a recidiva és a halálozás kockázatát. A multivitaminok és a D-vitamin szedése sem befolyásolta a kimeneteleket, de a a B12 vitamin- és a vas pótlás jelentősen rontotta a kilátásokat. A kemoterápiás kezelés előtt és a kezelés közben is alkalmazott vaspótlás mellett volt megfigyelhető a legrosszabb betegségmentes túlélés (HR: 1,83) és teljes túlélés (HR: 2,04). A kezelés közben alkalmazott vaspótlás magasabb kiújulási rátával járt (HR: 1,79), különösen akkor, ha a betegek nem csak a kezelés közben, hanem már előtte is szedtek vasat (HR: 1,91). A vas szedése a daganatos halálozást hasonló mértékben befolyásolta. A kezelés előtt illetve közben is fogyasztott omega-3 zsírsavak hatására csökkent a betegségmentes túlélés (HR: 1,67), de a teljes túlélés nem változott.

A viszonylag kis esetszám mellett e megfigyeléses vizsgálatnak vannak egyéb hátrányai is. Egyes szakértők szerint akár 60%-ot is elérhet az adjuváns kemoterápia során antioxidánsokat szedők aránya, de ebben a vizsgálatban ez az arány jóval kisebb volt, emiatt csökkent a vizsgálat statisztikai ereje. A rákbetegség diagnózisa idején a beteg általában megkérdezi az orvosát, hogy szedjen-e valamilyen vitamint, vagy táplálékkiegészítőt. A szerzők szerint célszerű azt javasolni, hogy vegyen magához vitaminokat, antioxidánsokat, de lehetőleg a táplálékkal, hiszen kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással minden tápanyag bejut a szervezetbe még a kemoterápia alatt is.

Források:

1. Nelson R. Taking antioxidants during chemo has negative effects. Medscape Medical News > Oncology News, December 20, 2019.

2. Ambrosone CB, Zirpoli GR, Hutson AD, et al. Dietary supplement use during chemotherapy and survival outcomes of patients with breast cancer enrolled in a cooperative group clinical trial (SWOG S0221). J Clin Oncol. Published online Dec 19, 2019. https://doi.org/10.1200/JCO.19.01203.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.