Az omega-3 zsírsavak mégis hasznosak
Az omega-3 zsírsavak orvosi javaslatra felírható nagy dózisokban csökkentik a magas trigiceridszintet.
Kulcsszavak: trigliceridek, hipertrigliceridémia, LDL-koleszterin, HDL-koleszterin, omega-3 zsírsavak,
Az American Heart Association (AHA) tudományos tanácsadó testülete szerint a receptköteles omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítmények (az eikozapentaénsav (EPA) plusz dokozahexaénsav (DHA) tartalmú termékek) egymagukban, vagy egyéb lipidcsökkentő készítményekkel együtt – hatásosan és biztonságosan használhatók emelkedett triglicerid szintek esetén. Az omega-3 zsírsavakat tartalmazó táplálékkiegészítők nem tartoznak az US Food and Drug Administration (FDA) szabályozása alá, ezért ezek nem helyettesíthetik a magas triglicerid szintek tartós kezelésére szolgáló, receptre írható készítményeket.
Az AHA 2002-ben tett tudományos megállapítása szerint a halak és omega-3 zsírsavak fokozott mennyiségű, összesen napi 2-4 grammnyi bevitele javasolható (EPA és/vagy DHA fomájában) a trigliceridszint csökkentésére, orvosi felügyelet mellett. Akkor még nem álltak rendelkezésre omega-3 zsírsavakat tartalmazó orvosi készítmények, ezek a vegyületek csak étrendkiegészítők formájában voltak elérhetőek. Azóta kétféle receptre felírható omega-3 zsírsav készítmény jelent meg az Egyesült Államokban. Ezek közül az egyik EPA-t tartalmaz (Vascepa, Amarin) , a másik pedig az EPA és DHA kombinációját (Lovaza, GlaxoSmithKline), mindkettő szedése igen magas triglicerid (VHTG, azaz ≥500 mg/dl) szintek esetén javallt, bár a tanácsadó testület szerint alacsonyabb hipertrigliceridémia esetén is (200-499 mg/dl) széles körben használatosak.
Dr. Anna Skulas-Ray (Department of Nutritional Sciences, University of Arizona in Tucson) és a tanácsadó testület többi munkatársainak Circulation-ban online megjelent tanulmánya a legfrissebb tudományos adatok alapján összefoglalta az ilyen farmakológiai adagban használt omega-3 zsírsavaknak a lipidekre és a lipoproteinekre gyakorolt hatásait.
Nagyon magas triglicerid (≥500 mg/dl) szintnél (VHTG) csökkenteni szükséges a pancreatitis kockázatát, de az omega-3 zsírsav monoterápiával ez nem érhető el, a szakértők szerint plusz triglicerid-csökkentő kezelés is szükséges. A kombinált EPA+DHA készítmény képes legalább 30%-kal csökkenteni a trigliceridszintet és egyben növeli a kis sűrűségű liporotein (LDL)- koleszterin szintet, ez utóbbira az önmagában adott EPA nem képes. Alacsonyabb (200-499 mg/dl) LDL-koleszterin szinteknél napi 4 mg omega-3 zsírsavat kell felírni, ez a dózis 20-30%-kal csökkenti a trigliceridszintet az LDL-koleszterinszint jelentősen emelése nélkül. Ebben az állapotban az EPA-t tartalmazó és a kombinált, EPA + DHA tartalmú készítmény egyaránt adható.
A kiterjedt legnagyobb esetszámú omega-3 zsírsav vizsgálatokban a napi 4 mg bevitelére a HDL-koleszterin és az apolipoprotein B szintek mérsékelten csökkentek, ami az atherogén össz-lipoproteinszint csökkenésére utal. Az AHA tanulmány szerzői ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a nem kontrollált 2-es típusú diabetes, a hipothireoidizmus és az obesitas egyaránt szerepet játszhat a trigliceridszint emelkedésében, tehát ezek esetleges fennállásáról még a kezelés megkezdése előtt meg kell bizonyosodni. Az omega-3 zsírsavak mérsékelt gasztrointesztinális panaszokat (pl. halszagú felböfögést vagy hányingert) okozhatnak. Az omega-3 zsírsavakat étkezés közben javasolt bevenni, ilyenkor csökkennek a mellékhatások és javul a felszívódás. A klinikai vizsgálatokban a résztvevők kevesebb, mint 5%-a hagyta abba a kezelést mellékhatások miatt.
A REDUCE-IT vizsgálatban a napi 4 gramm dózisú omega-3 zsírsavaknak az arterioszklerotikus kardiovaszkuláris eseményekre gyakorolt hatását vizsgálták magas trigliceridszinttel rendelkező személyeknél, és úgy találták, hogy a jelentős kardiovaszkuláris események száma a magas kockázatú, sztatinokat szedő egyéneknél 25%-kal csökkent. A REDUCE-IT vizsgálat eredményei birtokában az Amarin gyár kibővítette a készítmény indikációs listáját, mely így már a kardiovaszkuláris kockázatcsökkentést is tartalmazza. A STRENGHT randomizált, placebóval ellenőrzött vizsgálatban, melynek eredményei jövőre várhatóak, a magas trigliceridszinttel és alacsony HDL koleszterin szinttel rendelkező, sztatinokat szedő betegek napi 4 g EPA + DHA kombinációt kapnak.
Az AHA egyik készítményt sem helyezi a másik elé, mivel direkt összehasonlító vizsgálatok nem történtek. Ugyanakkor azt javasolják, hogy a felnőttek egyenek hetente kétszer 10 dg nem megsült (nyers, lehetőleg olajos) halat: lazacot, makrélát, heringet, szardiniát, tavi pisztrángot, vagy germont (kistestű tonhal), ezek mind bőségesen tartalmaznak omega-3 zsírsavakat.
Brooks M. AHA advisory backs prescription omega-3s for triglycerides. Medscape Medical News. August 23, 2019.
Skulas-Ray AC, Wilson PWF, Harris WS, et al. Omega-3 fatty acids for the management of hypertriglyceridemia: a science advisory from the American Heart Association. Circulation. Originally published 19 Aug 2019. https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000000709
A halolaj csökkenti az ischemiás stroke kockázatát
Ómega-3 zsírsavak és szorongásos zavarok: az ELSA-Brasil vizsgálat eredményei