hirdetés

Az omega-3 zsírsavak mégis hasznosak

Az omega-3 zsírsavak orvosi javaslatra felírható nagy dózisokban csökkentik a magas trigiceridszintet.

hirdetés

Kulcsszavak: trigliceridek, hipertrigliceridémia, LDL-koleszterin, HDL-koleszterin, omega-3 zsírsavak,

Az American Heart Association (AHA) tudományos tanácsadó testülete szerint a receptköteles omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítmények (az eikozapentaénsav (EPA) plusz dokozahexaénsav (DHA) tartalmú termékek) egymagukban, vagy egyéb lipidcsökkentő készítményekkel együtt – hatásosan és biztonságosan használhatók emelkedett triglicerid szintek esetén. Az omega-3 zsírsavakat tartalmazó táplálékkiegészítők nem tartoznak az US Food and Drug Administration (FDA) szabályozása alá, ezért ezek nem helyettesíthetik a magas triglicerid szintek tartós kezelésére szolgáló, receptre írható készítményeket.

Az AHA 2002-ben tett tudományos megállapítása szerint a halak és omega-3 zsírsavak fokozott mennyiségű, összesen napi 2-4 grammnyi bevitele javasolható (EPA és/vagy DHA fomájában) a trigliceridszint csökkentésére, orvosi felügyelet mellett. Akkor még nem álltak rendelkezésre omega-3 zsírsavakat tartalmazó orvosi készítmények, ezek a vegyületek csak étrendkiegészítők formájában voltak elérhetőek. Azóta kétféle receptre felírható omega-3 zsírsav készítmény jelent meg az Egyesült Államokban. Ezek közül az egyik EPA-t tartalmaz (Vascepa, Amarin) , a másik pedig az EPA és DHA kombinációját (Lovaza, GlaxoSmithKline), mindkettő szedése igen magas triglicerid (VHTG, azaz ≥500 mg/dl) szintek esetén javallt, bár a tanácsadó testület szerint alacsonyabb hipertrigliceridémia esetén is (200-499 mg/dl) széles körben használatosak.

Dr. Anna Skulas-Ray (Department of Nutritional Sciences, University of Arizona in Tucson) és a tanácsadó testület többi munkatársainak Circulation-ban online megjelent tanulmánya a legfrissebb tudományos adatok alapján összefoglalta az ilyen farmakológiai adagban használt omega-3 zsírsavaknak a lipidekre és a lipoproteinekre gyakorolt hatásait.

Nagyon magas triglicerid (≥500 mg/dl) szintnél (VHTG) csökkenteni szükséges a pancreatitis kockázatát, de az omega-3 zsírsav monoterápiával ez nem érhető el, a szakértők szerint plusz triglicerid-csökkentő kezelés is szükséges. A kombinált EPA+DHA készítmény képes legalább 30%-kal csökkenteni a trigliceridszintet és egyben növeli a kis sűrűségű liporotein (LDL)- koleszterin szintet, ez utóbbira az önmagában adott EPA nem képes. Alacsonyabb (200-499 mg/dl) LDL-koleszterin szinteknél napi 4 mg omega-3 zsírsavat kell felírni, ez a dózis 20-30%-kal csökkenti a trigliceridszintet az LDL-koleszterinszint jelentősen emelése nélkül. Ebben az állapotban az EPA-t tartalmazó és a kombinált, EPA + DHA tartalmú készítmény egyaránt adható.

A kiterjedt legnagyobb esetszámú omega-3 zsírsav vizsgálatokban a napi 4 mg bevitelére a HDL-koleszterin és az apolipoprotein B szintek mérsékelten csökkentek, ami az atherogén össz-lipoproteinszint csökkenésére utal. Az AHA tanulmány szerzői ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a nem kontrollált 2-es típusú diabetes, a hipothireoidizmus és az obesitas egyaránt szerepet játszhat a trigliceridszint emelkedésében, tehát ezek esetleges fennállásáról még a kezelés megkezdése előtt meg kell bizonyosodni. Az omega-3 zsírsavak mérsékelt gasztrointesztinális panaszokat (pl. halszagú felböfögést vagy hányingert) okozhatnak. Az omega-3 zsírsavakat étkezés közben javasolt bevenni, ilyenkor csökkennek a mellékhatások és javul a felszívódás. A klinikai vizsgálatokban a résztvevők kevesebb, mint 5%-a hagyta abba a kezelést mellékhatások miatt.

A REDUCE-IT vizsgálatban a napi 4 gramm dózisú omega-3 zsírsavaknak az arterioszklerotikus kardiovaszkuláris eseményekre gyakorolt hatását vizsgálták magas trigliceridszinttel rendelkező személyeknél, és úgy találták, hogy a jelentős kardiovaszkuláris események száma a magas kockázatú, sztatinokat szedő egyéneknél 25%-kal csökkent. A REDUCE-IT vizsgálat eredményei  birtokában az Amarin gyár kibővítette a készítmény indikációs listáját, mely így már a kardiovaszkuláris kockázatcsökkentést is tartalmazza. A STRENGHT randomizált, placebóval ellenőrzött vizsgálatban, melynek eredményei jövőre várhatóak, a magas trigliceridszinttel és alacsony HDL koleszterin szinttel rendelkező, sztatinokat szedő betegek napi 4 g EPA + DHA kombinációt kapnak.

Az AHA egyik készítményt sem helyezi a másik elé, mivel direkt összehasonlító vizsgálatok nem történtek. Ugyanakkor azt javasolják, hogy a felnőttek egyenek hetente kétszer 10 dg nem megsült (nyers, lehetőleg olajos) halat: lazacot, makrélát, heringet, szardiniát, tavi pisztrángot, vagy germont (kistestű tonhal), ezek mind bőségesen tartalmaznak omega-3 zsírsavakat.

Brooks M. AHA advisory backs prescription omega-3s for triglycerides.  Medscape Medical News. August 23, 2019.

Skulas-Ray AC, Wilson PWF, Harris WS, et al. Omega-3 fatty acids for the management of hypertriglyceridemia: a science advisory from the American Heart Association. Circulation. Originally published 19 Aug 2019. https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000000709

Halevés a szív védelmében

A halolaj csökkenti az ischemiás stroke kockázatát

Ómega-3 zsírsavak és szorongásos zavarok: az ELSA-Brasil vizsgálat eredményei

Kérdéses az omega-3 zsírsavak haszna

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.