hirdetés

Új ígéretes vizsgálati szer relapszáló kissejtes tüdőrákra

fázis II klinikai vizsgálatának eredményei szerint a lurbinektedin hatóanyag jó hatásosságot mutatott a kissejtes tüdőrák másodvonalbeli kezelésében.

hirdetés

A PharmaMar és a Jazz Pharmaceuticals február 17-én kiadott közleménye szerint egy fázis II klinikai vizsgálatban a lurbinektedin sikeresen teljesítette az elsődleges végpontot olyan kissejtes tüdőrákban szenvedő betegeknél, akik korábbi platinaalapú terápiát követően relapszust mutattak. Az FDA gyógyszerjelölti státuszba (NDA, New Drug Application) vette fel a készítményt, amelyet elsőbbségi engedélyezés (priority review, ilyenkor a szokásos 10 hónap helyett 6 hónap alatt végzi el a felülvizsgálatot a hatóság) és gyorsított engedélyezési eljárás (accelerated approval) keretében fog vizsgálni. Ez azt jelenti, hogy a gyógyszer már a fázis III vizsgálatok elvégzését követően ideiglenes engedélyt kaphat, ha olyan bizonyíték merül fel, amelynek alapján valószínűsíthető, hogy az új szer hatásos lesz. Később a PharmaMar köteles lesz elvégezni a fázis IV vizsgálatokat, de a kivételes eljárás indoka pont az, hogy a betegek már azelőtt megkaphassák az új szert, mielótt hosszadalmas vizsgálatok során bebizonyosodik, hogy a gyógyszer hatására valóban meghosszabbodik a túlélési időszak. A lurbinektedin esetében ez az eljárás nagyon is indokolt, mivel relapszáló kissejtes tüdőrák kezelésére az FDA utoljára 1996-ban engedélyezett új készítményt (topotekán). A hatóság a forgalomba hozatali engedély kiadásának várható időpontját (PDUFA dátum) 2020. augusztus 16-ára tűzte ki.

 A hatóanyagról (lurbinektedin)

A lurbinektedin (lurbinectedin, PM1183) szintetikus hatóanyag olyan onkogén transzkripciós programokat gátol szelektíven, amelyek többfajta tumor növekedéséhez szükségesek. A hatóanyag a tumorasszociált makrofágokban blokkolja az átíródási folyamatokat, így a daganatok számára nélkülözhetetlen citokinek downregulációját éri el. A madridi székhelyű PharmaMar a lurbinektedinen kívül több vizsgálati fázisban levő hatóanyaggal is rendelkezik (PM184 és PM14), és ez a cég forgalmazza az Európai Unió területén a lágyrészszarkómák kezelésére javallott Yondelis (trabektedin) nevű készítményt.

 A klinikai vizsgálatról

A lurbinektedin tumorellenes hatását egy 345 beteg bevonásával végzett multicentrikus, nyílt elrendezésű fázis II klinikai vizsgálatban (NCT02454972) végezték, amelyben nem csak kissejtes tüdőrákban kialakult szolid tumorokkal szembeni hatásosságát, hanem fej-nyak karcinóma, neuroendokrin tumorok, epevezetékben kialakult daganatok, endometrium karcinóma, BRCA 1/2-asszociált áttétes emlődaganat kezelésében történő alkalmazását is vizsgálták. Az elsődleges végpont a teljes válaszarány (ORR, overall response rate) volt. A 4 mg-os infúziós oldathoz való por kiszerelésű készítmény monoterápiás alkalmazás során a kissejtes tüdőrákos betegcsoportban 35,2%-os ORR-t mutatott másodvonalbeli kezelésként, illetve a betegek 68,6%-ánál stabilizálódott a betegség, és 65%-uknál a tumorok zsugorodását figyelték meg. Csak a betegek 26,7%-ánál alakult ki progresszív betegség, a klinikai válasz medián időtartama pedig 5,3 hónap volt. Minden vizsgált daganattípust figyelembe véve a teljes túlélés (OS, overall survival) medián időtartama 9,3 hónap volt (95% CI, 6,3-11,8), a 12 hónapos OS arány pedig 34,2 % (95% CI, 23,2-45,1). Ezeket az eredményeket az FDA által 1996-ban engedélyezett topotekánhoz érdemes mérni, melynél historikus adatok szerint az ORR 5-24% közötti volt (daganattípustól függően), a medián OS pedig 6-8 hónap közöttinek bizonyult. Bár a lurbinektedin alkalmazása során nemkívánatos események következtében halálesetről nem számoltak be, a betegek 84,8 %-ánál regisztráltak valamilyen mellékhatást – 10,5%-uknál súlyos formában – ezek közül leggyakrabban neutropénia (22,9%), anémia (6,7%), kimerültség (6,7%), trombocitopénia (4,8%), lázas állapottal járó neutropénia (4,8%), tüdőgyulladás (1,9%), megemelkedett ALT enzimszint (1,9%), bőrfekély (1,0%) valamint hasmenés (1,0%) jelentkezett.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Development Status and FDA Approval Process for lurbinectedin

PharmaMar and Jazz Pharmaceuticals Announce FDA Acceptance and Priority Review of New Drug Application for Lurbinectedin in Relapsed Small Cell Lung Cancer

PharmaMar Has Filed New Drug Application for Lurbinectedin with the FDA for the Treatment of Relapsed Small Cell Lung Cancer

Regulatory Approval Moves Ahead for Lurbinectedin in SCLC

FDA to Accelerate the Approval of Lurbinectedin in Small Cell Lung Cancer

Clinical Trial of Lurbinectedin (PM01183) in Selected Advanced Solid Tumors

Lurbinectedin Shows Promise in Challenging Small-Cell Lung Cancer Setting

Pharmacokinetic Study of PM01183 in Combination With Irinotecan in Patients With Selected Solid Tumors

Evaluation of the Effect of Lurbinectedin (PM01183) on Cardiac Repolarization in Patients With Selected Solid Tumors

A Clinical Study in Three-arm of Lurbinectedin (PM01183) Alone or in Combination With Gemcitabine and a Control Arm With Docetaxel as Second Line Treatment in Non-Small Cell Lung Cancer (NSCLC) Patients (NCT01951157)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.