hirdetés

Egyre több fiatal nő betegszik meg tüdőrákban

Egy 40 országra kiterjedő tanulmány adatai szerint az 50 évesnél fiatalabb nők körében növekszik a tüdőrákos megbetegedések gyakorisága.

hirdetés

Az International Journal of Cancer 2020. február 5-i számában megjelent tanulmány szerint az 50 évesnél fiatalabb korosztály női tagjainál gyorsabban nő a tüdőrákos megbetegedések aránya, mint férfiaknál. A növekedést leginkább az adenocarcinomák megszaporodása okozza. (A dohányzás minden szövettani típusú tüdőrák kockázatát növeli, de a dohányzókban leginkább a laphám karcinomák és a kissejtes tüdőrákok kockázata nő. A világon kb. 1200 millió ember dohányzik, és a dohányzás évente kb. 8 millió ember haláláért felelős közvetlenül, vagy közvetve). A fiatal nők tüdőrákos megbetegedéseinek növekedése nem korlátozódik meghatározott geográfiai területekre, és nem befolyásolják a jövedelmi viszonyok.

Dr. Miranda M. Fidler-Benaoudia (Cancer Control Alberta, Alberta Health Services, Calgary, Kanada) és munkatársai 40 országból származó, 1993 és 2012 közötti adatokat értékelték. Megállapították, hogy hat országban – köztük az USA-ban és Kanadában – szignifikáns mértékben megfordult az 50 évesnél fiatalabbak körében a férfi és női tüdőrákos megbetegedések gyakoriságának aránya (IRR, incidence rate ratio), míg további 23 országban szintén a nők megbetegedéseinek aránya növekszik nagyobb, de nem szignifikáns mértékben.

Napjainkig a tüdőrák inkább a férfiak betegsége volt, mivel a férfiak fiatalabb életkorban kezdenek el dohányozni, és általában többen is dohányoznak közülük, mint a nők közül. Manapság azonban a férfiak és nők tüdőrákos megbetegedésének gyakorisága egyre közeledik egymáshoz. Az idézett vizsgálat adatai szerint az Egyesült Államokban a tüdőrák gyakorisága nőkben magasabb a férfiakénál. A részletes nemzeti és regionális adatokat a Cancer Incidence in Five Continents nyolcadik és kilencedik kötetéből vették, ebben a 40 országból származó 1993 és 2012 közötti adatok  5 éves periódusokra osztva találhatók meg. Ezen túl felhasználták a Global Health Data Exchange adatait, melyben a Global Burden of Disease Study 2015 (1980 - 2015 közötti) adatai szerepelnek az egyes országok, a nemek és a napi dohányzás szerinti felosztásban.

A kutatók a 2008-2012 időszakban az 1993-1997 időszakhoz képest a fiatal nők és férfiak tüdőrákos adataiban három fő tendenciát figyeltek meg:

  • hat országban (Kanada, Dánia, Németország, Új-Zéland, Hollandia és az Egyesült Államok) a megbetegedések gyakorisága szignifikánsan jobban nőtt a nők körében
  • 23 országban szintén a nők megbetegedési aránya nőtt jobban, de nem szignifikáns jelleggel
  • további 11 országban változatlanul a férfiak „vezettek” a tüdőrákos megbetegedések terén.

A részletesebb analízis azt mutatta, hogy abban a 6 országban, ahol a nők megbetegedési aránya szignifikánsan gyorsabb ütemben nőtt, a férfiak életkor-specifikus tüdőrákos gyakorisága általánosságban csökkent, a nők esetén viszont igen változatos volt a kép. A női-férfi IRR-arány tekintetében a kutatók a következőt figyelték meg: Új-Zélandon például az 1953-ban születetteknél az arány 1,0 volt, míg az 1968-ban születetteknél (40-44 évesek) az arány 1,6 volt, azaz már női túlsúlyt mutatott. Hollandiában a 45-49 éves felnőttek esetén az 1948-ban születetteknél az IRR 0,7 volt, míg az 1958-ban született fiatal felnőtteknél már 1,4-nek adódott.

Összességében a női-férfi IRR-arány jelentős növekedése az egyes korcsoportok szerint a következőképpen alakult:

  • a 30-34 éveseknél nőtt Kanadában, Dániában, Németországban,
  • a 40-44 éveseknél nőtt Németországban, Hollandiában és az USA-ban
  • a 44-50 évesek között nőtt Hollandiában és az USA-ban,
  • végül az 50-54 évesek között nőtt Kanadában, Dániában és Új-Zélandon

Nem szignifikánsan ugyan, de a tüdőrák gyakorisága jobban nőtt a nőknél Afrika, Észak- és Dél-Amerika, Ázsia, Európa és Óceánia több országában. A gyakoriság változásait jellegzetesen az határozza meg, hogy a férfiak tüdőrákos gyakorisága folyamatosan csökken, viszont a nők tüdőrákos gyakorisága változatosan alakul.

A szignifikáns női túlsúlyban szerepet játszik az érintett hat országban tapasztalható „tobacco epidémia”. A nem szignifikáns növekedést mutató országokban még nem terjedt el a dohányzási „járvány”, de később bekövetkezhet. Az alacsony személyi jövedelemmel rendelkező országokat még nem érte el a fejlett országokban tapasztalt „tobacco epidémia”, ezért nem magasabb a nők tüdőrákos gyakorisága, és ennek emelkedése a közeljövőben nem is várható.

Források:

1. Davenport L. Uptick in lung cancer in younger women, not related to smoking. Medscape Medical News > Oncology News. February 06, 2020.

2. Fidler-Benaoudia MM, Torre LA, Bray F, et al. Lung cancer incidence in young women vs. young men: A systematic analysis in 40 countries. Int J Cancer Published online 5 Feb 2020. DOI: 10.1002/ijc.32809

3. http://otszonline.hu/tudogyogyaszat_osszefoglalo_kozlemeny/cikk/immunterapia_kissejtes_tudorakban__attorest_jelento_klinikai_eredmenyek

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.