hirdetés

Új készítmény endometriális tumorok kezelésére

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte az egyes kiújuló vagy áttétes endometriális tumorok kezelésére szolgáló Jemperli (dosztarlimab) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) február 25-én pozitív véleményt fogalmazott meg az egyes kiújuló vagy áttétes endometriális tumorok kezelésére szolgáló Jemperli (dosztarlimab, infúziós oldat, 500 mg/10 ml) készítmény feltételes forgalomba hozatali engedélyének kiadására (kérelmező: GlaxoSmithKline (Ireland) Limited) A Jemperli hatóanyaga, a dosztarlimab egy antineoplasztikus hatású monoklonális antitest. Teljes indikációja szerint a készítmény:

-        A Jemperli monoterápiában alkalmazható olyan kiújuló vagy áttétes dMMR vagy MSI-H (DNS mismatch repair deficiens vagy metasztatikus mikroszatellita instabil) endometriális rákban szenvedő felnőtt betegek kezelésére, akiknél a betegség a korább, platinaalapú kezelést követően a betegség progrediált.

Az Egyesült Államokban az FDA 2020 negyedik negyedévében tervezte engedélyezni a készítményt (az úgynevezett PDUFA dátumot erre az időszakra jelölték ki), ám ehhez szükséges lett volna egy gyártóhely-ellenőrzés, amelyet a COVID-19 miatt elhalasztottak. Egyelőre újabb céldátumot a hatóság nem tűzött ki.

 

A hatóanyagról (dosztarlimab)

A Jemperli hatóanyaga, a dosztarlimab (ATC kód: L01XC40) egy PD-1 gátló, azaz egy olyan humanizált monoklonális antitest, amely a programozott sejthalál-1 (PD-1) receptorhoz kötődik, és megakadályozza annak interakcióját a PD-L1 és PD-L2 ligandokkal. A PD-1 receptor a T-sejt aktivitás negatív regulátora, amely szerepet játszik a T-sejtes immunválasz szabályozásában. A csoportba tartozó hatóanyagok azáltal segítik elő a T-sejtes választ, hogy gátolják a PD-1 kötődését a PD-L1- és PD-L2 ligandokhoz, amelyek az antigén prezentáló sejteken expresszálódnak, illetve expresszálódhatnak tumorok és egyéb, a tumor mikrokörnyezetében levő sejteken is. A dosztarlimab eredetileg az AnaptysBio, majd a 2014-ben licenctulajdonossá váló Tesaro fejlesztése, a céget később 5,1 milliárd dollárért vásárolta fel a GSK. Ennek a hatóanyagcsoportnak a piaca az egyik leggyorsabban fejlődő onkológiai szegmens, ide tartoznak a közelmúlt legnagyobb slágergyógyszerei, például a teljesség igénye nélkül a Libtayo (cemiplimab, Sanofi és Regeneron), a Tecentriq (atezolizumab, Genentech/Roche) és a Keytruda (pembrolizumab, Merck). A Jemperli a hetedik PD-1/PD-L1 gátlóként került engedélyezésre, de a csoportba tartozó gyógyszerek közül (bár mindegyik több javallatban is vizsgált készítmény) csak igen kevés rendelkezik indikációval endometriális tumorok kezelésében, pedig világszerte ez a hatodik leggyakoribb, nőket érintő ráktípus.

 

Klinikai vizsgálatok

A monoterápiában adagolt dosztarlimab hatásosságát és biztonságosságát ebben az indikációban a randomizált, kettős-vak, multicentrikus fázis I GARNET klinikai vizsgálatban (NCT02715284) értékelték összesen 740 beteg bevonásával, majd később a fázis III RUBY (NCT03981796) vizsgálat következett, de itt már karboplatin-paklitaxel kemoterápiával együtt értékelték a készítményt. A vizsgálati program összesen öt vizsgálatot foglal magába, ezek a GARNET, a RUBY, a MOONSTONE, a FIRST és az OPAL.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a februári ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 22-25 February 2021

Summary of opinion – Jemperli (EMA)

GlaxoSmithKline PD-1 hopeful dostarlimab fell victim to COVID-19-related inspection delay

Tumorimmunológia vázlat egy klinikus szemével

Immunológia újabb lehetőségei az onkológiai terápiában

A Study to Evaluate Dostarlimab Plus Carboplatin-paclitaxel Versus Placebo Plus Carboplatin-paclitaxel in Participants With Recurrent or Primary Advanced Endometrial Cancer (RUBY)

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.