hirdetés

Új készítmény szimptomatikus krónikus szívelégtelenség kezelésére

Az EMA emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) pozitívan véleményezte a szimptomatikus krónikus szívelégtelenség kezelésére szolgáló Verquvo (vericiguat) készítményt.

hirdetés

 Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) május 17-20-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a csökkent ejekciós frakciójú betegek szimptomatikus krónikus szívelégtelenségének kezelésére szolgáló Verquvo (vericiguat, 2,5, 5 és 10 mg-os filmbevonatú tabletta) készítményre (kérelmező: Bayer AG). A Verquvo teljes indikációja szerint a gyógyszer olyan csökkent ejekciós frakciójú betegek szimptomatikus krónikus szívelégtelenségének kezelésére szolgál, akiknek állapotát sikerült stabilizálni intravénás terápiát igénylő dekompenzációs eseményt követően. A készítmény krónikus szívelégtelenségben csökkenti a szív-érrendszeri eredetű elhalálozás vagy hospitalizáció kockázatát, leggyakoribb mellékhatásokként alacsony vérnyomás, szédülés, émelygés, diszpepszia és reflux betegség jelentkezett.

Az Egyesült Államokban az FDA 2021. január 20-án a pivotális fázis III VICTORIA klinikai vizsgálat eredményeire alapozva már engedélyezte a készítményt azonos márkanéven, a kérelmező a Merck (MSD, Merck Sharp and Dohme) volt.

 

A hatóanyagról (vericiguat)

A Verquvo hatóanyaga, a vericiguat (ATC kód: C01DX22), a szolubilis guanilát-cikláz enzim (cGMP) stimulátora. Értágító, kardioprotektív hatást fejt ki, mivel a cGMP-koncentráció növekedése kedvezően hat a szívizom energiaellátására, a pumpafunkcióra és az endotélfunkcióra. A szívelégtelenség fokozott oxidatív stresszel jár, aminek következtében guanilát-cikláz-diszfunkció is fellép, ez kedvezőtlenül befolyásolja a perifériás erek tónusát és a szív pumpafunkcióját.

 

A VICTORIA klinikai vizsgálatról

Az FDA a Verquvo forgalmazási engedélyét 45% alatti ejekciós frakcióval rendelkező betegeknél a randomizált, párhuzamos csoportos, placebo-kontrollos, kettős-vak, multicentrikus fázis III VICTORIA klinikai vizsgálat (NCT02861534) eredményei alapján adta ki. A vizsgálat elsődleges végpontja a szív-érrendszeri eredetű elhalálozás vagy hospitalizáció kompozit végpont első előfordulásának átlagos időpontja volt, melyet 100 betegre levetítve vizsgáltak a placebóhoz képest (time-to-event módszertan). A vizsgálatba összesen 5050 olyan felnőtt beteget vontak be, akik NYHA II-IV szimptomatikus krónikus szívelégtelenségben szenvedtek 45% alatti ejekciós frakcióval (LVEF, left ventricular ejection fraction). A Verquvo teljesítette az elsődleges végpontot, azaz statisztikailag szignifikáns mértékben hatásosabbnak bizonyult a placebónál, ami az éves abszolút kockázat 4,2%-os csökkenésében mutatkozott meg. Ez nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy 24 beteg kezelése esetén egy kompozit végpont bekövetkezése (kórházi kezelés vagy halál) előzhető meg.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a májusi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 17-20 May 2021

Summary of opinion (EMA) - Verquvo

FDA Approves Verquvo (vericiguat) for Heart Failure with Reduced Ejection Fraction

Treatment for Heart Failure with Reduced Ejection Fraction (HFrEF)

Investigational Drug Vericiguat Significantly Reduced the Risk of the Composite Endpoint of Heart Failure Hospitalization or Cardiovascular Death, Compared to Placebo, When Given in Combination with Available Heart Failure Therapies

Merck and Bayer’s Investigational Drug Vericiguat Meets Primary Endpoint in Phase 3 Study of Patients with Worsening Chronic Heart Failure

A Study of Vericiguat in Participants With Heart Failure With Reduced Ejection Fraction (HFrEF) (MK-1242-001) (VICTORIA)

Vericiguat in Patients with Heart Failure and Reduced Ejection Fraction

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.